Stomačni virus kod dece i odraslih - sve što ste hteli da znate


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Opšte je poznato da stomačni virus značajno može poremetiti zdravstveno stanje osobe. Poremetiti svakodnevne životne i radne aktivnosti, ali i prilično ugorziti zdravstveno stanje. 

Šta je stomačni virus?

Gastroenteritis ili stomačni virus ukazuje na upalu gastrointestinalnog trakta izazvananu nekim virusom. Jednostavno rečeno, reč je o upali creva i trbušne duplje. Usled prisustva virusa, zidovi tankog, a pogotovu debelog creva ne mogu da apsorbuju tečnost i hraniljive materije. Tečnost se nakuplja, a kasnije usled dijareje izbacuje. 

Najčešće tegobe i trajanje stomačnog virusa

Stomačni virus može se okarakterisati sa pojavom mučnine, nadutosti, bolova u predelu trbušne duplje, a zatim tegobe se nastavljaju i prerastaju u ozbiljnije probleme, poput povraćanja i dijareje. Stomačni virus može pratiti i blago povišena telesna temperatura. Simptomi stomačnog virusa izraženi su nekoliko dana, obično do 3 dana, nakon čega bi trebali da se smiruju. 

Stomačni virus kod dece i odraslih

Kod male dece i dece školskog uzrasta stomačni virus je izuzetno prisutan. Pogotovu ako vaše dete posećuje igraonice, vrtiće, javne parkove. Stomačni virus se lako može preneti i infiltrirati u organizam. Kod dece moguća je dijareja i u slučaju jake dehidratacije. Pa dobra i brza dijagnoza je izuzetno bitna. Odrasle osobe su nešto otpornije na stomačni virus, mada to nije uvek slučaj. Lako se i odrasle osobe mogu zaraziti i uneti virus u svoj organizam. Pored dijareje, praćene su i druge tegobe poput mučnine i povraćanja, krčanja creva i osećaja gladi. 

Vrste stomačnog virusa

Možda naučnici nisu ni procenili tačan broj virusa koji izazivaju gastroenteritis, ali u svakom slučaju reč je o više stotina različitih virusa. Na našem podneblju najprisutnija su tri najčešća virusa koja izazivaju ove tegobe, i to: Rotovirus, Adenovirus i Norovirus. Lako se i jednostavno dijagnostikuju ili odmah po pregledu, ali za utvrđivanje tačnog virusa potrebno je uraditi laboratorijske analize, davanjem uzrka stolice. Kroz par sati biće dobijena tačna slika o kom virusu je reč i može se preduzeti akekvatno lečenje. 

Lečenje 

Reč je simptomatskoj terapiji, zato što lekovi u pravom smislu te reči ne postoje. Obično se pribegava odmaranju, laganoj ishrani, unosom veće količine vode i medikamenata ili čajeva koji bi sprečili dehidrataciju. Baren krompir, pirinač ili pečena jabuka biće optimalne namirnice u prva dva dana tegoba. Nemojte se začuditi ako vam lekar ne prepiše klasičnu terapiju. 

Probiotici da ili ne?

Probiotici predstavljaju značaju potporu crevnoj flori. Tako da nemojte izbegavati probiotske kulture tokom putovanja ili u određenim delovima godine. Svakako je da će vam izabrani lekar predočiti sve benefite upotrebe probiotika u svakodnevnom životu, kako za odrasle, tako i za decu. Probiotici podstiču razvoj dobrih bakterija i mogu izuzetno pomoći prilikom varenja hrane i uspostavljanja metabolizma. Dečije mlečne formule patentirane su tako da u svom sastavu imaju određeni procenat probiotika. Na osnovu navedenog mogao bi se izvesti zaključak da se probiotici ne izbegavaju, odnosno ne mogu naškoditi, a mogu značajno pomoći. 

Kako sprečiti stomačni virus?

Ključ je u održavanju lične higijene i higijene prostora. Savetuje se izbegavanje kontakata sa ljudima, kolektivnim zajednicama, ili korišćenje zajdeničkih površina u danima epidemije stomačnog virusa. Redovno pranje ruku može preduprediti trenutno stanje. 




Srodni tekstovi:


Vodič kroz moderne tehnike korekcije vida!

U svetu gde se tehnologija razvija brže nego ikada, oftalmologija nije izuzetak. Od laserskih tehnik...

Detaljnije

Kako do prevoda medicinske dokumentacije na engleski?

Jedna od situacija kada vam je neophodan sudski tumač za engleski je slučaj prevoda medicinske dokum...

Detaljnije

Pampers pelene – najčešći izbor roditelja

Od bebinog rodjenja roditelje, uz sve druge dileme, jedna  stalno prati, a to je: Koje jednokra...

Detaljnije

Gojaznost kao izazov modernog života

U današnjem ubrzanom načinu života, gde sve više ljudi zanemaruje važnost zdravih živo...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS