KAKO VEŽBANJEM DO BOLJEG IMUNITETA


Fitnes Fitnes

fitnes vežbe


 Imuni sistem je složena mreža koja se sastoji od ćelija, tkiva i organa u telu. Održavajući imunološki sistem zdravim, povećavate šanse za odbranu od virusa, a vežbanje je jedan od najefikasnijih načina da u tome uspete. Pored toga osećaćete se bolje i imaćete više energije.

Redovno vežbanje u vremenu kada većina sveta ide u izolaciju ima važnu ulogu u održavanju zdravog imunološkog sistema. Odeljenje za zdravstvo i ljudske resurse predlaže najmanje 150 minuta umerenog vežbanja sedmično.


FITNES I IMUNITET


Fitnes pored pozitivnog uticaja na kardiovaskularni sistem, mentalno zdravlje, jačanje organizma, ima izuzetno pozitivan uticaj na imuni sistem.

Održavanjem fizičke  aktivnosti podstičete imuni sistem kako bi smanjili štetne efekte virusa, ublažili simptome i ubrzali vreme oporavka.

Ukoliko preterate sa fizičkim aktivnostima možete oslabiti imuni sistem, zato je jako važno da trening bude prilagodjen vama.

Danas možete uz pomoć online treninga i profesionalnog trenera, vežbati u svom domu, bez straha da ćete pogrešiti ili preterati  u želji da poboljšate svoj imunitet i zdravlje kompletnog organizma. Personalizovan plan treninga i program ishrane koga se morate pridržavati, sigurno vode ka dobrim rezultatima.


KOJE VEŽBE SE PREPORUČUJU


vežbe sa robertom siladjicem

„Ne postoji biološka i psihička funkcija organizma na koju odgovarajuća fizička aktivnost ne deluje pozitivno”

Astrand

 

Usled pandemije korona virusa, sve više se bavimo imunitetom i odbranom od bolesti, a upravo fizička aktivnost igra važnu ulogu na tom putu.

  • Trening snage povećava mišićnu masu, poboljšava koordinaciju, jača kosti i smanjuje bol u leđima ( naročito  ako ste neaktivni ). 

  • Čini da se osećate bolje, smanjuje rizik od hroničnih bolesti, pomaže da održite ravnotežu. Mišići su ogroman izvor energije, kada su mišići u dobrom stanju to znači bolji imunoliški sistem

  • Aerobne vežbe poput trčanja ili vožnje bicikla...jačaju srce, pluća , podstiču jačanje imunog sistema u borbi protiv bakterija i virusa.

Vežbanje smanjuje nivo stresa. Blag porast telesne temperature tokom i nakon vežbanja može sprečiti razvoj bakterija i pomaže u borbi protiv infekcija.


RADITE NA SEBI 


Zameniti loše navike dobrim, sigurno će imati značajan efekat na jačanje imunog sistema.

  • Izbalansirana ishrana ( personalni trener ili online trening će vam pomoći da pored vežbi i ishrana ide u pravom smeru )

  • Budite veseli, pozitivan stav igra bitnu ulogu u održavanju imuniteta

  • Odmor i san 7-9 sati , dobar san poboljšava proizvodnju imunih ćelija koje se bore protiv patogena,  uključujući viruse i bakterije

  • Umor može biti znak slabog imuniteta, posebno kada ste izloženi stresu, tako povećavate podložnost bilo kojoj infekciji


Nedostatak aktivnosti dovodi do gojaznosti koja utiče na imunoliške ćelije i izaziva kardiovaskularne bolesti, dijabetes, osteoporozu... Za mnoge ljude gojaznost je kompleksno socijalno, emocionalno i fizičko pitanje, zato je upravo vežbanje bitan segment na putu ka boljem zdravlju i jačem imunološkom sistemu.


U našoj prirodi je da budemo fizički aktivni. Najznačajni faktor rizika za zdravlje je fizička neaktivnost.

Istraživanja pokazuju da je vežbanje najbolje smatrati važnom strategijom u očuvanju imunološkog sistema. Kada su ishrana, fizička aktivnost, spavanje i stres u harmoniji poboljšavate svoje celokupno zdravlje. Osobe koje redovno vežbaju ređe obolevaju.

Na imunitet treba misliti uvek, ne samo kada se pojavi problem. Imate jako oružje u borbi protiv raznih bolesti,  od vas zavisi koliko ćete očuvati svoje zdravlje.

Ukoliko vam treba profesionalna pomoć oko treninga Robert Siladji organizuje i online treninge i pravi plan ishrane samo za vas.




Srodni tekstovi:


Počinje sezona alergija – šta treba znati?

Sa dolaskom proleća obično počinje i uživanje u lepom vremenu, dužim, sunčanim danima, boravcima na ...

Detaljnije

Vreme je vrlo bitan faktor kod lečenja raka dojke

Rak dojke je najčešća maligna bolest sa kojom se susreću žene u Srbiji. Veliki broj žena ovu ...

Detaljnije

Botoks lica i usana sve zastupljeniji u estetskoj hirurgiji

Negovanje kože lica i dekoltea, zatezanje bora, podizanje jagodica i kapaka samo su neki od sve če&s...

Detaljnije

Život sa bolom – život sadašnjice

Dok smo mladi, uglavnom ne razmišljamo o starosti i navikama koje bi nam pomogle u kasnijem ž...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS