3 koraka do normalnog krvnog pritiska


Prevencija i lečenje

Pre svega treba da znate da povišeni krvni pritisak ne mora da bude ništa što je strašno, da ne treba da vas uplaši dijagnoza doktora, da ne treba to da vam izazove dodatni stres. To samo treba da vas pokrene, odnosno pre svega da vas pokrene psihički da shvatite zašto je došlo do toga, kako ste to dozvolili, da se zapitate da li ste negde previše brzo išli, da li ste imali vremena za sebe, da vas malo osvesti u tom smislu. A takođe treba da vas pokrene i u pozitivnom smislu, odnosno fizičkom smislu, da nešto promenite u vašim navikama, odnosno da loše navike zamenite dobrim.

Prevencija jeste najvažnija i da ste na vreme brinuli na pravi način verovatno ne bi ni došlo do povišenog krvnog pritiska, ali ne treba sada da okrivljujete sebe i da sebe kinjite zbog toga, jer time samo stvarate još goru situaciju. Probajte da napravite dobre korake u svom životu. Počnite od sladećih koraka:

Promene u ishrani

Sasvim je očigledno, a i vama jasno da niste baš bili neko ko je vodio računa o ishrani i da o tome možda i nije razmišljao preterano. Kada vratite film da li pomislite kada ste poslednji put pojeli nešto zaista zdravo ili kada ste poslednji put više dana jeli za redom samo zdravu hranu i izbegavali sve ono što je štetno? Ukoliko vam je teško da se setite, onda znate da niste dobar posao radili kada je vaša ishrana u pitanju. Radili ste protiv sebe i to pre svega treba da priznate. Dakle, da li možete da zamislite kako bi bilo da se od danas zdravije hranite? Da li možete da zamislite sebe kako postavljate sebi ciljeve i kako ih ostvarujete kada je ishrana u pitanju? Ne treba vam nutricionista, ne trebaju vam silni doktori, da vam kažu šta ćete jesi. Naravno da vam je početni savet neophodan. Vaš doktor će vam reći šta tačno smete da jedete, a šta ne. Ali ćete i sami imati predstavu šta je dobro, a šta ne. Takođe, omega3 masne kiseline su veoma korisne kada imate problem sa visokim krvnim pritiskom.

Trčanje ili bilo koji oblik fizičke aktivnosti

Istraživanja su pokazala da su osobe uspešno lečile i snižavale povišeni krvni pritisak onda kada su trčale ili kada su se bavile nekom fizičkom aktivnošću. Fizička aktivnost je jedan dobar oblik prevencije, koji vam je toliko koristan i koji može da bude ispunjavajući, jer pored toga što sprečava nastavak bolesti, on pomaže lučenje hormona sreće, tera vas da trenirate još  više, da se bolje hranite, i na kraju da se bolje psihički osećate.

Smanjite adrenalin

Ako ste zavisnik od adrenalina onda će ovo biti teže. Adrenalin je taj koji uzrokuje i da srce brže kuca, što znači da to samo može da utiče na povećanje krvnog pritiska. Dakle, treba makar dok ponovo ne uspostavite normalne vrednosti izbegavati sve te situacije u kojima osećate da vaše telo proizvodi adrenalin. Evo i primera - cigarete i te kako stimulištu proces stvaranja adrenalina u našem telu. I zato bi bilo dobro ili da smanjite cigarete ili da ih poptpuno izbacite ukoliko je to moguće.

Izvor: Baltik Junior
Srodni tekstovi:


Zašto je zdravije živeti u Kragujevcu nego u Beogradu?

Život u Beogradu može da bude vrlo uzbudljiv i zanimljiv, ali da li je zaista zdravo živeti u njemu?...

Detaljnije

Hod po hladnim pločicama izaziva mnoga oboljenja…

Hod po pločicama može biti uzrok mnogih oboljenja, naročito kada se radi o dugotrajnom i redovnom st...

Detaljnije

Diskus hernija kod sportista

Održanje zdravstvene kondicije organizma ne može da se zamisli bez bavljenja fizičkom aktivnošću, a ...

Detaljnije

Sve što treba da znate o fiksnoj protezi

Verovatno su mnogi u toku svog života pomislili da treba da stave fiksnu protezu, kako bi ispravili ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS