Šta predstavlja i kako se leči DNK fragmentacija spermatozoida?


Prevencija i lečenje


Muškarci i žene u današnjem vremenu sve češće se susreću sa problemom steriliteta, i to ne samo primarnog, već i kada se planira drugo ili svako naredno dete. Borba za potomstvo podrazumeva veliki broj ispitivanja i analiza, iščekivanja rezultata i dosta strpljenja, ali radi ostvarenja najvećeg cilja – dobijanje deteta. Za uspešnost poduhvata potrebno je zdravlje kako muškarca, tako i žene. Plodnost muškarca zasniva se na zdravlju reproduktivnih organa, pravilnim životnim navikama i urednom nalazu spermografije. Pravovremeno proveravanje zdravlja uzorka sperme – oblika, broja i kvaliteta, može da ukaže da li postoji DNK fragmentacija spermatozoida.

Različita oštećenja podrazumevaju se pod pojmom DNK fragmentacija spermatozoida, koja je važno blagovremeno otkriti, kako bi se što pre izlečili i povratili u stanje normalnog nalaza. Rezultat se dobija davanjem uzorka sperme u kratkom roku od testiranja, a može pokazati normalan DNK, ili abnormalan, odnosno fragmentiran. Ispitivanje se preporučuje muškarcima starijim od 40 godina u slučaju planiranja začeća dužem od 6 meseci bezuspešno. Takođe, mlađim muškarcima savetuje se nakon pokušavanja ostvarenja oplođene jajne ćelije u periodu od godinu dana. Sa aspekta uzorkovanja, postupak je vrlo jednostavan i analizira se nakon ostavljanja u laboratoriji, sa efikasnim dobijanjem rezultata u kratkom roku.


DNK fragmentacija spermatozoida obuhvata oštećenja i nepravilnosti


Plodnost muškaraca zavisi od niza faktora, ali je izuzetno važno ispitati da li postoji DNK fragmentacija spermatozoida, posebno danas kada je može uzrokovati visok nivo stresa. Ona podrazumeva stanje sperme u kojem postoji određeni broj oštećenih spermatozoida, niži stepen kvaliteta, kao i umanjena sposobnost dopiranja do jajne ćelije i njene oplodnje. DNK fragmentacija spermatozoida ukazuje na njihovu „ranjivost“ koja zahteva promene i oporavak, kako bi se uspešno ostvarila trudnoća žene. 

Za mušku plodnost direktno su zaslužni spermatozoidi – njihov broj i kvalitet, zbog čega je ispitivanje prisutnosti DNK fragmentacije izuzetno značajno za sve koji imaju poteškoća prilikom začeća. U situaciji kada je genetski materijal spermatozoida uredan u pogledu broja i kvaliteta, ne postoji problem sa muškom plodnošću u ovom domenu, pa se vrše različita druga ispitivanja muškarca i žene. 


Razlozi za testiranje fragmentacije spermatozoida su brojni


DNK fragmentacija spermatozoida ima raznovrsne uzroke, odnosno razloge iz kojih se javljaju, ili pojave koje sugerišu da je vreme za testiranje. Konkretno, nezdrave životne navike kao što su konzumiranje alkohola i cigareta u kontinuitetu, nepravilna ishrana, izlaganje stresnim i napetim situacijama uz nedostatak sna i odmora, utiču na umanjen kvalitet sperme. Sa aspekta reproduktivnog zdravlja, negativno utiče i nošenje uske odeće, pritisak i povišena temperatura u testisima, kao i seksualno prenosive infekcije. 

Izlaganje visokim temperaturama, kao i korišćenje uređaja koji se zagrevaju i zrače direktno na nogama, negativno se odražava na plodnost muškarca. DNK fragmentacija spermatozoida može nastati i kao posledica stresa, s obzirom da slobodni radikali koji se stvaraju oštećuju njihov genetski materijal. Često se u kombinaciji sa uzorkovanjem sperme preporučuje i davanje briseva i urinokulture, kako bi se ustanovilo da li postoje i određene druge infekcije, bakterije ili negativni uticaji na kvalitet, broj i sposobnost spermatozoida. 


Signali koji jasno ukazuju na potrebu testiranja sperme


Postoje određena stanja u kojima lekari sugerišu ispitivanje kao što je da li postoji DNK fragmentacija spermatozoida i u kojem procentu. Najčešće, radi se o problemu steriliteta usled kojih žena ne ostaje u drugom stanju 6 meseci za mlađe ili do godinu dana pokušavanja za parove starije od 35 godina, ali iz neobjašnjivih razloga. Pored toga, ponavljanje spontanih pobačaja ili neuspelih postupaka vantelesne oplodne, takođe su signali da se može izvršiti ovakvo testiranje. DNK fragmentacija spermatozoida ispituje se i kada postoji loš razvoj ili nerazvijanje embriona, neadekvatno formiranje i razvoj blastocista. 

Izloženost materijama kao što su hemijske supstance, ili postupcima zračenja, takođe mogu biti razlozi umanjene funkcionalnosti spermatozoida, pa se nalaže ovakvo ispitivanje i u tim slučajevima. Rezultat ukazuje na postojanje određenog procenta fragmentacije spermatozoida, na osnovu čega se planira lečenje. U nekim situacjiama to nije izvodljivo, ali uglavnom se muškarcima preporučuje promena svakodnevnice bez izlaganja stresnim situacijama, kao i zdrave navike – dovoljno sati sna, odmor, fizička aktivnost, šetnja, pravilna ishrana i slično. Kontrolno testiranje preporučuje se 3 meseca nakon prvog uzorkovanja sperme.

DNK fragmentacija spermatozoida predstavlja pojave kao što su oštećenja usled kojih se javlja umanjena sposobnost oplodnje jajne ćelije, kao i potpuna nemogućnost prolaska kroz jajovod. Uzroci su brojni, a najčešće se radi o svakodnevnim nezdravim navikama, i u nekim slučajevima infekcijama. U najvećem broju slučajeva, preporučuje se promena navika, ali u skladu sa složenošću situacije i određene medicinske intervencije po savetu lekara. U sklopu ispitivanja postojanja steriliteta kod žena i problema sa plodnošću muškaraca, analiza sperme ima bitnu ulogu, zbog čega se preporučuje sa prvim simptomima problema u ostvarenju potomstva. 






Srodni tekstovi:


Omega 3 masne kiseline za zdrav razvoj dece

Čim se rodi beba nastavlja intenzivno da raste i da se razvija. Zato je važno da ona unosi ba&scaron...

Detaljnije

Psiholog piše: Zašto je upravljanje vremenom od suštinskog značaja?

Zašto je potrebno ovladati veštinama upravljanja vremenom?Ravnoteža između škol...

Detaljnije

Folna kiselina za trudnice i njen značaj tokom reproduktivnog perioda

Početkom tridesetih godina prošlog veka naučnica Lusi Vilis u svom naučnom radu opisala je zn...

Detaljnije

Prepoznajte zašto je beba uznemirena

Šta vam je nalepši deo kada je reč o odrastanju vaše bebe? Mnogi roditelji će r...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS