Kako izgledaju i koliko hemoroidi traju?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Hemoroidi

Jedan od većih problema sa kojim se tokom života susretne čak 50% svetske populacije jesu hemoroidi. Iako u početku ne predstavljaju zdravstveni problem koji pravi veće smetnje, njihovim nelečenjem i nesaniranjem dolazi do sve većih smetnji i problema sa kojima se pacijenti suočavaju. Uglavnom vlada mišljenje da se hemoroidi javljaju kod starijih osoba, nakon 50. godine života, međutim, ovde se ne radi o potpuno tačnoj informaciji, budući da se javljaju i u drugim životnim razodbljima, te u nekim drugim životnim situacijama i stanjima. Ono što većinu buni, jeste zapravo istina o ovom problemu, šta su to hemoroidi, kako oni nastaju. Negde ih je najlakše objasniti upoređivanjem sa proširenim venama, a dalje kroz tekst ćete i shvatiti zašto se po svom nastajanju mogu uporediti.

Kako izgledaju i kako nastaju hemoroidi?

Najvažnije u svemu jeste da pacijenti, ali i ostali, znaju da su hemoroidi zapravo normalan, anatomski deo rektuma i anusa. Šta to znači? To znači da hemoroide ima svaka osoba, budući da se radi o normalnoj anatomskoj građi tog dela tela. Međutim, problem nastaje kada se hemoroidalne vene prošire, kada nastaju hemoroidi u obliku u kojem ih pacijenti i poznaju, kao određene izrasline na anusu ili untar debelog creva, blizu anusa. Samim tim, razlikuju se unutrašnji i spoljašnji hemoroidi, što je glavna razlika među njima. U zavisnosti od toga da li su spoljašnji ili unutrašnji, kao i od toga u kom se stadijumu nalaze, hemoroidi su različitog izgleda. Kao proširena hemoroidalna vena, hemoroidi kada se pojave, najviše odsećaju na bradavice, kako ih pacijenti uglavnom i opisuju.

Ali kako nastaju hemoroidi? Njihovo nastajanje je povezano sa više faktora.  Sami hemoroidi nastaju zbog pritiska koji nastaje u debelom crevu, koji dovodi do zadržavanja krvi i stvaranja hemoroida. Najčešći razlozi su hronični zatvor ili hronična dijareja, koji svojom prirodom menjaju način rada debelog creva, zbog čega se hemoroidi i pojavlju. Osim toga, postoje i hemoroidi koji se dobijaju tokom trudnoće, u nekim zrelijim godinama, ali se njihov nastanak i pojava često vezuju i za nasledni faktor, kada kod pacijenta postoji genetska predispozicija.

Koliko traju hemoroidi?

Kada je u pitanju pojava i trajanje hemoroida, obeshrabrujuća činjenica jeste to da se radi o nečemu što je progresivno. A osim toga, i onda kada nestanu ili se izlače, ne postoji garancija da se više nikada neće pojaviti u istom ili drugom stadijumu. Postoje četiri stadijuma hemoroida. Prvi stadijum je i najbezazleniji, kada se javlja samo svrab u području anusa. Kada svrab smene bol i krvarenje, koje nije jako, već se pojavljuje svetlo crvena krv nakon pražnjenja creva, onda se već radi o drugom stadijumu. U trećem, prilično ozbiljnijem stadijumu, dolazi do ispadanja hemoroida prilikom stajanja ili pražnjenja creva, kada je potrebno vratiti hemoroide unutra, dok četvrti stadijum prati stanje kada je hemoroide nemoguće vratiti, te ih prati jaka i bolna upala.

Usled svega ovoga, veoma je važno na vreme se javiti odabranom lekaru, kako bi se blagovremeno reagovalo. Kada se otkriju u prvom stadijumu, hemoroidi se vrlo brzo i lako leče određenim mastima, kada pacijenti mogu konstantno da ih drže pod kontrolom. Lečenje je svakako moguće i u ostalim stadijumima, ali je dosta duže i napornije i može da bude indikovana i operacija hemoroida

Pročitajte još korisnih tema iz oblasti lečenja i prevencije.




Srodni tekstovi:


Ne zanemarujte bol u vratu

Koliko puta ste ignorisali bol u vratu? A koliko vas se saživelo sa tim osećajem i pripisuju ga razn...

Detaljnije

Neustrašivo protiv straha

Još od malih nogu čovek se suočava sa mnogim strahovima – strah od mraka, od nepoznatih...

Detaljnije

Starenje kože je moguće usporiti

Nema sumnje da svi žele dug i zdrav život. Mnogo je faktora koji utiču na zdrav život. Raznovrsna is...

Detaljnije

Izdavanje stanova za studente u Beogradu: Koji je kraj najpopularniji i na šta je potrebno da obratite pažnju?

Jedna od najvećih promena u životu svakog čoveka jeste odvajanje od svog doma i odlazak u neki drugi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS