Starenje ne mora da bude noćna mora – vratite vašem pogledu mladalački izgled!


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

blefaroplastika

Vreme jako brzo prolazi, čini se da godina prođe dok trepnete. Opterećeni svakodnevnim obavezama, ne obraćate pažnju na sebe. A onda zastanete ispred ogledala i shvatite da je ipak to vreme „ispisalo“ istoriju na vašem licu. 

Na proces starenja nijedna osoba nije imuna. Opuštena koža lica u predelu oko očiju, spušteni kapci i „kesice“ ispod očiju su prirodne pojave i posledica su gubitka elastičnosti i tonusa kože. Sa njima se javljaju i bore, a vaše oči, upravo zbog tih razloga, izgledaju uvek umorno, neispavano i tužno. 

Zato je pravilna nega lica u mladosti neophodna uz korišćenje odgovarajuće kozmetike. Međutim, kako je proces starenja neminovan, svi u nekom trenutku postavimo isto pitanje – Kako da vratim svežinu svojim očima? Savremena medicina je i pred ovim izazovom uspela i to uz pomoć blefaroplastike. 

Šta je blefaroplastika?

 Blefaroplastika predstavlja čestu estetsku operaciju, koja obuhvata, po potrebi pacijenta, podizanje gornjih kapaka i zatezanje donjih očnih kapaka, tj. takozvano uklanjanje „kesica“ ispod očiju. Radi se uglavnom u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezopasna i za muškarce i za žene, a zahvat traje od jednog do dva sata, u zavisnosti od same prirode estetskog problema. 

Gornji očni kapci vremenom se opuštaju i višak kože na njima se smežura i pada preko oka, a sve to vašem pogledu daje umoran izgled. Takođe, naslage na kapcima koje se mogu nakupiti u vidu masnog tkiva, učiniće da vaše oči izgledaju natečeno. Procesom blefaroplastike se jednostavno i bezbolno skida višak kože i očni kapak zateže, a ukoliko ima potrebe, uklanja se i višak masnog tkiva kapka. 

Izraženi podočnjaci i masne naslage na donjim očnim kapcima se mogu javiti u svim starosnim dobima. Ukoliko problem nije uzrokovan starenjem, već se javlja kod mlađih osoba, bleforoplastikom se obavlja delimično uklanjanje masnog tkiva, dok je rez smešten na unutrašnjem delu kapka.

Ukoliko postoji i problem opuštene kože, radi se bleforoplastika donjih očnih kapaka sa rezom na koži ispod trepavica, uz uklanjanje viška kože i zatezanje kapaka. Obično postoperativni period traje oko nedelju dana i zahteva mirovanje i manje izlaganje direktnom suncu, zbog osetljivosti očiju. 

Rizik od infekcija uvek postoji, ali uz konsultaciju lekara i primenom dobijenih saveta, vaš oporavak će proteći što bezbolnije i bezbednije. Blefaroplastika vam ne može vratiti godine, ali može vratiti mladalački izgled i svežinu vašim očima.

Zašto se javljaju spušteni kapci?

 Spušteni kapci se najčešće javljaju usled gubitka elastičnosti kože oko očiju i smanjenja proteina kolagena, koji nestaju procesom starenja. Kako je područje oko očiju najosetljivije i u tom delu je koža i najtanja, prvi znaci starenja, opuštenosti kože i pojava bora upravo se tu javljaju. Uzročnici spuštenih kapaka i podočnjaka, osim starenja, mogu biti i zbog genetike, hroničnog umora, povrede oka, pušenja i preteranog unosa alkohola, kao i problema sa štitnom žlezdom. Preterano izlaganje suncu takođe za posledicu može imati propadanje kolagena i ubrzati proces starenja kože, kao i loša i neujednačena ishrana. 

Međutim, treba razlikovati estetske probleme od zdravstvenih. Jedan od takvih problema je pojava ptoze jednog ili oba očna kapka, koja podrazumeva padanje kapka, a za posledicu ima poluzatvorene oči koje mogu negativno uticati na vaš vid. 

 

 

 

 

 

Srodni tekstovi:


Deca i psi

Većina vlasnika kućnih ljubimaca zna koje su to neposredne radosti koje im donosi deljenje njihovi...

Detaljnije

Bakterije koje su česti uzročnici infekcija i oboljevanja

Bakterije su čest posetilac naših organizama, pa tako nekada budu u njemu i ne naprave nikaka...

Detaljnije

Vodič za teretanu - naučite da razlikujete sprave u teretani

Sportske fizičke aktivnosti su postale nešto što nam je svima neophodno u današ...

Detaljnije

Kada se može javiti krvarenje u trudnoći?

Pitanje koje je važno odmah rešiti jeste: da li je svako krvarenje u trudnoći opasno po majku...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS