Spermogram - važnost preventive u očuvanju zdravlja


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje


Bolesti koje se prenose seksualnim putem su jedan od najvećih neprijatelja zdravlja reproduktivnih organa i organizma u celini, i sledstveno tome, i samog začeća. Polno prenosive bolesti su veoma čest uzročnik infertiliteta kod muškaraca i žena, zbog čega bi trebalo da se obrati posebna pažnja na njihovo rano otkrivanje, što je moguće jedino redovnim preventivnim pregledima i analizama. 

Čekanjem i obraćanjem lekaru tek kada simptomi postanu očigledni i suviše bolni se bolesti razvijaju i njihovo lečenje postaje kompleksnije, kao i posledice koje mogu ostaviti. 

O preventivnim analizama i pregledima reproduktivnih organa kod muškaraca se još uvek slabo govori. Praksa pokazuje da se muškarci u značajnoj meri manje bave svojim reproduktivnim zdravljem nego žene, koje češće posećuju svog ginekologa nego muškarci urologa. 

Ta praksa bi trebala da se promeni i da se podigne svest o važnosti brige o reproduktivnom zdravlju kod oba pola, o važnosti preventive, i o odgovornosti kako prema sopstvenom, tako i prema zdravlju drugih ljudi sa kojima dolazimo u (seksualni) kontakt.


Kada i kako se radi spermogram?

Spermogram ili nativni pregled sperme predstavlja mikroskopsku analizu uzorka semena muškarca kojom se dobijaju kvantitativni i kvalitativni podaci o spermatozoidima, i kao takva spada među najefikasnija sredstva procene plodnosti muškarca. Budući da se pomoću rezultata spermograma može otkriti i prisustvo pojedinih polno prenosivih bolesti, naročito hlamidije, ova analiza bi trebalo da spada u preventivne kontrole kojima se pristupa bez naročitog razloga, odnosno isključivo kao vid brige o svom zdravlju. Međutim, pošto je češće slučaj da se ove analize rade nakon što se pojave određene tegobe, simptomi ili problemi, praksa pokazuje da su na spermogram analizu najčešće upućeni muškarci koji planiraju roditeljstvo, nakon što se posumnja na neplodnost, usled neuspešnih pokušaja ostvarivanja trudnoće partnerke. 

Spermogram se izvodi tako što se u laboratorijskim uslovima analizira uzorak sperme dobijen masturbacijom. Spermogramom se dobijaju podaci o kvantitativnim i kvalitativnim osobinama spermatozoida, kao što su izgled, viskozitet, likvefakcija, volumen, pH vrednost i pokretljivost, morfološke osobine spermatozoida, koncentracija (ukupan broj spermatozoida) i vitalnost.


Priprema pred uzorkovanje 

Da bi se analizom dobili što je više moguće pouzdani rezultati, potrebno je ispoštovati određene uslove pre samog uzorkovanja. Ti uslovi su sledeći:

  • Apstinencija - potrebno je da se muškarac sudrži od upražnjavanja sekualnih odnosa 2-5 dana pred uzorkovanje

  • Uzorak se dobija ejakulacijom u sterilnu bočicu, i to cela količina ejakulata, jer nepotpuni uzorak nije pogodan za analizu. Ejakulat se može doneti i od kuće, ali je neophodno da se donese do laboratorije u roku od sat vremena i da se pri transportu vodi računa o temperaturi 

  • Dan pre uzorkovanja muškarac ne bi trebao da konzumira alkohol i cigarete

  • Neposredno pre davanja uzorka, potrebno je da muškarac urinira

  • Potrebno je obavestiti medicinsko osoblje ukoliko je muškarac nedavno bio pod terapijom lekovima ili ako je još uvek pod terapijom

Treba imati na umu da samo jedna analiza nije sasvim dovoljna da se potpuno definiše kvalitet sperme budući da su kvantitativne i kvalitativne osobine sperme podlože promenama delovanjem raznih faktora, zbog čega se savetuje da pacijent ponovi ovu analizu još 2-3 puta u roku od 3-6 meseci.




Srodni tekstovi:


Kada treba koristiti tablete za prehladu?

U prelaznim periodima godine posebno treba voditi računa o imunitetu i jačati ga, kako biste izbegli...

Detaljnije

Kako vaspitati i odgajati dete

Kako vaspitati dete, da li ga držati pod staklenim zvonom, odabir društa, kada je opšt...

Detaljnije

Rezultati koje daju moderni sobni bicikli

Vežbanje kod kuće može biti veoma produktivno i zabavno. Pruža priliku da se unapredi fizički izgled...

Detaljnije

Planirate da studirate medicinu na nekom prestižnom fakultetu u Engleskoj – Evo šta vam je sve potrebno

Imate i više nego dobre ocene u srednjoj školi, a vaše znanje stranog jezika je...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS