Matične ćelije - budućnost lečenja


Fitnes Prevencija i lečenje


Matične ćelije su nazrele ćelije koje imaju sposobnost da proizvode druge matične ćelije odnosno krvne ćelije određenih organa i na taj način regenerišu i leče oštećene organe. Jedine matične ćelije koje su do sada korišćenje u lečenju su matične ćelije koštane srži.  

Potencijal matičnih ćelija u lečenju različitih bolesti uveliko je dokazan. Istraživanje matičnih ćelija se neprestano produbljuje a jedina prepreka je etički princip koji postavljaju određene društvene grupacije. 

Bez obzira na to, sasvim je izvesno da je lečenje matičnim ćelijama budućnost medicine.  Kada se nađe kvalitetan kompromis između etičkog principa i genetskog inženjeringa, nauka i medicina će napraviti revolucionaran skok u lečenju najtežih bolesti putem matičnih ćelija.  


Tipovi matičnih ćelija  


Postoje dve vrste matičnih ćelija i to su embrionalne matične ćelije i matične ćelije odraslih. Embrionalne matične ćelije, kao što im sam naziv kaže, su matične ćelije uzete iz embriona dok su matične ćelije odraslih one koje su prošle proces starenja i se mogu naći u pojedinim organima.  

Embrionalne matične ćelije potiču od embriona koji su oformljeni u postupku vantelesne oplodnje i donirani nauci. Postoje i perinatalne matične ćelije koje su detektovane u krvi pupčane vrpce i plodovoj vodi i identične su embrionalnim matičnim ćelijama. 

Osnovna razlika između embrionalnih matičnih ćelija i matičnih ćelija odraslih  je sposobnost reprodukcije. Naime, embrionalne matične ćelije se mogu reprodukovati na dva načina. Prvo, mogu se deliti i formirati kao matične ćelije, tzv. ćerke ćelije i drugo, mogu se reprodukovati kao krvne ćelije određenog organa, tzv. specijalizovane ćelije. 

Za razliku od embrionalnih matičnih ćelija, matične ćelije odraslih, koliko je do sada otkriveno, mogu reprodukovati samo krvne ćelije određenog organa. Tako matična ćelija koja dolazi iz jetre, može reprodukovati samo ćelije jetre a ne i ćelije drugog organa.  

Ipak, postoje indicije da se i matične ćelije odraslih mogu genetski programirati kao matične ćelije embrionalnog tipa. Međutim, naučnici još uvek nisu pronašli odraslu matičnu ćeliju koja može da se razvije u svaku vrstu ćelije ili tkiva. Istraživanja su u toku.  


Kako se koriste matične ćelije u lečenju 


Matične ćelije u lečenju koriste se za reprodukciji i stvaranju novog tkiva. Tako se ljudi sa hroničnim srčanim bolestima mogu lečiti presađivanjem zdravih ćelija srčanog mišića koje su prethodno uzgajane u laboratoriji.  

Naučnici smatraju da bi se na ovaj način moglo stati na put mnogim teškim bolestima kao što su Dijabetes tipa 1, povrede kičmene moždine, Alchajmerova bolest, reuma, artritis, leukemija, posledice moždanog i srčanog udara i drugo.  

Postoje banke matičnih ćelija novorođenih beba u kojima roditelji čuvaju matične ćelije svoje dece koje su uzorkovane iz pupčane vrpce ili plodove vode. One se mogu u budućnosti koristiti za lečenje ukoliko bude potrebno jer se od njih se mogu reprodukovati ćelije bolesnog organa, recimo jetre.  

Krv iz pupčane vrpce puna je matičnih ćelija. Istraženo je da se ove ćelije mogu koristiti u lečenju raka, anemije, poremećaja imunog sistema. Materijal se lako prikuplja i ima 10 puta više matičnih ćelija od onih prikupljenih iz koštane srži.  

Banke matičnih ćelija su uglavnom privatne medicinske organizacije koje naplaćuju veliku naknadu za obradu i skladištenje materijala i svoje usluge podvode pod usluge "biološkog osiguranja" od budućih bolesti. 

S druge strane, počeli su da se uspostavljaju i javne banke matičnih ćelija koje ne naplaćuju naknadu za skladištenje pod uslovom doniranja matičnih ćelija iz pupčane vrpce za medicinska istraživanja. Matične ćelije pohranjene u bankama, za sada mogu biti uskladištene do 15 godina. 






Srodni tekstovi:


Sačuvajte zdravlje respiratornog sistema preventivnim delovanjem

Tokom raznih vremenskih prilika od kojih se posebno ističe period ranog proleća, jeseni i zime, najč...

Detaljnije

Kada je poželjna poseta neurologu?

Neurologija je jedna od grana medicine koja je poslednjih godina značajno zastupljena. Ona ispituje ...

Detaljnije

Kako prepoznati uobičajene promene na koži: Znakovi i simptomi kožnih bolesti

Koža je najveći organ našeg tela i igra ključnu ulogu u zaštiti našeg tela od s...

Detaljnije

Kako izgleda porođaj carskim rezom - priprema i oporavak

Porođaj carskim rezom može imati veliki uticaj na mentalno i fizičko zdravlje majke u nedeljama nako...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS