Kompletan vodič: Kako odabrati peškir koji će trajati?


Fitnes Roditeljstvo


Uneti dodir luksuza u svoje kupatilo najlakše je postići odabirom onih malih detalja, među kojima su između ostalog i peškiri. No, sve nas nerviraju nekvalitetni peškiri koji ne upijaju vodu i koji se pohabaju posle nekoliko pranja, te je pitanje kako odabrati peškir koji će trajati sasvim legitimno. Da li odabrati najmekši, najskuplji ili najdeblji? Verovali ili ne, dati odgovor na ovo pitanje mnogo je teže nego što se čini. 


Za početak, hajde da navedemo nekoliko ključnih koraka prilikom odabira:


  • Brzina sušenja: Važno je da se peškir brzo suši jer su mokri peškiri magneti za klice i bakterije. 
  • Veličina peškira: Izbor će zavisiti od veličine kupatila, prostora za čuvanje, veličine sušilice, veš mašine… 
  • Mekoća peškira: Mekoća zavisi od kvaliteta, a samim tim i od cene peškira. Koje su vaše mogućnosti, ali i preferencije? 


A sada, hajdemo malo detaljnije...


Šta treba uzeti u obzir pre kupovine peškira


Što kvalitetniji i što bolje izrađen peškir, u okviru vašeg budžeta, treba da bude vaš cilj. Zato, prilikom odabira peškira treba da uzmete u obzir sledeće karakteristike.


Materijal od kog je peškir napravljen


Ovo su najčešći materijali za peškire:


  • Pamuk: Kao prirodna tkanina, pamuk se često razlikuje po dužini svojih vlakana, koja su poznata kao spajalice. Tradicionalno, što je finija i duža spajalica, to je peškir lepši.
  • Mikrovlakna: Sastoje se od super finih sintetičkih vlakana, često sa poliesterom, a peškiri od mikrovlakana poznati su po svojoj izdržljivosti i izuzetno glatkoj teksturi. Peškiri od mikrovlakana koji se obično koriste za kupanje su takođe poznati i po brzom sušenju.
  • Lan: Istkan od prirodnih vlakana, lan ima tendenciju da bude izdržljivija i lakša alternativa pamučnim peškirima. Oni brže apsorbuju vodu, a prirodna antimikrobna i prozračna tkanina neće razviti buđ i druge bakterije.
  • Modal: Modalni peškiri na biljnoj bazi se proizvode od prirodno dobijenih izvora celuloze, kao što je macerirana drvena pulpa od breze ili bukve i imaju tendenciju da budu nešto bolje upijajući od pamuka.
  • Bambus: Ekološki prihvatljiva opcija, peškiri od bambusa su mekani i upijajući, ali im je potrebno malo duže da se osuše u poređenju sa drugim materijalima.


Koja veličina peškira vam je potrebna?


Kod nas se obično razlikuju mali peškiri za umivanje, srednji za uvijanje kose, dok se za kupanje koriste veliki peškiri. Cena peškira naravno zavisi i od veličine, a koja veličina će vam odgovarati zavisi od vaših potreba.


Debljina i moć upijanje peškira


Ne postoji veza između debljine i moći upijanja peškira - deblji peškiri su prijatniji, ali može se desiti da oni tanji zapravo brže i lakše upijaju vodu, a isto tako brzo i lako se suše. Ukoliko vam je upijanje ipak važnije, odlučite se za pamučne peškire. Treba imati na umu i to da je cena debljih i nežnijih peškira viša, baš kao i kvalitetnijih i moćnijih u pogledu upijanja. Sve u svemu, do sada vam je jasno - koliko para, toliko muzike. Cena peškira uvek je veća što je on bolji, u svakom smislu. 


Čuvanje i održavanje


Jako je važno da znate kako pravilno da održavate peškire kako ne biste doprineli stvaranju bakterija i buđi. Peškiri bi trebalo da se peru češće od jednom nedeljno (otprilike, nakon tri upotrebe) i trebalo bi dobro da se osuše nakon korišćenja i pranja. Uz to, pre prve upotrebe, obavezno operite peškire, ne samo iz higijenskih razloga već i zato što neki proizvođači dodaju omekšivač, pa čak i silikon kao predtretman da izgledali privlačnije u prodavnici. Ovo znači da ni sami ne bi trebalo da dodajete omekšivače ili izbeljivače ukoliko želite da vam peškiri duže traju. Peškire nemojte prati sa odećom i koristite vruću vodu kako biste ubili bakterije. A, kada vaš peškir počne da izgleda prljavo ili pak počne da smrdi čak i nakon pranja, vreme je da ga bacite!


Kada su u pitanju peškiri cena utiče na finalni izbor


Da zaključimo. Ukoliko pretražujete “peškiri cena” shvatićete da cena peškira zaista varira i ona zavisi upravo od svega prethodnog što smo naveli. Činjenica je da su kvalitetni peškiri skuplji, te je ovde najvažnije pitanje vašeg budžeta, ali i pravljenje kompromisa između onoga što želite i onoga što možete da priuštite. Svakako, ono što je sigurno jeste da što je cena peškira viša, to je kvalitet peškira bolji, a samim tim i njegova dugotrajnost.





Srodni tekstovi:


Zaštite svoj vid na vreme

Zdrav vid je neprocenjiv, a pronalaženje odgovarajućeg oftalmologa od vitalne je važnosti za održava...

Detaljnije

Nega suve kože

Suva koža često zahteva posebnu pažnju i pravilnu negu kako bi zadržala svoju svežinu, vlažnost i el...

Detaljnije

Zašto su probiotici za decu važni za razvoj

Ako ste roditelj, znate koliki izazov može biti da naterate dete da jede zdravu hranu. Pri tome, uko...

Detaljnije

Prirodni lekovi protiv dijareje (proliva)

Dijareja se obično javlja iznenada. Samo odjednom krene da nas boli stomak i odmah krene ceo proces ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS