Kako da u letnjim mesecima ublažite grčeve kod beba?


Prevencija i lečenje Roditeljstvo


Za tek rodjene bebe karakteristično je da plaču, plač je njihova reakcija na sve nepoznanice koje dolaze iz spoljašnjeg sveta i muče ih. U letnjim mesecima su bebe zbog vrućine naročito razdražljive pa je teško prepoznati zbog čega beba ustvari plače, da li joj je samo vruće ili je muči neki ozbiljniji problem. 

Ukoliko od druge nedelje života beba ima epizode plakanja koje traju više od tri sata dnevno i traju duže od tri nedelje onda je muče grčevi. Još uvek nije utvrdjen tačan razlog njihovog nastanka ali se pretpostavlja da su povezani sa razvijanjem sistema za varenje koji kod tek rodjene bebe nije u potpunosti formiran. Danas postoji toliko bezbolnih metoda za ublažavanje grčeva, jedna od njih je termofor za bebe, da roditelji stvarno nemaju razloga za brigu.


Mogući uzroci nastanka grčeva

Roditelji treba da znaju da ne postoji tačno definisan uzrok zbog koga se javljaju grčevi kod tek rodjenih beba. Grčevi koji se kod beba javljaju u drugoj nedelji života zovu se infatilne kolike. Infatilne kolike javljaju se usled nedovoljne razvijenosti digestivnog trakta, ali ne znače da je beba bolesna. Reč je o prirodnom sazrevanju organa i razvitku crevne flore u periodu dok beba prelazi na varenje majčinog mleka. Pošto beba tek uči da jede ona ne može u potpunosti da vari mleko. Pri dojenju bebe uz mleko gutaju i vazduh, stomak se napuni vazduhom i onda nastaje nelagodnost. Zato se posle hranjenja beba podiže da podrigne i izbaci vazduh.  

Neke bebe reaguju na supstance koje mleko sadrži, osetljive su na proteine ili šećere koje mleko sadrži i ta osetljivost ispoljava se kao grčenje u stomaku. Nedovoljno i prekomerno hranjenje može biti jedan od ključnih uzročnika grčeva. Ne valja da creva budu ni poluprazna ni prepunjena. U oba slučaja dolazi do grčenja mišića u zidovima organa za varenje. To grčenje mišića stvara nelagodu i bol na koju beba reaguje plačem i koja se kod većine beba rešava utopljavanjem stomačića i tada se koristi termofor za bebe. 


Simptomi

Simptomi su lako uočljivi zato što se javljaju neposredno posle hranjenja i to u popodnevnim ili večernjim satima. Mimo tih momenata kada ima grčeve beba će spavati uglavnom mirno i spokojno i delovaće odmorno. U vreme grčeva ona će neutešno plakati iako je sita i suva. Sve bebe se zacrvene u licu od silnog plača, izvijaju se u luk i drže stisnute pesnice. U letnjim mesecima znaju da budu naročito razdražljive zato što im na velikoj vrućini ne prija držanje u naručju koje ih dodatno zagreva, a sa druge strane traže tu ušuškanost.


Kako da ublažite grčeve kod beba?

Kako ne postoji jasno definisan uzrok grčeva, tako ne postoji ni tretman koji je delotvoran kod svih beba, već bebe reaguju na različite postupke za ublažavanje grčeva. Pedijatri pri prvoj poseti savetuju roditelje da za ovaj problem ne postoji čaroban lek i da su strpljenje i pribranost veoma bitni. Svi preparati koji se mogu naći u apotekama služe samo da ublaže tegobe, to su kapi na bazi probiotskih kultura, simetikona i laktaza. 

Pored preparata postoje i neke metode koje su primenjivale još naše bake a koje su delotvornije od preparata a to je zagrevanje bebinog stomaka. Nekada su koristili toplu pelenu, danas je pelenu zamenio termofor za bebe. Leti se isključuje utopljavanje bebe koje zimi kod grčeva može da prija, ali utopljavanje samo regije oko stomaka neće uznemiriti bebu, naprotiv, umiriće je umerena toplota koja opušta mišiće u zidovima creva. 


Blagotvorno dejstvo koje ima termofor za bebe

Mnogi roditelji ne izvode bebu u popodnevnim časovima zato što je to vreme kada je uznemirena zbog grčeva a van kuće je teško smiriti je. Odvažniji i spretniji roditelji se ipak odlučuju da bebu povedu u šetnju, posebno tokom vrelih dana kada joj uveče više prija boravak na svežem vazduhu no u vreloj sobi. Dok je beba van kuće iskoriste priliku da rashlade sobu kako bi mirnije spavala, a sa sobom ponesu termofor za bebe kao najboljeg saveznika u borbi protiv grčeva, on se jednostavno koristi na bilo kom mestu. 

Termofor za bebe pruža toplotu koja je potrebna da opusti mišiće, uz to ne zahteva struju ni dodatni izvor zagrevanja, pa se lako koristi i u parku. Tečnost unutar termofora zagreva se kada se jednostavno savije pločica koja se nalazi unutar nje. Nekoliko sekundi nakon savijanja pločice tečnost se zagreva do 50°C. Dovoljno je držati termofor na bolnom mestu nekoliko minuta, on deluje tako što zagreva bolno mesto, opušta mišiće i umanjuje bol. Termofori se rade u različitim bojama i oblicima omiljenih životinja pa ih bebe baš vole. 







Srodni tekstovi:


Do malog oglasa brzo i lako slanjem SMS poruke

Mali oglasi su svuda oko nas. Gde god da pogledate, gde god da se okrenete, videćete da je neko ogla...

Detaljnije

Gojaznost kao izazov modernog života

U današnjem ubrzanom načinu života, gde sve više ljudi zanemaruje važnost zdravih živo...

Detaljnije

Inovativne medicinske metode 21. veka

U današnjem digitalnom dobu, medicina se neprestano razvija uz inovacije koje je nekad te&sca...

Detaljnije

Savet za roditelje: kako da zaštitite dete od povređivanja u kući

Kada je u pitanju sigurnost deteta, pogotovo u prvoj godini života, za mnoge roditelje predstavlja k...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS