Šta treba da uradite ako često imate problema sa kašljem?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Često imate problema sa kašljem koji je prilično dosadan i ne znate kako da ga se otarasite. Ovo je problem koji muči veliki broj ljudi, ali postoji više stvari koje možete da promenite kako biste osigurali optimalne uslove koji će sprečiti pojavu kašlja. 

Kašalj je često neprijatan simptom koji može biti uzrokovan različitim faktorima, kao što su prehlada, alergije, ili čak pušenje. Ako često imate problema sa kašljem, evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se nosite sa tim.

Pijte zdrave preparate koji umiruju grlo

Kada imate kašalj, to može biti veoma neugodno i može ometati vaš svakodnevni život. Srećom, postoje prirodni preparati koji mogu pomoći u umirivanju grla i smanjenju kašlja. Ovi preparati su napici koji su napravljeni od prirodnih sastojaka poput žalfije, đumbira, limuna, meda i drugih biljaka koje su poznate po svojim umirujućim svojstvima.

Prirodni sirupi kao što je Altiprim sirup su odlična opcija za umiravanje grla i smanjenje kašlja. Oni su obično napravljeni od zdravih biljaka poput jagorčevine, žalfije, koprive i drugih. Ovakvi sirupi imaju blagotvorno dejstvo na grlo, ali je potrebno da se konsultujete sa lekarom pre nego što krenete da ih konzumirate.

Pored sirupa, čajevi sa medom su takođe odličan izbor za umirivanje grla. Topli napitak će umiriti iritirano grlo i pomoći vam da se opustite. Dodavanje meda u čaj će dodatno pojačati njegov umirujući efekat. Med je prirodni antibiotik i ima antiseptička svojstva koja mogu pomoći u suzbijanju bakterija koje mogu izazvati kašalj. 

U čaj možete dodati i limun koji je bogat vitaminom C i antioksidansima, koji jačaju imuni sistem i pomažu u borbi protiv infekcija. Đumbir je takođe veoma koristan, i možete praviti čaj od ove biljke jer ima protivupalna svojstva i može pomoći u smanjenju upale grla.

Zdravi melemi su takođe dobra prevencija i popularni preparati za umirivanje grla. Oni se konzumiraju kao sirup i sadrže prirodne sastojke poput meda, eukaliptusa, mente, borovih iglica i drugih biljaka. Ovi melemi imaju umirujući efekat na grlo i mogu pomoći u smanjenju iritacije i suvoće.

Važno je napomenuti da, iako ovi prirodni preparati mogu biti veoma korisni u umirivanju grla i smanjenju kašlja, ako simptomi potraju ili se pogoršaju, treba se obratiti lekaru. Lekar će da utvrdi uzrok kašlja i preporuči odgovarajući tretman.

Nabavite prečišćivač vazduha

Otklonite probleme sa kašljem i poboljšajte kvalitet vazduha u svom domu uz pomoć prečišćivača vazduha. Svima nam je poznato koliko neprijatno može biti kada često kašljete, a uzrok tome može biti zagađen vazduh koji udišete. Svakodnevno se suočavamo sa raznim iritacijama u vazduhu, kao što su zagađenje vazduha, polen, kućna prašina, dlake kućnih ljubimaca i ostali alergeni koji mogu izazvati kašalj i nelagodnost.

Prečišćivači vazduha su efikasno rešenje za uklanjanje ovih iritacija iz vašeg doma. Oni rade tako što usisavaju vazduh iz prostorije, prolazeći kroz filtere koji zadržavaju čestice prašine, polena i ostale alergene. Nakon filtriranja, čist i svež vazduh se ponovo vraća u prostoriju, pružajući vam čistu i zdravu atmosferu za disanje.

Jedna od glavnih prednosti prečišćivača vazduha je smanjenje kašlja. Kada udišete čist vazduh bez iritacija, vaše disajne puteve neće napadati alergeni i prašina, što može značajno smanjiti kašalj. Ovo je posebno važno za osobe koje pate od alergija, astme ili drugih respiratornih problema.

Pored smanjenja kašlja, prečišćivači vazduha imaju još mnogo drugih prednosti. Oni mogu pomoći u smanjenju simptoma alergija, kao što su svrab očiju, kijanje i curenje nosa. Takođe, mogu smanjiti mirise izazvane kućnim ljubimcima, dimom cigareta ili kuvanjem hrane. Ovi prečišćivači takođe mogu biti korisni za osobe koje žive u gradskim područjima, gde je vazduh često zagađen saobraćajem i industrijom.

Kada birate prečišćivač vazduha za svoj dom, važno je obratiti pažnju na nekoliko faktora. Prvo, treba razmotriti veličinu prostorije u kojoj želite postaviti prečišćivač. Svaki model ima svoj kapacitet za filtriranje vazduha, pa je važno izabrati odgovarajući model za vaše potrebe.

Drugi faktor koji treba uzeti u obzir je vrsta filtera koju prečišćivač koristi. Postoje različiti tipovi filtera, kao što su HEPA filteri, aktivni ugalj filteri i elektrostatički filteri. HEPA filteri su najčešći i najefikasniji za uklanjanje čestica prašine i alergena iz vazduha. 

Održavajte vlažnost vazduha u prostoriji

Održavanje optimalne vlažnosti vazduha u prostoriji može biti od ključne važnosti za vaše zdravlje, posebno ako često imate problema sa kašljem. Suv vazduh može izazvati iritaciju grla, što može rezultirati neprijatnim kašljem. Međutim, postoji nekoliko jednostavnih načina da se ova situacija reši i poboljša kvalitet vazduha u vašem domu.

Jedna od najefikasnijih metoda je postavljanje posuda sa vodom na grejna tela u prostoriji. Kada grejna tela rade, voda će isparavati i povećati vlažnost vazduha. Ovo je posebno korisno tokom zimskih meseci kada je vazduh suv zbog centralnog grejanja. Osim što će ova metoda pomoći u smanjenju kašlja, takođe će omekšati vaše disajne puteve i olakšati disanje.

Druga opcija je korišćenje ovlaživača vazduha. Ovlaživači vazduha su električni uređaji koji ispuštaju vlagu u vazduh, čime se povećava vlažnost u prostoriji. Oni dolaze u različitim veličinama i kapacitetima, pa možete odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Ovlaživači vazduha su posebno korisni za osobe koje pate od hroničnih respiratornih problema, kao što su astma ili bronhitis, jer pomažu u održavanju optimalne vlažnosti vazduha koja je neophodna za olakšanje disanja.

Takođe, možete pokušati da izbegavate sušenje veša u zatvorenom prostoru. Sušenje veša u prostoriji može dodatno smanjiti vlažnost vazduha, što može pogoršati kašalj. Umesto toga, koristite veš-mašinu i sušilicu kako biste obezbedili da veš bude suv, a vazduh u prostoriji ostane vlažan.

Pored toga, redovno provetravajte prostoriju kako biste osigurali svež vazduh. Otvorite prozore nekoliko minuta dnevno kako biste omogućili cirkulaciju vazduha i izbacili suv vazduh iz prostorije. Takođe, izbegavajte pušenje u zatvorenom prostoru, jer duvanski dim može dodatno iritirati vaše disajne puteve i izazvati kašalj.

Uz ove jednostavne korake, možete značajno poboljšati vaše stanje i smanjiti kašalj. Vaše grlo će se manje iritirati, a disanje će biti olakšano. Ne zaboravite da je pravilno disanje bitno za vaše opšte zdravlje i dobrobit, pa je vredno uložiti malo vremena i truda kako biste postigli optimalne uslove. 




Srodni tekstovi:


Sačuvajte zdravlje respiratornog sistema preventivnim delovanjem

Tokom raznih vremenskih prilika od kojih se posebno ističe period ranog proleća, jeseni i zime, najč...

Detaljnije

Dubinsko pranje tepiha cuva vase zdravlje

Ako već muku mučite sa pranjem tepiha i ribanjem, onda je pravi trenutak da to prepustite profesiona...

Detaljnije

Simptomi koji ukazuju da je vreme za kardiološki pregled

Temeljna procena srca putem kardiološkog pregleda pruža vredne informacije o funkciji kardiov...

Detaljnije

Zaštite svoj vid na vreme

Zdrav vid je neprocenjiv, a pronalaženje odgovarajućeg oftalmologa od vitalne je važnosti za održava...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS