Loše emocije koje vode do bolesti


Psiha Psiha


Svako od nas može da navede neke teške, izrazito loše emocije i stanja koje je nekada osetio i doživeo. Tuga, briga, nezadovoljstvo,izrazita samokritičnost, pesimistički pogled na svet, nezainteresovanost za ono što se dešava oko nas, osećaj da smo nemoćni da bilo šta promenimo... 

Neke od ovih ili slične emocije i stanja doživljavamo obično kao posledicu stresnog, traumatičnog događaja i pokušavamo da se izborimo sa time. Kada to stanje prebrodimo kažemo da smo se izborili sa depresivnom fazom u životu. Ali šta je sa osobama kod kojih ovakvo stanje nije kraća faza, već traje? Kod takvih osoba uspostavlja se dijagnoza depresije. 


Posledice depresije

Stručnjaci kažu da depresivne osobe ne vole sebe, a neka istraživanja depresije kreću od pretpostavke da depresivna osoba ima manjak hormona zadovoljstva i sreće. Depresija je više nego obična tuga, ona je uporna i teška. Zato ni posledice koje ova bolest ostavlja nisu lake. Zajedničko za sve osobe koje pate od depresije jeste anksioznost. Depresivna osoba je veoma potištena, nema volje i energije da se pokrene. Česta posledica je i manjak fizičke aktivnosti jer osoba nema snage ni volje da obavlja čak ni svakodnevne aktivnosti. O sebi i o svetu oko sebe razmišlja na negativan i pesimističan način. Ovo su tipične posledice depresije. 


Kada se depresija sakrije

Posledice ni simptomi depresije nisu uvek tipični. 

Osoba može i da sakriva sve simptome, čak i da sama nije svesna da je depresivna. Naizgled sve funkcioniše, osoba učestvuje u svakodnevnim aktivnostima, druži se i ne oseća tužno. Ipak, kao posledica potisnutih osećanja dolazi do prekomernog unosa alkohola ili narkotika, a sve češće se oseća anksioznost. Posledice se vide i na telu. Može doći do naglog gubitka kilaže ili pak do prekomernog gojenja. I san je poremećen, a sve su to posledice koje se ipak vide.


Poziv u pomoć

Najteža posledica depresije jesu suicidne misliKada se osoba oseća toliko beznadežno i kao da nema izlaza iz klupka svih ovih loših osećanja javljaju se depresivne misli o samoubistvu. Da ne bi došlo do najgorih posledica treba podizati svest o tome da je depresija bolest koja se može lečiti. Zato treba obraćati pažnju na osobe koje su nam bliske i na znakove depresije koji mogu biti poziv u pomoć Ipak, nekada je to neizvodljivo jer su depresivne osobe sklone tome da se osame. Za takve situacije postoje i različite službe, sos linije kojima se svako može javiti i anonimno. 


Važnost lečenja, neurološki pregled

Pre svega treba načiniti prvi korak i obratiti se lekaru. Saznanja o depresiji doprinose sve uspešnijem lečenju. Ne treba misliti da će depresija sama od sebe proći. Ukoliko se ne leči ili se prekine terapija posledice mogu biti veoma teške i manifestovati se na ceo organizam. Kao posledica depresije može doći i do različitih bolesti kao što su bolesti srca, poremećaji u radu hormona i žlezda. Neurološki pregled veoma je koristan u postavljanju dijagnoze depresije, jer su neurologija i psihijatrija usko povezane grane medicine. Možemo reći da je depresija bolest savremenog društva, ali da je savremene metode lečenja uspešno i leče. 


Srodni tekstovi:


Alergija na sunce kod dece i beba

Alergija na sunce ili fotosenzitivnost je uobičajena pojava tokom letnjih meseci, naročito na letova...

Detaljnije

Saveti za pripremu zdravih i dijetalnih obroka

Zdrava ishrana jedan je od fundamentalnih osnova za kvalitetan, dugačak i srećan život, pa verujemo ...

Detaljnije

Problem krive kičme – sve češća pojava kod dece u razvoju

U današnje vreme mali broj ljudi obraća pažnju na pravilno držanje i problem oterećenja kičme...

Detaljnije

KAKO VEŽBANJEM DO BOLJEG IMUNITETA

 Imuni sistem je složena mreža koja se sastoji od ćelija, tkiva i organa u telu. Održavajući im...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS