Zbog čega se najčešće javlja zamagljen vid


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje


Zamagljen vid je veoma neugodan i iritirajući. Najčešće je u pitanju uobičajeno stanje koje pogađa mnoge ljude, mada u nekim situacijama može ukazivati i na ozbiljnu bolest. Javlja se kao posledica umora, ali i kao posledica kratkovidosti ili dalekovidosti. Neretko se javlja i zbog suvoće očiju, upalnih procesa kao i kod niskog krvnog pritiska. Međutim, takođe zamagljen vid se može javiti i kao posledica nekih drugih bolesti oka, a u ređim slučajevima čak i kao posledica nekih sistemskih bolesti. 

Zamagljen vid kao posledica kratkovidosti ili dalekovidosti 

Miopija ili kratkovidost se ogleda u tome da se jasno vide objekti u blizini, dok se udaljeni objekti vide kao kroz maglu. Najčešće počinje da se razvija u detinjstvu, a vremenom napreduje brže ili sporije. 

Kod dalekovidosti ili hiperopije, predmeti koji su udaljeni vide se jasno, dok se predmeti i objekti u neposrednoj blizini vide zamagljeno

Problem suvih očiju

Ukoliko iz nekog razloga ne trepćete duže vreme, verovatno ćete biti u situaciji da ne vidite jasno. Zahvaljujući treptanju vlažite površinu oka. Ukoliko i pored više uzastopnih treptaja imate problem sa suvoćom oka preporučljivo je da koristite veštačke suze ili neki preparat koji će vam predložiti oftalmolog. 

Najčešći simptomi suvog oka su: peckanje u očima, osećaj stranog tela u oku, crvenilo kao i preosetljivost na svetlost. 

Problem suvih očiju nastaje kada proizvodnja suza u oku nije dovoljna, tako da površina oka nema potrebnu vlažnost. 

Upala oka 

Spavanje sa kontaktnim sočivima ili njihova loša higijena mogu dovesti do upale očiju. Takođe upale oka se javljaju i kao posledica sistemskog lupusa, psorijaze i reumatoidnog artritisa. Bez obzira da li je u pitanju virusna upala oka ili je reč o upalama koje nastaju kao posledica hemijskih povreda oka svakako može dovesti do zamućenog vida. 

Nizak krvni pritisak 

Preduga izloženost suncu, osim glavobolje i dehidratacije za posledicu često ima zamućen vid. Takođe, nizak krvni pritisak kao i hormonski disbalans mogu dovesti do zamagljenog vida. 


Zamagljen vid kao posledica drugih bolesti oka 

Pored toga što zamagljen vid može predstavljati bezazlenu i kratkotrajnu pojavu, takođe može da ukaže i na neka ozbiljna stanja kao što su: konjuktivitis, glaukom, katarakta i degeneracija žute mrlje. 

Konjuktivitis izaziva crvenilo i peckanje u očima.  Javlja se usled zapaljenja ivice očnih kapaka. Najčešće nastaje kao posledica infekcije, alergije ili usled izloženosti iritantima i hemikalijama. Pogađa ljude svih uzrasnih kategorija. Može biti veoma zarazan i lako prenosiv. Najčešće prolazi u roku od dve nedelje, ali je svakako preporuka da se obratite svom lekaru. 

Glaukom se najčešće povezuje sa povišenim očnim pritiskom. Ukoliko se na vreme ne počne sa lečenjem, dolazi do oštećenja očnog nerva i gubitka vida. Zamagljen vid je jedan od simptoma glaukoma, mada se simptomi kod ove bolesti javljaju tek kada je vid značajno oštećen. Iz tog razloga se preporučuju redovni preventivni pregledi kod oftalmologa. 

Katarakta je stanje kod koga sočivo u oku postaje zamagljeno. Uglavnom se razvija sporo i bezbolno.  Ne mora uvek da bude povezana sa starenjem kako se to nekada smatralo. Usled zamagljenosti i slabosti očnog sočiva slika koja se formira u oku je nejasna, a vid je zamućen. Katarakta može da se razvije na jednom ili na oba oka, a u težim slučajevima može doći do gubitka vida. Operacija katarakte je trajno rešenje kako bi se izoštrile slike u oku, a vid se vratio na prvobitnu dioptriju.  U pitanju je rutinski poduhvat nakon koga se nesmetano nastavlja sa životnim i profesionalnim aktivnostima. 

Degeneracija žute mrlje takođe dovodi do zamagljenog vida. Makula ili žuta mrlja predstavlja deo oka koji omogućava da vidimo fine detalje i boje. Ukoliko je ovaj deo oka oštećen, osim zamagljenog vida javljaju se i drugi simptomi kao što su preosetljivost na svetlo i vizuelne distorzije. Degeneracija žute mrlje se razvija polako, vezuje se za godine i njen nastanak se ne može sprečiti. 

Zamagljen vid kao posledica sistemskih bolesti 

Postoje i situacije u kojima zamagljen vid nije ni najmanje bezazlena pojava. Ukoliko se javi iznenada a pri tom je praćen slabošću i vrtoglavicom može da bude posledica neke ozbiljnije sistemske bolesti kao što su dijabetes, tumor mozga, multipla skleroza ili moždani udar. 

U ovom slučaju neophodno je da se što pre javite svom lekaru kako biste preduzeli konkretne korake i pravilno tretirali sistemsku bolest. 









Srodni tekstovi:


Probleme koje kod muškaraca rešavaju preparati za potenciju

Intimni odnosi i ukupno zadovoljstvo životom u dvoje u velikoj meri zavisi od seksualnih funkcija, k...

Detaljnije

Kako održati zdravlje organizma, vitalnost tela i duha danas?

Posvećenost zdravlju svog tela i duha, predstavlja krucijalan element opstanka u svakodnevnici koja ...

Detaljnije

Saveti kako da kvalitetno provedemo raspust

Letnji raspust je asocijacija za odmor, putovanja, izlete, kupanje, lenčarenje... To je vreme koje p...

Detaljnije

Osnovne karakteristike i značaj medicinskih uniformi prilikom lečenja

Činjenica je da niko od nas ne voli da bude bolestan ili da iz bilo kog razloga posećuje lekare, osi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS