Kako se koriste mape uma u nastavi


Roditeljstvo

Kao što reče Duško Radović „dete je čovek u odelu deteta“ i zbog toga je veoma bitno da na njegov razvoj zajedno i pozitivno utiču roditelji i nastavnici. Posebna pažnja treba da se obrati edukaciji i socijalizaciji dece, koja nekako u današnje vreme manjka, jer su drugare zamenile igrice na mobilnim telefonima. Što se tiče učenja, trebalo bi da se zasniva na komunikaciji i zajedničkom radu i sa nastavnicima, ali i sa drugarima u savlađivanju gradiva. Nastavnik bi trebao da bude vodič, da sprovodi učenike koji bi zajedno dolazili do saznanja. Mnogo je lakše i bolje učiti uz pomoć saradnje. 

Šta su to mape uma? 

Verovatno većini roditelja nije jasno šta su mape uma i koja je uopšte njihova primena u nastavi. Kakve su to mape uma koje mogu da pomognu njihovoj deci. Mapa uma označava kao neki sistem, organizaciju naših misli. Mape uma mogu da se upotrebljavaju u svakom aspektu života koje utiču na bolje učenje i usvajanje novih znanja. Prilikom kreiranja mape uma zahteva se i aktivno delovanje i leve i desne hemisfere mozga. Veoma su korisne u situacijama koje zahtevaju pripremu neke prezentacije, sakupljanju beležaka, izrade projekata, organizovanja. Mape uma pozitivno utiču i na razvoj koncetracije kod dece i na odvajanje bitnog od nebitnog. Isto tako imaju vizuelni efekat, uz pomoć koga se mnogo bolje pamti. 

Kako se prave mape uma? 

Glavni deo mape uma čine: ključne reči koje se najlakše pamte, potom grane, koje pojašnjavaju ključne reči, slike koje podstiču pamćenje, i obavezno različite boje koje dodatno podstiču što bolje pamćenje i razvoj kreativnosti. Veoma je bitno da mape uma budu pregledne, čitke. Potrebno je da i grane pri raščlanjavanju budu što tanje i preciznije, kako bi razdvajale najbitnije činjenice. 

Zašto su korisne mape uma učenicima? 

Možda neko i dalje nema predstavu zašto su korisne mape uma i što se toliko o njima priča u nastavi. Mape uma za vaše dete su veoma bitne zato što im pomažu da iznesu svoje probleme, koncept, olakšavaju razumevanje odnosa između koncepata i ideja, olakšavaju organizaciju pojmova, olakšavaju pisanje beleški i planiranje, ali ono što je najbitnije pamćenje najvažnijeg. Kada se povezuje, razvija priča i plus se sve raznim bojama prenese na papir, zainteresovanost kod dece se povećava.Naš mozak, pogotovu dečiji voli da bude što više šareno, jer time se pravi slikovita asocijacija na zadati pojam. 

Uz pomoć mape uma, deca se više  zainteresuju za gradivo, jer imaju slobodu da je iscrtaju onako kako smatraju da će im biti korisno za pamćenje. Veoma slikovit prikaz, koji objašnjava i najteži problem i šta je sve potrebno uraditi, šta primeniti da bi se problem rešio. Možete pogedatu na internetu mnoge mape uma koje su deca pravila i to vam može biti primer kako ćete napraviti svoju. Naravno svaka je posebna na svoj način, jer ma koliko god da ličimo svi smo različiti. Mape uma ne moraju samo učenici da prave, mogu i nastavnici i odrasli, svima kojima je potrebno da sebi neku nedoumicu razreše. Koristite mape uma jer su veoma važne za psihofizički razvoj.
Srodni tekstovi:


Tri zdravstvena razloga da svojoj bebi nikada ne priuštite dubak

Kroz godine i tehnološki napredak, menja se i način vaspitanja, odnosno podizanja deteta. &nb...

Detaljnije

Ideje za zdrav doručak

Poznato je koliko je važno započeti dan sa nešto proteina. To može smanjiti žudnju za glađu t...

Detaljnije

Režanj operacija – bezbolna intervencija koja spašava ugroženi zub od ispadanja!

Parodontopatija je bolest tkiva koji čini potpornu strukturu korena zuba. Reč je o progresivnoj upal...

Detaljnije

Šta sve treba da znate o ishrani dece ?

Svi roditelji se trude da svom detetu obezbede najbolju moguću početnu poziciju za dalji život. Ipak...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS