Problem zagađenog vazduha u životnom prostoru: šta možemo da učinimo?


Ostalo Prevencija i lečenje


Bez obzira na to koliki je naš životni prostor, gde se nalazi i koliko ljudi živi u njemu, moramo imati na umu da je problem zagađenog vazduha sveobuhvatan i ključan za naše zdravlje. Ovo važi za sve kategorije stanovništva i za sve delove države, i samo svesnim i razumnim ponašanjem možemo da smanjim stepen zagađenja u našim životnim prostorima. Ako se i vi susrećete sa ovim problemom, evo nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste smanjili zagađenje.


Provetravajte prostorije

Čak i ako živite u gradovima u kojima je zagađenost na visokom nivou, morate usvojiti naviku provetravanja unutrašnjih prostora. Mnogi od nas to rade ujutru, nakon buđenja, i to je verovatno najbolji način da osvežimo svoj unutrašnji prostor i ispunimo ga svežim vazduhom. Samo desetak minuta provetravanja biće dovoljno da se vaše sobe ispune novom količinom vazduha i da počnete lakše da dišete. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta tokom dana, naročito pre spavanja jer će vam svež vazduh pomoći da brže utonete u san i kvalitetnije spavate. Takođe, na ovaj način sprečavate i pojavu vlage koja značajno utiče na kvalitet vazduha u prostoru.


Obezbedite svoj dom

Ukoliko tražite rešenje koje je konkretno usmereno na vaš lični životni prostor, počnite ovaj proces tako što ćete obezbediti svoj dom od spoljnih faktora zagađenja. Pre svega, razmislite o novim prozorima - ukoliko i dalje imate stare prozore sa drvenim okvirima ili prozore koje ne dihtuju dobro, zagađenje iz spoljne okoline vrlo brzo postaće deo i vašeg unutrašnjeg prostora. Da biste to sprečili, trebaju vam rešenja kao što su kvalitetni aluminijumski prozori koji čine vaš dom zaštićenijim, sigurnijim, bezbednijim i, što je najvažnije, zdravijim nego ranije. Ulaganje ovog tipa sigurno će se ispostaviti kao dobro rešenje i na duge staze pošto ovakvi prozori dižu cenu vaše nekretnije i čine je privlačnijom za potencijalne kupce, te je ovo višestruko korisno rešenje koje morate uzeti u obzir.



Izbegavajte pušenje

Ovo je jedna od najštetnijih navika na svetu, ne samo za pušače kojima nikotin uništava unutrašnje organe i kožu, skraćujući im životni vek, već i za ljude oko njih koji mogu da osete opasne efekte pasivnog pušenja. Osim što zagađuje vaše telo, pušenje zagađuje i vazduh oko vas, zbog čega je preporučljivo da ga smanjite ukoliko želite da rešite ovaj problem. Ukoliko ste u mogućnosti, ograničite pušenje na terasi ili u blizini prozora, ili pak pređite na elektronske cigarete koje vam mogu pomoći da smanjite zagađenje u svom domu. No, ako se informišete o stvarima koje uzrokuju zagađenje i načinima na koje se ono može kontrolisati ili smanjiti, sigurno ćete moći da uradite nešto korisno za sebe i svoju porodicu, ali i društvo u kom živite.


Potražite spas u biljkama

Najzad, evo još jedne ideje koja može zvučati jednostavno, ali je zapravo vrlo korisna. Ako u svoj životni prostor unesete biljke koje prečišćuju vazduh, vaše prostorije će biti mnogo čistije i zdravije. Postoji dosta biljaka koje mogu značajno da utiču na kvalitet vazduha u prostoru pa je potrebno da se opredelite za one čija je glavna svrha prečišćavanje vazduha. Nemojte se bojati da ubacite biljke u vaš dom ako nemate naviku da redovno održavate i zalivate biljke. Postoji dosta vrsta koje ne zahtevaju preteranu i čestu negu, a mogu da donesu brojne koristi po vaše zdravlje.


Problem zagađenog vazduha u vašem životnom prostoru ne deluje kao naročito važan ili kompleksan problem, ali može da ima dugoročne negativne posledice na vaše zdravlje. Potrebno je da uradite što više možete kako biste unapredili kvalitet života i poveli računa o vašem zdravlju. Stoga, istražite ove ideje i pronađite pristup koji vam najviše odgovara - ili ih pak iskoristite sve odjednom!






Srodni tekstovi:


Zasto su vazni preventivni pregledi kod zena za ocuvanje vutalnosti organizma

Zamislite svoje telo kao raskošan vrt, prepun raznovrsnog cvetanja, voćaka, i mirisnih biljak...

Detaljnije

Kako ublažiti bolove u mišićima nakon fizičke aktivnosti. Prirodni lekovi i tehnike oporavka

Redovna fizička aktivnost je poznata kao ključna komponenta zdravog i aktivnog načina života. Međuti...

Detaljnije

Svakodnevne lagane vežbe kod kuće za fitnes početnike

Zdravlje i dobrostanje su od suštinskog značaja za kvalitetan život, a jedan od ključnih elem...

Detaljnije

Kada je potrebno uraditi ultrazvuk abdomena?

Ultrazvuk predstavlja jednu od najkorisnijih i najkorišćenijih stvari u medicini, jer pomaže ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS