Oporavak organizma kao bitan faktor normalnog funkcionisanja


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

fizikalna terapija

Ne postoji osoba koja barem jednom nije doživela povredu izazvanu padom, tokom bavljenja sportom ili neke druge aktivnosti. Bol u predelu zglobova ekstremiteta, vrata ili u kičmenom delu može se povezati i sa stilom života, jer u današnje vreme malo osoba se može pohvaliti da je fizički aktivno i da vodi zdrav način života. Dugotrajno sedenje i fizička neaktivnost može dovesti do izvesnih bolnih stanja, koji se vremenom samo mogu pogoršati. Živeti sa bolom nije nimalo lako i to stanje se ne prepisuje normalnom i zdravom funkcionisanju organizma. Kvalitet života se pogoršava, a umesto da potražimo lekarsku pomoć, većina ljudi pribegava kratkotrajnom rešenju i bez nadzora lekara uzima različite vrste medikamenata. Život je kratak da biste ga proživeli u bolu. Zato zakažite pregled kod fizijatra, koji će vam pomoći da se bez problema vratite svojim svakodnevnim aktivnostima. Fizijatar će obaviti potrebne preglede i uputiti vas na dodatne analize kako bi se utvrdio uzrok bola. Odgovarajuća fizikalna terapija, preporučena od strane lekara, može vam pomoći da vratite svoje muskulaturne funkcije u normalno stanje. 


Šta je fizikalna terapija i kada se ona sprovodi?


Fizikalna terapija predstavlja granu fizikalne medicine, koja obuhvata više segmenata – prevenciju, dijagnostiku, terapiju, metaflaksu i rehabilitaciju. Fizikalna terapija podrazumeva primenu različitih procedura koje koriste različite oblike energije pri prevenciji, poboljšanju postojećeg stanja organizma, lečenju bola, izazvanih tokom povreda, hroničnih bolesti ili operacija, koji nam onemogućuju normalnu pokretljivost. 

Fizikalna terapija se savetuje u slučajevima:

  • Prevencije i poboljšanja pokretljivosti i fleksibilnosti mišića i zglobova - naročito kod sportista koji se bave sportom i treniraju profesionalno.

  • Oporavka nakon povreda – kao deo postupka rehabilitacije, fizikalnom terapijom se dobijaju pozitivni rezultati oporavka i izlečenja različitih vrsta povreda i preloma. 

  • Poboljšanje stanja kod hroničnih bolesnika – primena fizikalne terapije uspešno se koristi i za poboljšanje stanja pacijenata sa hroničnim problemima, kao što su bolesti artritisa, spinalne stenoze, artroze, Parkinsonove bolesti, kardiovaskularna, respiratorna, neurološka i druga oboljenja. 

  • Pobioljšanja cirkulacije i ubrzavanja metabolizma 


Kako izgleda poseta centru za fizikalnu terapiju?


Pre same primene fizikalne terapije, neophodno je otići na pregled kod lekara specijaliste, gde će se utvrditi odgovarajuća dijagnoza. Na osnovu date dijagnoze, određuje se i oblik fizikalne terapije. 

Fizikalna terapija u Fizionova centru sprovodi se po tačno određenim parametrima i individualna je za svaku osobu. Da bi postupak bio odgovarajući, prvo se uzima porodična anamneza i doktor se upoznaje sa životnim navikama pacijenta. Zatim se sprovode odgovarajući testovi i analize koji će precizirati dijagnozu. Posle potvrđene dijagnoze, pristupa se odabiru fizikalne terapije ili kombinaciji istih ukoliko je potrebno. 


Koje vrste fizikalne terapije postoje?


Najčešću primenu terapije ima svakako kineziterapija, zbog širokog spektra delovanja na različite zdravstvene probleme. Ovaj tip fizikalne terapije koristi energiju pokreta, kako bi se uz pomoć vežbi ojačao i vratio tonus mišića određene regije. Elektroterapija koristi struju određene jačine koja se propušta kroz tačno obolelu regiju. Magnetoterapija se sprovodi primenom elektomagnetnog polja u svrhu određenih oboljenja, kao što su reuma, osteoporoza, sportske povrede itd. Veliku primenu imaju i ultrazvučna terapija, masaža obolele regije, kao i krioterapija. Odabir odgovarajuće vrste fizikalne terapije zavisi od stanja pacijenta i stepena težine povreda, a određuje je fizijatar i sprovodi pod strogo kontrolisanim uslovima. 

Srodni tekstovi:


Saznajte kako su 3D štampači izazvali revoluciju na polju medicinske protetike!

Protetika je grana medicine koja se bavi zamenom ili podrškom oštećenih ili izgubljeni...

Detaljnije

Šta je agorafobija?

Ranije je bio dobro poznat strah od otvorenog prostora i nazivao se agorafobijom, međutim, kako je n...

Detaljnije

Koliko zuba može da nadoknadi zubni most?

Jedno od veoma čestih pitanja sa kojima se stomatolozi susreću u svojoj praksi je upravo pitanje kol...

Detaljnije

Kad internet postane lekar

Za zdravstvene tegobe, nekada davno u posetu su dolazili kućni lekari. Do ne tako davno, kad nas ne&...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS