Tipovi krunica za zube - koko izabrati odgovarajuću


Prevencija i lečenje

Krunice za zube su u stvari navlake za zube, koje se stavljaju preko zuba da povrate veličinu i oblik, snagu, i da generalno poboljšaju izgled zuba. Kad se krunice nameste one potpuno pokrivaju vidljivu površinu zuba. Uglavnom se stavljaju na slabe, oštećene ili slomljene zube. Čak se mogu iskoristiti da pokriju rupu gde je nekad bio zub.

Vrste krunica za zube

Krunice mogu biti napravljene od nerđajućeg čelika, zlata ili neke legure, porcelana pomešanim sa metalom, smole ili keramike. Sve ove vrste krunica za zube imaju određene prednosti i mane, a izbor zavisi od više različitih faktora.

1. Krunice od nerđajućeg čelika 

Ove krunice služe da se stave na stalne zube kao privremeno rešenje. Ona štiti zub dok se stalna krunica pravi od nekog drugog metala. Kod dece, uglavnom se stavlja preko mlečnih zuba, koji su prethodno pripremljeni za njeno postavljanje. Krunica pokriva čitav zub i štiti ga od daljeg propadanja. Kada mlečni zub krene da ispada da napravi prostor za stalni zub, krunica spada zajedno sa njim. Krunice od nerđajućeg čelika se uglavnom koriste kod dece, zato što ne zahteva ponovne posete zubaru i zato su najisplativije rešenje, za razliku od posebno napravljenih krunica ili metoda lečenja koja su potrebna za negu oštećenog zuba koji nema krunicu.

2. Metalne krunice 

Metali koji su nekada korišćeni u pravljenju krunica za zube uglavnom su imali određenu količinu zlata ili platine u sebi ili legure baznih metala (na primer kobalt-hrom, ili nikl-hrom). Metalne krunice su najizdržljivije i odlično podnose pritisak. Takođe, metalne krunice se veoma retko oštete ili polome. Metalna boja je jedina negativna strana, ali su dobre da ih koristite na kutnjacima koji nisu vidljivi.

3. Mešavina porcelana i metala 

Krunice koje su napravljene od mešavine porcelana i metala mogu se prilagoditi da imaju istu boju kao ostali vaši zubi (za razliku od metalnih). Doduše, postoji veća mogućnost da se oštete okolni zubi ako koristite ovaj tip krunice. Takođe, deo od porcelana može da naprsne ili da se polomi. Ovaj tip krunica, posle keramičkih krunica, najviše liči na prirodne zube. Ponekad se dešava da metal koji se nalazi u krunici, izađe na videlo poput crne linije, najčešće baš do desni, pogotovo ako se desni povuku. Ove krunice su dobar izbor ako su u pitanju prednji zubi, ali takođe su odlični i kao zadnji zubi, pogotovo kada se ugrađuju zubni mostovi, gde će metal pružiti dosta podrške.

4. Krunice od smole 

Ovaj tip krunica je najjeftiniji tip, baš zato što se veoma lako i brzo lome i veoma brzo propadaju, za razliku od krunica napravljenih od mešavina porcelana i metala.

5. Potpuno keramičke ili porcelanske krunice

Ova vrsta krunica pruža najbolji estetski ugođaj. Takođe, veoma su pogodne za ljude koji imaju alergiju na određene metale. Mogu biti korišćene i za prednje i za zadnje zube.

6. Privremene ili trajne

Privremene zubne krunice se mogu napraviti u stomatološkoj ordinaciji, dok trajne moraju biti konstruisane u stomatološkoj laboratoriji. Uglavnom vam stomatolog izdaje privremenu krunicu koja je najčešće napravljena od nekog akrilnog materijala ili nerđajućeg čelika, kao privremeno rešenje dok ne naprave trajnu krunicu u laboratoriji.




Srodni tekstovi:


Kako ublažiti bolove u mišićima nakon fizičke aktivnosti. Prirodni lekovi i tehnike oporavka

Redovna fizička aktivnost je poznata kao ključna komponenta zdravog i aktivnog načina života. Međuti...

Detaljnije

Sve što vas zanima o tečnom kolagenu - cena, vrste, prednosti

Kolagen je vlaknasti protein koji proizvodi naše telo. Uglavnom smo napravljeni od kolagena, ...

Detaljnije

Omogućite razvoj emocija, motoričkih veština i društvenost uz primenu dečijih igračaka

Igračke su obavezni deo dečijeg odrastanja uz neizostavne pozitivne strane na razvoj dečije psiholog...

Detaljnije

Upotreba eteričnih ulja u metodama prirodnog lečenja

Poznato je da su eterična ulja od davnina korišćena za lečenje i ublažavanje različitih tegob...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS