6. nedelja trudnoće - Kako napreduje beba i šta se dešava sa telom majke


Roditeljstvo Roditeljstvo

Svaka žena koja priželjkuje trudnoću ili koja je već trudna, uglavnom razmišlja samo kako da joj tih 9 meseci protekne u najboljem mogućem redu, kako za bebu, tako i za nju. Drugo stanje pojedine žene neće ni osetiti, i nastaviće sa svojim svakodnevnim aktivnostima kao i do trudnoće, dok druge nisu te sreće, i suočavaju se sa raznim tegobama. Hormoni svakako ubrzano rade, pa možete osetiti nagle promene raspoloženja, bolne grudi, zatvor i mučninu. Najbitnije je da shvatite da su ovo sve normalni pratioci mnogih trudnoća, i da su hormoni zaslužni za ove neugodne pojave.

Telo se postepeno navikava na drugo stanje, tako da umanjenje ili potpuni prestanak ovih simptoma, možete očekivati oko četvrtog meseca trudnoće. Ipak, ukoliko se uznemirite i mislite da nešto od onoga što vam se dešava, nije normalna pojava u trudnoći, svakako se obratite lekaru. Lekar će vam na najbolji način objasniti šta se dešava u vašem telu, i posavetovati vas na koji način možete ublažiti neprijatne simptome.

Formiranje organa - 6. nedelja trudnoće

Ova nedelja je uglavnom poznata kao nedelja u kojoj žena odlazi na prvi pregled ultrazvukom. Neuralna cev, od koje će kasnije nastati mozak i kičmena moždina, u ovoj nedelji se zatvara. Beba se meri od temena do trtice, jer su joj noge savijene i formiraju se, pa je teško izmeriti njenu dužinu u ovom periodu. Dužina bebe u ovom periodu iznosi od 5 do 6 milimetara. Tokom 6. nedelje trudnoće formiraju se brada, obrazi i vilica. Takođe, razvijaju se bubrezi, pluća i jetra. Mala udubljenja sa obe strane glave, za nekoliko nedelja prerašće u ušne kanale, formiraće se nos, a male crne tačke na licu pretvoriće se u oči. Beba se nalazi u fetalnom položaju, i udobno je smeštena u materici. Srce kuca sve brže, a u ovom periodu taj broj iznosi 80 - 90 otkucaja u minutu.

Promene i kako one utiču na trudnoću

Pored simptoma mučine, zatvora i čestih promena raspoloženja, može vam se desiti da postanete zaboravni. Zamor i pospanost možete osećati tokom celog dana. Usled uvećanja materice i pritiska koji ona vrši na bešiku, može vam se desiti da češće posećujete toalet. Grudi postaju bolne i osetljive, a areole postaju tamnije. Mnogi smatraju da se to dešava kako bi kasnije beba lakše nalazila dojku dok sisa. Žlezde na areoli postaju izražene a priliv krvi se povećava, pa se ispod kože pojavljuje splet sitnih plavih vena.

Vaginalni sekret može biti pojačan u 6. nedelji trudnoće kao i povremene glavobolje i nesvestice. Odeća može biti tesna u struku, a i u predelu grudi. Kod nekih trudnica, stomak može biti uvećan, pogotovo ako se radi o blizanačkim trudnoćama. 

Materica se polako uvećava a vi počinjete da dobijate na težini. Blago krvarenje, koje se može pojaviti je uobičajena pojava. Svakako, ukoliko primetite bilo kakvo krvarenje, posavetujte se sa ginekologom, da slučajno nije došlo do pobačaja. Nisu retki ni emocionalni problemi, poput plača i razdražljivosti. Neke trudnice osećaju nesigurnost, neke strah, a neke ushićenje. Pojedine trudnice mogu doživeti sva ova osećanja istovremeno.





Srodni tekstovi:


Asertivna komunikacija zarad boljih odnosa sa drugima

Šta je asertivna komunikacija?Asertivna komunikacija je način komunikacije koji podrazumeva i...

Detaljnije

Cene stanova I šta utiče na njihovo formiranje na primeru prodaje stanova u Novom Sadu

Kada se u nekom momentu stvori takva klima na tržištu nekretnina da kupac ima osećaj da stano...

Detaljnije

Izdavanje stanova za studente u Beogradu: Koji je kraj najpopularniji i na šta je potrebno da obratite pažnju?

Jedna od najvećih promena u životu svakog čoveka jeste odvajanje od svog doma i odlazak u neki drugi...

Detaljnije

Lep osmeh, ali i zdravlje – važno je nadoknaditi izgubljene zube

Kada se desi da usled neke bolesti zuba dođe do toga da on mora da se izvadi ili čak sam ispadne, ob...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS