Na koje zdravstvene probleme ukazuju tamni podočnjaci


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje


Koliko god godina da imate, kog god da ste pola i čime god da se bavite – tamni podočnjaci su možda i deo vašeg izgleda! Oni su deo vašeg lica, vašeg identiteta i vaše pojave, ali sem toga što su upečatljiva crta lica mnogih od nas, tamni podočnjaci su takođe i pokazatelji mnogih zdravstvenih problema. Upravo zbog toga se oni ne smeju ignorisati jer takav neodgovorni pristup vašem zdravlju vodi do novih problema, a ako su podočnjaci deo i vašeg života, evo nekoliko stvari koje morate da znate o njima.

Možda ne spavate dovoljno

Prva asocijacija na podočnjake jeste manjak sna, i stoga njihov sve upečatljiviji i očigledniji izgled na vašem licu može da vam skrene pažnju na to da ne spavate dovoljno. Hronični manjak sna jedan je od najgorih stanja u koja možete da upadnete, a još je gore to što je ovo tek prvi korak ka narednim problemima koji vas čekaju iza ugla. Ipak, umor i san nekada nije lako pobediti i mnogobrojni su uzroci koji vode do njih – od preterane količine posla sve do činjenice da ste nedavno postali roditelj – te je važno identifikovati uzrok vašeg nespavanja i suočiti se sa njim.

Problemi sa alergijom

Mnogi od nas muku muče sa alergijama tokom cele godine, gde god da živimo. Bilo da se radi o kućnim alergenima poput prašine, grinja i peruti, ili pak o polenima korova, trava i ambrozije, alergije mogu da nam zagorčaju život, ali i da pogoršaju izgled podočnjaka. Ali, ako uvidite ovu vezu pre no što dovede do ozbiljnih posledica, shvatićete da vaše telo pokušava da vam pomogne, te uradite šta god možete da kontrolišete svoje alergije na vreme.

Deo prirodnog procesa starenja

Podočnjaci nisu samo pokazatelj toga da ne spavate dovoljno tokom noći, već i indikator toga da niste onoliko mladi koliko ste ranije bili. Ovo je tužna činjenica naših života, ali je takođe i neizbežan proces kroz koji svako od nas prolazi. Kako starimo, tako se naša koža opušta, naši mišići postaju slabiji, a fizičke anomalije kao što su tamni podočnjaci postaju sve vidljivije. Ako vam oni smetaju, međutim, uvek možete da zakažete profesionalno uklanjanje podočnjaka i sprečite da vam oni ugroze samopouzdanje i dobar izgled. Koža lica je veoma tanka u predelu ispod očiju i zbog toga se kod mnogih ljudi već u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama javlja skoro stalno stanje tamnih podočnjaka sa kojima je veoma teško boriti se. 


Da li unosite dovoljno gvožđa?

Ovo je još jedan iznenađujući uzrok pojave tamnih podočnjaka, ali je takođe i jedna od onih stvari na koje mnogi od nas ne obraćaju pažnju. Manjak gvožđa može da bude u vezi sa mnogim naizgled bezopasnim stvarima, ali i da dovede do ozbiljnih problema, od pada imuniteta do problema sa vitalnim organima. Zbog toga je važno da primetite svoje tamne podočnjake na vreme i dovedete ih u vezu sa manjkom gvožđa u vašem organizmu. Ako to uradite na vreme, moći ćete brzo da odreagujete i sprečite probleme koji bi mogli da ugroze vaše zdravlje u godinama i decenijama pred vama.

Anemičnost i malokrvnost

Najzad, osim manjka gvožđa, pojava tamnih podočnjaka može da znači da vam vaše telo govori da ste anemični. Anemičnost, odnosno malokrvnost, nije najopasnija stvar na svetu, ali jeste jedno od onih stanja koje bi trebalo izbegavati po svaku cenu. Anemija se javlja kod osoba kod kojih nivo crvenih krvnih zrnaca nije dovoljno visok, zbog čega je dotok kiseonika od pluća do drugih delova tela otežan. To je upravo poruka koju vam poručuju vaši tamni podočnjaci, pa se potrudite da ih poslušate i da na vreme otkrijete da li ste anemični ili ne.

Tamni podočnjaci ne izgledaju lepo, ali mogu da budu korisni kao indikatori problema koje vaše telo oseća, ali ne ume da vam saopšti na drugačiji način. Ipak, ako vam smetaju, uvek možete da ih jednostavno i brzo uklonite, te da nastavite svoj život kao da ih nikada niste imali!Srodni tekstovi:


Kako noćni život pomaže našem mentalnom zdravlju?

Prezauzetost raznim obavezama ne ostavlja vam puno vremena za sebe. Jedan od načina da se izborite s...

Detaljnije

Nedostaje vam zub? Nudimo rešenje za blistav osmeh!

Najteža situacija u stomatologiji je kada se dođe u stanje da je neophodno vađenje zuba. Ipak, ni to...

Detaljnije

Fasete ili krunice za zube – šta izabrati?

Kada se radi o ulepšavanju osmeha, toliko je načina i saveta koji dolaze sa svih strana. Kao ...

Detaljnije

Uticaj pušenja na zdravlje

Pušenje je široko rasprostranjena navika koja ima brojne štetne posledice po zd...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS