Zašto dolazi do pojave policističnih jajnika i kako ih lečiti?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

policisticni jajnici

Policistični jajnici, poznati i kao sindrom policističnih jajnika (PCOS), je medicinsko stanje koje utiče na reproduktivno zdravlje žena. To stanje je povezano sa hormonskom neravnotežom, ali tačan uzrok PCOS-a nije potpuno poznat. Smatra se da su uključeni genetski, hormonski i metabolički faktori. U ovom članku će te saznati:

  • Zašto se javljaju policistični jajnici?

  • Policistični jajnici - simptomi

  • Sa kojim drugim stanjima su povezani policistični jajnici?

  • Kako lečiti policistične jajnike?

  • Kako doći do trudnoće sa policističnim jajnicima?

  • Zašto se javljaju policisitčni jajnici?


Policistični jajnici (PCOS) se javljaju iz različitih razloga, a neki od ključnih uzročnika su:

Genetska predispozicija. Kod osoba kod kojih u porodici postoje slučajevi PCOS, imaju veći rizik od razvoja ovog stanja. Genetski faktori igraju ulogu u predispoziciji prema PCOS-u.

Hormonske promene. Policistični jajnici uključuju neravnotežu u hormonima, a posebno povećane nivoe androgena (muških hormona) poput testosterona. Ove hormonske promene mogu da utiču na funkciju jajnika, dovodeći do problema poput nepravilne ovulacije.

Insulinska rezistencija. Kada organizam postane otporan na insulin, hormon koji pomaže regulaciji šećera u krvi, to može izazvati povećanu proizvodnju insulina. Ovaj višak insulina može stimulisati proizvodnju androgena, doprinoseći hormonalnoj neravnoteži.

Inflamacija i metabolički faktori. Inflamacija i metabolički faktori takođe su povezani s PCOS-om. Gojaznost, koja često prati PCOS, može pogoršati ove faktore i doprineti razvoju sindroma.

Važno je naglasiti da se PCOS razvija iz kombinacije ovih faktora, pa neće svaka žena sa PCOS-om imati iste uzročnike ili simptome. Individualni faktori, uključujući genetiku, životni stil i zdravstvenu istoriju, igraju ključnu ulogu u razvoju ovog stanja.

Policistični jajnici - simptomi

Simptomi policističnih jajnika (PCOS) mogu varirati između žena, a uobičajeni su:

Neredovni menstrualni ciklusi. Žene s PCOS-om često imaju neredovne menstruacije ili potpuni izostanak menstruacije, što je rezultat problema s ovulacijom.

Povećana maljavost i akne. Povećanje nivoa androgena može izazvati pojačani rast dlačica na licu, bradi i telu (hirzutizam). Pojačane akne i masna koža takođe mogu biti posledica visokih nivoa androgena.

Policistični jajnici. Ultrazvučni pregled može pokazati prisustvo više malih cista na jajnicima. Važno je napomenuti da ciste nisu uvek prisutne kod svih žena sa PCOS-om.

Problemi s telesnom težinom. Prekomerna težina ili gojaznost često su povezani s PCOS-om, iako se to ne mora javiti kod svih žena s ovim sindromom.

Važno je napomenuti da simptomi mogu varirati, te da neke žene s PCOS-om ne moraju iskusiti sve navedene simptome. Ukoliko sumnjate na PCOS, preporučuje se konsultacija s lekarom radi tačne dijagnoze i planiranja odgovarajućeg lečenja.

Sa kojim drugim stanjima su povezani policistični jajnici?

Policistični jajnici (PCOS) mogu biti povezani s različitim zdravstvenim stanjima. Neki od često povezanih faktora i stanja jesu:

Metabolički sindrom

PCOS je povezan s metaboličkim sindromom, koji uključuje stanja poput insulinske rezistencije, visokog krvnog pritiska, povišenih nivoa šećera u krvi i gojaznosti.

Dijabetes tipa 2

Žene s PCOS-om imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, posebno ako postoji insulinska rezistencija.

Srčane bolesti

Povećan rizik od srčanih bolesti može biti prisutan kod žena s PCOS-om, posebno ako su povezane s drugim faktorima rizika poput gojaznosti, povišenog krvnog pritiska i visokih nivoa holesterola.

Endometrioza

Iako nije direktno povezan, neki istraživači smatraju da postoji veza između PCOS-a i endometrioze, stanja u kojem tkivo koje obično prekriva unutrašnjost materice raste izvan nje.

Depresija i anksioznost

Žene s PCOS-om mogu imati povećan rizik od depresije i anksioznosti, verovatno usled hormonskih promena i emocionalnih izazova koje ovo stanje može izazvati.

Apneja za vreme spavanja

Povećana incidencija apneje (zaustavljanja disanja) za vreme spavanja može se pojaviti kod žena s PCOS-om, posebno ako postoji gojaznost.

Rak endometrijuma

Postoji povećan rizik od raka endometrijuma kod žena s PCOS-om, posebno ako postoji nepravilna ovulacija i neredovne menstruacije.

Ovi faktori ne znače da će svaka žena s PCOS-om razviti neko od navedenih stanja. Individualni faktori rizika i genetska predispozicija takođe igraju ulogu, a redovni medicinski nadzor može pomoći u praćenju zdravstvenog stanja i pravovremenom otkrivanju eventualnih komplikacija.

https://bebo.club/sindrom-policisticnih-jajnika

Kako lečiti policistične jajnike?

Lečenje policističnih jajnika (PCOS) obuhvata različite strategije koje zavise od simptoma, ciljeva pacijentkinje, njenog zdravstvenog stanja i eventualnih planova za trudnoću. 

Evo nekoliko ključnih pristupa lečenju PCOS-a:

Promene u načinu života

Ishrana. Pravilna ishrana može pomoći u regulaciji telesne težine i poboljšanju insulinske rezistencije. Fokus treba biti na složenim ugljenim hidratima, vlaknima, zdravim mastima i proteinima.

Vežbanje. Fizička aktivnost može pomoći u kontroli telesne mase, poboljšanju osetljivosti na insulin i regulaciji menstrualnih ciklusa.

Farmakoterapija

Oralni kontraceptivi. Za žene koje trenutno ne žele da ostanu u durgom stanju, oralni kontraceptivi mogu pomoći u regulaciji menstruacija, smanjenju nivoa androgena i poboljšanju izgleda kože.

Lekovi za kontrolu insulina. Metformin se ponekad koristi za poboljšanje osetljivosti na insulin i regulaciju menstrualnih ciklusa, posebno kod žena s insulinskom rezistencijom.

Asistirana reprodukcija

Žene s PCOS-om koje imaju problema sa začećem mogu se obratiti lekaru za pomoć. Metode asistirane reprodukcije, poput stimulacije jajnika i vantelesne oplodnje, mogu se razmotriti.

Lečenje simptoma

Simptomi kao što su pojačani rast dlaka (hirzutizam) i akne mogu se tretirati odgovarajućim medicinskim terapijama, poput antiandrogenih lekova.

Redovan medicinski nadzor

Redovne posete lekaru su važne radi praćenja simptoma, praćenja hormonalnog statusa i prilagođavanja plana lečenja prema potrebi.

Važno je napomenuti da je lečenje PCOS-a individualno i da svaka žena može zahtevati prilagođeni pristup u skladu s njenim specifičnim potrebama i ciljevima. Pre nego što započnete bilo koji vid lečenja, preporučuje se poseta lekaru kako bi se postavila tačna dijagnoza i razgovaralo o planu lečenja koji je najprikladniji za vas.

Kako doći do trudnoće sa policističnim jajnicima

Za žene s policističnim jajnicima (PCOS), postizanje trudnoće može zahtevati individualan pristup. Prvi korak je poseta lekaru, najbolje ginekologu ili specijalisti za plodnost, radi postavljanja tačne dijagnoze i planiranja odgovarajućeg lečenja.

Ako imate neredovne menstruacije, lečenje PCOS-a može pomoći u regulaciji ciklusa. Ovulacija je ključna za začeće, pa je važno raditi na uspostavljanju redovnog ovulacijskog ciklusa.

Pravilna ishrana i redovno vežbanje mogu poboljšati opšte zdravlje i pomoći u kontroli telesne težine, što može imati pozitivan uticaj na plodnost.

Praćenje ovulacije pomoću metoda poput praćenja bazalne telesne temperature, praćenja cervikalne sluzi ili korišćenjem ovulacijskih testova može vam pomoći da odredite plodne dane.

Vaš doktor može preporučiti lekove za stimulaciju ovulacije, poput klomifena ili letrozola, kako biste poboljšali šanse za ovulaciju.

U nekim slučajevima, parovi s PCOS-om mogu razmotriti postupke asistirane reprodukcije kao što su vantelesna oplodnja (IVF) ili intrauterina inseminacija (IUI).

Pokušajte smanjiti nivo stresa, jer stres može imati negativan uticaj na plodnost. Razgovarajte s lekarom ili psihologom ako osećate da vam je potrebna emocionalna podrška tokom ovog procesa.

Saradnja s lekarom i stručnjacima za plodnost ključna je u postizanju trudnoće s PCOS-om. Planiranje porodice s ovim stanjem može zahtevati vreme i strpljenje, ali stručnjaci su tu da vam pomognu na putu ka ostvarenju cilja.




Srodni tekstovi:


Afte kod dece - borba sa malim, ali bolnim neprijateljima

Afte kod dece predstavljaju čest i često bolan problem koji može značajno uticati na kvalitet života...

Detaljnije

Kako sve more pozitivno utiče na naše zdravlje?

More je oduvek privlačilo ljude svojom lepotom, mistikom i mirisom soli u vazduhu. Ali osim š...

Detaljnije

Kako izgleda porođaj carskim rezom - priprema i oporavak

Porođaj carskim rezom može imati veliki uticaj na mentalno i fizičko zdravlje majke u nedeljama nako...

Detaljnije

Aditivi u hrani - zašto se dodaju i koji su efekti?

Šta su aditivi?Aditivi su hemijske supstance koje se dodaju u hranu u malim količinama, kako bi se p...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS