Prvi put kod ginekologa - evo kako izgleda pregled


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Kao što i sami znate poseta ginekologu je od velikog značaja. Preventivni pregledi mogu da preduprede mnoge bolesti, ali takođe na preventivnim pregledima možete o mnogo čemu da se informišete. Dakle, nikako ne sme da vas bude sramota da pitate sve što vas zanima, da kažete sve što vas muči. 

Naravno, kada su takve stvari u pitanju, to nekada zna da bude neprijatno. Međutim, vama treba na prvom mestu da bude vaše zdravlje, tako da ne treba da imate stid pred nekim ko je odlučio da gotovo ceo svoj život posveti tome i ko se time bavi besprekorno i ko želi da vam pomogne. Dakle, ne mora da znači d će prva poseta ginekologu biti bolna, neprijatna i slično. To sve zavisi od vašeg stava. Ali, naravno, za sve one radoznale, evo kako prvi pregled može da izgleda:

Prvo ćete obaviti razgovor 

Kada uđete u ginekološku ordinaciju, prvo ćete sesti naspram doktorke i sa njom obaviti jedan razgovor. Taj razgovor će vas malo i opustiti i bolje ćete se upoznati sa vašom doktorkom. Uglavnom se u ginekološkim ordinacijama nalazi sto za kojim sedi doktorka, ispred nje je stolica ili fotelja na kojoj sedite vi, a iza nje je sto na kojem se obavlja pregled. 

U nekim ginekološkim ordinacijama tu se nalazi i aparat za ultra zvuk, a u drugim ginekološkim ordinacijama postoji posebna soba gde se obavlja ultrazvuk. No, vratimo se na temu. Dakle, vaš ginekolog će vas pitati razna pitanja. Pre svega, razgovaraćete o vašem ciklusu, na primer pitaće vas kada ste dobili prvu menstruaciju, kada je bila poslednja, da li vam je menstruacija uvek tačna, odnosno na koliko dana dobijate menstruaciju i slično. 

Zatim, će vas pitate o vašem prvom seksualnom iskustvu, o tome da li se nekada tokom seksulanog iskustva dešavalo nešto bolno za vas, pitaće vas da li ste imali odnos bez zaštite i slično. Tih pitanja ne treba da se stidite, to je nešto normalno i zato treba da kažete sve ginekologu. 

Prelged bez instrumenata 

Kao što smo rekli u ginekološkoj ordinaciji postoji sto, koji ima postolje za noge. Potrebno je da vi legnete na taj sto, a noge da raširite i stavite na mesto koje je za to namenjeno. Ginekolog će vas zatim prvo pogledati. Onda će proveriti da li imate neku infekciju, kondilome ili nešto slično na spoljnim delovima vašeg polnog organa. 

Zatim će obaviti pregled rukama, a to znači da će sa dva prsta polako ući u vašu vaginu, a sa drugom će dodirivati vaš stomak, odnosno blago pritiskati. Pri ovom pregledu, doktorka će vas pitati da li vas nešto boli i vi morate to da kažete. Ovo traje izuzetno kratko. 

Pregled spekulumom 

Ovaj deo je možda malo neprijatniji, a nekoga može da boli. Međutim, ako se opustite sve će biti u redu. Nakon pregleda rukama, ginekolog uzima spekulum, a to je metalni instrument koji podseća na ptričiji kljun. Sa tim instrumentom će raširiti zidove vašeg polnog organa i proveriti da li je sve u redu. 

Ovo takođe jako kratko traje, tako da ne treba da brinete. I to je sve. Ginekološka ordinacija nije mesto gde treba da strepite i da se plašite, ginekološka ordinacija treba da bude mesto gde ćete ući opušteni, kako biste što pre završili pregled i ukoliko je sve dobro izašli potpuno rasterećeni. 


Srodni tekstovi:


Jaka imunološka podrška: Ruske mešavine biljaka za jačanje imuniteta

Ojačate svoj imunitet na prirodan način, ruske mešavine biljaka su pravi izbor za to. Kako ča...

Detaljnije

Sifilis – polno prenosiva infekcija

Ima bolesti, kojima se svako može zaraziti u slučaju vaginalnog, analnog ili oralnog odnosa sa boles...

Detaljnije

Koje sve pogodnosti u zdravstvu studenti beogradskih univerziteta mogu očekivati?

Beograd, srce Balkana i prestonica Srbije, više je od samo geografske tačke na mapi. Ovaj gra...

Detaljnije

Hormonska terapija za menopauzu

Stav o hormonskoj spupstituciji značajno je promenjen u odnosu na period pre desetak godina. Indikac...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS