Koliko je opasna kandida u ustima?


Prevencija i lečenje


Dobro je poznat podatak da u usnoj šupljini svakog čoveka obitava veliki broj različitih mikroorganizama, u koje spadaju kako bakterije, tako i virusi i gljivice. Ukoliko je imunološki sistem kod osobe na optimalnom nivou, onda svi ti mikroorganizmi ne ometaju njegovo funkcionisanje.

Problem nastaje kada dođe do poremećaja imunološke funkcije, pa se javljaju različite vrste infekcija, odnosno dolazi do toga da se ravnoteža neke gljivice, virusa ili bakterije poremeti, pa se javlja gljivična, virusna ili bakterijska infekcija. 

Jedan takav potencijalno problematičan “stanovnik” naših usta je i kandida. Zapravo je u pitanju grupa gljivica koje su, u umerenim količinama, prirodno prisutne u usnoj šupljini svakog čoveka, kao i na njegovoj koži, ali i u i na drugim delovima tela. I upravo kada dođe do poremećaja ravnoteže, javlja se kandida u ustima, odnosno u grlu, ušima, nosu i na koži, te na genitalijama.

Infekcija uzrokovana kandidom u ustima naziva se oralna kandidijaza, a narodski je poznata kao sor. Nema sumnje da takvo stanje može biti prilično neugodno i bolno, te da simptomi mogu varirati od blagih do težih. 

I dok se često smatra bezopasnom za većinu ljudi, postoji nekoliko situacija kada kandida u ustima i te kako može uticati na funkcionisanje čoveka, pa se iz tog razloga savetuje temeljan i ozbiljan pristup lečenju, a uvek isključivo po preporuci stručnjaka i pod njegovim nadzorom. Tim pre što je kandida uzročnik vrlo uporne infekcije, koja se obično ponovo javlja nakon što opet oslabi imunitet, osim ako nije adekvatno i nadasve stručno lečena. 


Šta je kandida? 


Više vrsta čine ovu grupu gljivica, a ona koja je među njima najpoznatija i koja se i smatra uzročnikom pojave kandide u ustima nosi latinski naziv Candida albicans. 

Usled različitih faktora može doći do neravnoteže u mikroflori oralne šupljine, što dovodi do prekomernog razmnožavanja kandide i do pojave ove, izuzetno uporne i dugotrajne gljivične infekcije.

Uzevši u obzir da su gljivice iz roda kandide saprofitski organizmi, to znači da obično žive na koži i unutar tela, te da u uobičajenom stanju, to jest kada je imunitet konkretne osobe jak, mahom ne izazivaju nikakve probleme. 

Kandida postaje problematična samo onda kada se stvori okruženje koje joj omogućava prekomerno razmnožavanje, što vremenom dovodi do gljivične infekcije, pa se javlja recimo kandida u ustima, ušima ili na genitaljima, te na drugim organima i u njihovoj unutrašnjosti. 

Sve to se može dogoditi iz raznih razloga, a neki od najčešćih su recimo promena u pH vrednosti tela, oslabljen imuni sistem ili hormonalne promene, te uzimanje antibiotika koji uništavaju takozvane dobre bakterije ili bilo koja situacija koja narušava prirodnu ravnotežu u ljudskom organizmu. 

Kada dođe do prekomernog razmnožavanja kandide, može se razviti infekcija koja se manifestuje simptomima na koži, u ustima, crevima ili genitalijama. 


Kako se manifestuje kandida u ustima? 


Na različite načine se može manifestovati kandida u ustima, iako je jedan od najčeših i najuočljivijih simptoma pojava belih naslaga na jeziku, koje nije moguće ukloniti čak ni uz pomoć četkice za zube. Neretko se može javiti i crvenilo u usnoj šupljini, zatim osećaj otežanog gutanja ili peckanja u grlu, koji nagoni ljude na stalan kašalj. 

Pojedini pacijenti kod kojih se javila kandida u ustima su naveli da su imali i privremeni gubitak čula ukusa, odnosno da su imali izuzetno neprijatan ukus u ustima, te osećaj suvoće. 

Ponekad, infekcija ovom gljivicom može uticati i na uglove usta, tako da se na tim delovima javljaju pukotine i crvenilo. 


Kako se leči kandida u ustima? 


Sam tok lečenja oralne kandidijaze zavisi najpre od uzroka, ali i od težine simptoma i celokupnog zdravstvenog stanja pacijenta. I baš zato je neophodno u što kraćem roku se obratiti stručnjaku, koji će i propisati odgovarajuću terapiju. 

Najčešće se propisuju antifungalne tablete, gelovi, tečnosti ili pastile koje se direktno primenjuju u ustima. Isto tako se pacijentu preporučuje i temeljno čišćenje i ispiranje usta, što može pomoći u sprečavanju širenja infekcije, s tim da se mahom preporučuje izbegavanje rastvora koji sadrže alkohol, jer mogu iritirati sluzokožu. 


Srodni tekstovi:


Bakterije koje su česti uzročnici infekcija i oboljevanja

Bakterije su čest posetilac naših organizama, pa tako nekada budu u njemu i ne naprave nikaka...

Detaljnije

Nega suve kože

Suva koža često zahteva posebnu pažnju i pravilnu negu kako bi zadržala svoju svežinu, vlažnost i el...

Detaljnije

Nedostaje vam zub? Nudimo rešenje za blistav osmeh!

Najteža situacija u stomatologiji je kada se dođe u stanje da je neophodno vađenje zuba. Ipak, ni to...

Detaljnije

Kako pržena hrana utiče na naše zdravlje?

Prženje hrane u dubokom ulju je uobičajena metoda pripremanja hrane širom sveta. Zapravo, pre...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS