Da li je vaša beba spremna da jede samostalno?


Roditeljstvo Roditeljstvo


Često roditelji razmišljaju o tome kada će beba da nauči da sedi, pa zatim da napravi prve korake, izgovori prve reči, ali i vrlo često napravi prve samostalne zalogaje. U prirodi svakog deteta jeste da uči, i da je potrebno vreme, upornost i strpljenje za razvoj svake nove aktivnosti i sposobnosti. 

Vaša beba biće spremna da jede samostalno onda kada bude u mogućnosti da sedi, dohvata, uzima i prinosi obrok ustima, a uz sve navedeno primarno je da zna da žvaće i guta, posebno ako se radi o čvrstim komadićima hrane. Do tada samo plač bebe može biti signal da je gladna.

Kada beba pravi prve samostalne pokrete u vezi sa hranom?

Već uz aktivnu upotrebu flašice za bebe, ona stiče osećaj za pridržavanjem tokom jela. Ukoliko majka doji bebu, kasnije stiče osećaj za pridržavanjem predmeta. Ukoliko se koristi prihranu koju priprema, ili se upotrebljavaju izmlazivači i pumpica za izmuzivanje, mleko se presipa u flašicu, a zatim se beba hrani. Električna pumpica za izmuzivanje takođe je važna za dotok mleka do flašice, što olakšava ishranu i mami i bebi. Ona sa prvim čvrstim pokretima rukama može pridržavati flašicu, a kasnije uz povremeno sedanje do 6. meseca i potpuno samostalno. To su prvi koraci ka ishrani u kojoj aktivno učestvuje beba, odnosno ima veliku ulogu u realizaciji obroka tokom dana. 

Kada beba uzima samostalno hranu?

Samostalno uzimanje namirnica obično bude sa konzumacijom čvrste hrane, kao što je voće ili povrće, kao i kombinovani obroci, koji nemaju preteranu čvrstoću, da bi beba adekvatno žvakala i gutala svaki zalogaj. To može da se događa nakon 6. meseca, kada beba sedi i uzima i podiže igračke i druge predmete, koristi dubak kao šetalicu i slično. Izrazito neophodno je ispratiti tada svaki bebin pokret, u pogledu količine hrane koju je samostalno uzela, stavila u usta i kako je progutala. Takođe, upotreba kašike se okvirno samostalno razvija oko prvog rođendana deteta. Aktivna uloga roditelja pomoći će da beba stekne samostalnost, uz osećaj sigurnosti da je svaki zalogaj dovoljno i zdravo sažvakan i progutan. 

Šta može pomoći u samostalnoj ishrani bebe?

Stolice za hranjenje, kao i druge hranilice za bebe mogu znatno pomoći i ubrzati samostalno uzimanje obroka od strane bebe. Naime, čim počne da sedi, a obično nakon 8. i 12. meseca stiče se potpuna samostalnost u ishrani, jer se smatra da je razvoj pokreta, sedenja, prinošenja hrane i kašike dovoljno napredovao, kao i da su sve nephodne sposobnosti i veštine u tom pogledu kompletno savladane i naučene. Hranilice za bebe omogućavaju njihovo pravilno sedenje, odvajanje jela od svih drugih aktivnosti i maksimalnu koncentraciju bebe na obrok. Stolice za hranjenje treba da budu bezbedne, udobne, da imaju zaštitne pojaseve i obavezno dovoljno prostora za postavljanje obroka, u vidu stočića koji se nalazi sa prednje strane hranilice za bebe. Dete na taj način stiče naviku da samostalno jede, često u isto vreme kada i ostali članovi porodice, u pravilnom položaju, bez igre i odvijanja drugih paralelnih aktivnosti.

Pravo vreme da vaša beba počne samostalno da jede zavisi od brzine savladavanja mnogih drugih sposobnosti i veština, što je individualno za svako dete. Takođe, u velikoj meri zavisi od pristupa i istrajnosti roditelja, pa se preporučuje da se uključe svi mehanizmi i motivacija za samostalno hranjenje deteta, jer je i u ovom segmentu rasta i razvoja ipak najveća i najznačajnija upravo uloga roditelja.Srodni tekstovi:


Pravilna Upotreba i Tačnost Testova za Trudnoću: Šta Treba Znati

Testovi za trudnoću su nezamenljivi alati koji omogućavaju ženama da saznaju da li su trudne. Međuti...

Detaljnije

Strahovi koji nas opterećuju i kako ih pobediti

Strah je normalna ljudska emocija na stvarnu ili zamišljenu opasnost. Utiče na naše te...

Detaljnije

Kako održavati higijenu kod muških beba?

Čitava porodica obožava miris beba! Međutim, kad dođe vreme da se dete okupa i sredi, sa tim zadatko...

Detaljnije

Diskus hernija – bolest savremenog društva

Definitivno da ne postoji osoba koja nije čula za pojam diskus hernija. Neki od njih su itekako upoz...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS