Alchajmerova i Parkinsonova bolest uzrok i simptomi - Kada je vreme za posetu lekaru?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Alchajmerova i Parkinsonova bolest spadaju u najteža neurološka oboljenja koja su, na žalost, i dalje neizlečiva. Uzrok njihovog pojavljivanja modernoj medicini i dalje nije dovoljno poznat, ali je ona sposobna da pacijentima ponudi efikansne medikamente i inovativne tretmane koji ove bolesti drže pod kontrolom i usporavaju njihov napredak. Kako bi lečenje dalo najbolje rezultate, neophodno je da se Parkinsonova i Alchajmerova bolest dijagnostifikuju na vreme, ali to nije tako jednostavan zadatak. Naime, rani simptomi ovih neuroloških oboljenja su prilično suptilni, a kako se najčešće javljaju u kasnijem životnom dobu, često se pripisuju samom starenju. 


Parkinsonova bolest uzrok i simptomi

Parkinsonova bolest uzrok iste je  smanjeno lučenje dopamina u delu mozga zaduženom za voljne pokrete. Usled toga, karakteristični simptomi su tremor ekstremiteta i nekontrolisani trzaji delova tela. Uz to, pacijenti kod kojih se Parkinsonova bolest dovoljno razvila mogu patiti od izražene ukočenosti vrata i udova, koje dovodi do izuzetno usporenih i bolnih pokreta.  Parkinsonova bolest uzrok krije u uzroci koji dovode do odumiranja ganglija, a zašto dolazi do toga još uvek nije poznato. 

U najranijim fazama razvitka oboljenja, pacijenti mogu patiti od nesanice, biti izrazito depresivni ili anksiozni i imati problema sa mokrenjem i neredovnom stolicom. Iako neizlečiva, Parkinsonova bolest se može vrlo efikasno usporiti, a simptomi potpuno kontrolisati. Kako ovo oboljenje očigledno narušava kvalitet života pacijenata i oduzima im samostalnost u svakodnevnom funkcionisanju, moderna medicina je razvila terapiju medikamentima, vitaminima i neurološke tretmane koji pomažu obolelima da povrate kontrolu nad svojim telom i uspostave narušeni hemijski balans. Ovo je naročito važno mlađim pacijentima, kod kojih se prvi simptomi Prkinsonove bolesti pojavljuju već oko tridesete godine života. 


Alchajmerova bolest- podmuklo oboljenje koje menja ličnost pacijenta

Po mišljenju lekara jedno od najtežih neuroloških oboljenja ima vrlo podmukle simptome koji se dugo mogu pripisivati drugim bolestima, životnom dobu, pa čak i uobrazilji pacijenta. Ipak, zahvaljujući ranoj dijagnostici koju današnja tehnologija može da obezbedi pacijentima, ova bolest se može tretirati u najranijim fazama razvitka. Prvi simptomi su najčešće oni koje primete članovi porodice, kao što su rasejanost i zaboravnost. Alchajmerova boelst je vrsta demencije, pa pogađa delove mozga zadužene za kratkoročnu memoriju. Uz to, pacijenti često mogu postati depresivni ili agresivni, a promene raspoloženja se u tom slučaju javljaju iz sata u sat. Iako se ovi simptomi često pogrešno pripisuju poznom životnom dobu pacijenta, njihovo ignosrisanje može biti opasno. Naime, Alchajmerova bolest utiče na orijentaciju u prostoru i vremenu, pa se pacijenti često mogu izgubiti na ulici ili ne prepoznati prostorije u svom stanu. Uz to, svakodnevni zadaci, kao što su kuvanje, kupovina i rad sa novcem, pa čak i održavanje lične higijene mogu biti pravi izazov. Zbog toga pacijenti kod kojih je Alchajmerova bolest uzela maha moraju biti po svakodnevnim nadzorom, što utiče na život cele porodice. Ipak, neurolog može pomoći tako što će u terapiju uključiti usko namenjene lekove i tako usporiti degeneraciju moždanog tkiva koje je i uzrok pojave ovog oboljenja. Na žalost, ne može se reći da pacijenti koji boluju od Alchajmerove bolesti sa njom mogu živeti normalno, ali im se uz odgovarajuću terapiju život može učiniti znatno jednostavnijim. 
Srodni tekstovi:


Kako čitanje vesti iz crne hronike utiče na naše mentalno zdravlje?

Pojava pametnih telefona i te kako je uticala na svakodnevne navike običnog čoveka na svim poljima i...

Detaljnije

Pelenski osip - uzroci i lečenje

Upala bebine kože u području pelenske regije naziva se pelenski osip. U pitanju je uobičajena pojava...

Detaljnije

Kako smršati na Zlatiboru?

Problem gojaznosti u moderno vreme sve je izraženiji, a čak i kod nas sve veći broj ljudi se odlučuj...

Detaljnije

Do malog oglasa brzo i lako slanjem SMS poruke

Mali oglasi su svuda oko nas. Gde god da pogledate, gde god da se okrenete, videćete da je neko ogla...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS