Tri razloga zbog kojih sve osobe sa hroničnim bolestima treba da koriste trake za trčanje



Dijabetes, insulinska rezistencija, kardiovaskularni problemi su sve češće bolesti u modernom svetu. Javljaju se zbog savremenog načina života koji podrazumeva mnogo prerađene hrane i pića koji izazivaju inflamaciju i stvaranje viscelarne masti u organizmu i zbog manjka kretanja. Upravo se zbog ovog manjka kretanja hroničnim bolesnicima preporučuje redovna upotreba trake za trčanje kako bi svoju bolest držali pod kontrolom. 

Za zdrav organizam neophodno je kretanje


Naši preci su u toku dana prelazili kilometre pešaka, jeli umereno, mnogo radili i nije im bila dostupna hrana prepuna šećera. Moderan čovek na posao ide autom, sedi ispred kompjutera najmanje osam sati dnevno, nakon što dođe sa posla uglavnom sedi, a domaću hranu zamenila je brza hrana sa kioska prepuna aditiva. Sve to ukombinovano, pomešano sa stresom kom smo svakodnevno izloženi, dovelo je do toga da samo u Srbiji danas 770.000 osoba ima dijabetes, dok za insulinsku rezistenciju, koja je predvorje dijabetesa tip 2, nema zvaničnih podataka. Pored toga, veliki procenat osoba starijih od 45 godina koristi neku vrstu medikamenata za regulaciju krvnog pritiska. Ono što je glavna preporuka kod ovih oboljenja je svakodnevna šetnja u trajanju od najmanje 30 minuta, a u tome mnogo mogu pomoći trake za trčanje. Dobra stvar je to što se u specijalizovanim radnjama mogu kupiti manje trake za kućnu upotrebu koje štede vreme, ali i novac, koji je potrebno da izdvojimo za teretanu.


Vežbe na traci umesto šetnje


Kada se pomenu trake za trčanje najčešće se pomisli na intenzivne, duge kardio treninge koje doktori uglavnom ne preporučuju. Međutim, trake za trčanje imaju više opcija brzine i nagiba, pa se na njima ne mora samo trčati, već se može i hodati i to intenzitetom ili brzinom koja odgovara vežbaču, pa ove treninge mogu da koriste i osobe u godinama.

Iako se preporučuje da se dnevno makar 30 minuta šeta, najbolje u prirodi, to baš i nije izvodljivo tokom jeseni i zime, kada su temperature mnogo niske. Upravo u ovim situacijama je mnogo lakše uz omiljenu TV seriju vežbati na traci kod kuće, nego se oblačiti i izlaziti napolje.


Poboljšanje insulinske senzitivnosti uz pomoć trake za trčanje


Osobama sa insulinskom rezistencijom se preporučuje desetominutna šetnja  nakon svakog obroka kako bi se insulinu omogućilo da lakše uvede unetu glukozu u ćelije. Ovo nije baš jednostavno za izvođenje nekoliko puta dnevno, pogotovo majkama sa malom decom. I u ovoj situaciji trake za trčanje su mnogo praktičnije nego šetnje na otvorenom, jer se ne morate spremati za izlazak, već preporučenu fizičku aktivnost možete odraditi u svom domu.


Pomoću trake za trčanje se može smršati i značajno popraviti zdravlje


Već je dokazano i pominjano u mnogim studijama da se gubitak viška kilograma direktno dovodi u vezu sa poboljšavanjem zdravstvenog stanja. Ovo naročito važi za osobe koje boluju od hroničnih bolesti. Trake za trčanje su sa razlogom glavna sprava koju svi fitnes treneri preporučuju za gubitak kilograma. Za gubitak kilograma uz pomoć trake za trčanje preporučuje se da se rade HIIT treninzi koji podrazumevaju da se smenjuju intervali intenzivnih i umerenih vežbi. U praksi to znači da se 30 sekundi trči sprint, a narednih 30 sekundi trči umereno i tako najmanje deset ponavljanja za početak. Ovakvi treninzi će sigurno doprineti tome da se zdravstveno stanje svih osoba koje boluju od hroničnih bolesti znatno popravi.






Srodni tekstovi:


Sifilis – polno prenosiva infekcija

Ima bolesti, kojima se svako može zaraziti u slučaju vaginalnog, analnog ili oralnog odnosa sa boles...

Detaljnije

Kako do prevoda medicinske dokumentacije na engleski?

Jedna od situacija kada vam je neophodan sudski tumač za engleski je slučaj prevoda medicinske dokum...

Detaljnije

Značaj i primena 3D štampe u medicini

Primena digitalne štampe zasniva se na kreiranju digitalnih modela odnosno stvaranju trodimen...

Detaljnije

Koji materijali su najzdraviji izbor za kožu?

U današnje vreme, svi smo svesni važnosti brige o koži i kako je pravilna nega kože ključna z...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS