Vrste fiksnih proteza iz estetskog ugla


Ostalo


Obično nekada i sami znamo da su nam potrebne fiksne proteze, ali odlazak kod stomatologa odlažemo iz različitih razloga. Nedostatak finanskijskih sredstava, strah od zubara ili strah od toga kako ćemo izgledati sa fiksnom protezom, samo su neki od strahova sa kojima se suočavamo i koji nas sprečavaju da se svom zdravlju posvetimo temeljno. Dobra stvar je da nositi fiksnu protezu danas i nije toliko strašno, odnosno malo smo svi promeni odnos prema protezama i sada su nam postale kul. 

Ako ste na korak od toga da stavite fiksnu protezu, onda prvo treba da se upoznate sa vrstima fiksnih proteza kako biste znali koju zaista želite. 


Metalne bravice u boji 


Za početak, krenimo od onih koje se najčešće biraju. To su upravo one proteze koje i najčešće viđate na drugima. Govorimo o fiksnim protezama u bojama. Dakle, na svakom zubu nalazi se metalna bravica i sve su u jednoj boji. Ta boja može biti veoma upečatljiva ili može biti blaga. Ono što je interesantno kod ovih proteza, to je da pacijent prilikom svake kontrole može da izmeni boju bravica, što znači da praktično svakog meseca može imati novu boju. Ovo zaista vremenom postane zanimljivo ljudima, koji se ne stide da pokažu svoje proteze, te tako rado koriste ovu opciju i svakog meseca se osećaju kao da su prvi put stavili protezu. Naravno, ne morate da menjate boju ukoliko ne želite. Takođe, možete tek nakon nekoliko meseci zameniti boju ukoliko vam se učini da vam je dosadila. U svakom slučaju ovde su u pitanju fiksne proteze za zube koje su i te kako vidljive i koje ne možete da sakrijete nikako. Najčešće ovu vrstu fiksnih proteza biraju deca i mlađi pacijenti, ali nije redak slučaj ni da se neko od starijih odluči za ovaj tip. Moramo reći da je ovo ujedno i najjeftiniji oblik fiksne proteze. 


Proteze sa providnim bravicama


Za sve one koji ne vole boje, ne vole da im se šareni sve kada se nasmeju ili jednostavno ne žele da drugi vide da oni nose fiksnu protezu, oni mogu da izaberu protezu sa providnim bravicama. Ove proteze deluju daleko sofisticiranije, jednostavno zbog toga što ne odskaču mnogo od naših zuba. Oni kojih ih nose se osećaju sigurnije, zato što smatraju da ne vide svi da oni nose fiksne proteze. Stariji se uglavnom odlučuju za ovaj tip proteze, jer su ležernije. Treba napomenuti da ove fiksne proteze nisu nevidljive, već sam providne. Kada sedite sa nekim ili se nađete na ulici i popričate sa njima, oni svakako mogu primetiti da vi nosite protezu, samo što to neće biti toliko upečatljivo. Takođe, ono što se nikako ne može prekriti to je malo te šuškavosti koja ostaje nakon što stavite fiksnu protezu. 


Samoligirajuće fiksne proteze - najmodernije


Ovo je defintivno najmoderniji tip fiksne proteze. Naime, ove proteze su udobnije, mnogo su manje primetne od prethodne dve, na njima se manje zadržava hrana, lakše se peru i kraće se nose, a postižu maksimalan efekat. Treba naravno napomnuti i činjenicu da ove protezu jesu estetski zaista najbolje za one koji ne žele da im se vidi proteza, ali da su ujedno ove fiksne proteze i najskuplje. 






Srodni tekstovi:


Kako odabrati najbolja kolica za bebe?

Da li jedva čekate da svojoj bebi pokažete svet? Pronađite najbolja kolica za bebe koja će vam savr&...

Detaljnije

Bakterije koje su česti uzročnici infekcija i oboljevanja

Bakterije su čest posetilac naših organizama, pa tako nekada budu u njemu i ne naprave nikaka...

Detaljnije

U potrazi za anatomskim rančevima - evo na šta bi trebalo da obratite pažnju

Pre nego što kupite kvalitetan anatomski ranac, savet je da obavezno pogledate i da dete ispr...

Detaljnije

Bol u karlici ne javlja se samo kod žena, nego i kod muškaraca

Postoje bolovi od kojih pati više muška nego ženska populacija, i obrnuto. Postoje, sm...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS