Kako prevazići bolove u kičmi i vratiti se aktivnom životu


Prevencija i lečenje


Kada se suočite sa bolovima u kičmi, to može značajno uticati na vašu sposobnost da obavljate svakodnevne aktivnosti i uživate u životu. Bolovi u kičmi su veoma česti i mogu imati različite uzroke, ali ne morate sebe osuđivati na dugotrajno patnju. U ovom članku ćemo istražiti najčešće uzroke bolova u kičmi, kao i pružiti vam korisne savete i vežbe koje će vam pomoći da ih prevaziđete i vratite se aktivnom životu. 


Uzroci bolova u kičmi


Jedan od najčešćih uzroka kada je bol u kičmi u pitanju je definitivno loše držanje tela. U modernom društvu, provodimo sve više vremena sedeći za računarom ili pognuti nad mobilnim telefonom, što često dovodi do nepravilnog držanja tela. Kada ne održavamo pravilan položaj, opterećujemo kičmu i izazivamo napetost i bolove. Ključno je da budete svesni svog držanja tela i radite na održavanju pravilnog položaja dok sedite, stojite i hodate.

Nepravilno podizanje tereta

Drugi čest uzrok bolova u kičmi je nepravilno podizanje teških tereta. Kada podižete teret na nepravilan način, kao što je savijanje kičme umesto savijanja nogu i koristite samo leđne mišiće, opterećujete kičmu i izlažete je riziku od povrede. Kada god podižete težak teret, važno je da koristite pravilnu tehniku podizanja kako biste smanjili stres na kičmu i smanjili rizik od bolova.

Pretežak teret na kičmi

Prekomerna težina takođe može biti uzrok bolova u kičmi. Kada imate višak kilograma, kičma mora da nosi dodatni teret i to može izazvati opterećenje i stres na kičmi. Smanjivanje telesne težine može biti ključno za smanjenje bolova u kičmi. Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost mogu vam pomoći da izgubite težinu i smanjite stres na kičmu.

Sedalni način života

Moderan način života često podrazumeva dugotrajno sedenje, što može izazvati bolove u kičmi. Kada duže vreme sedite, vaši mišići postaju slabi, ligamenti se skraćuju, a kičma gubi svoju prirodnu krivinu. Ovo stvara neravnotežu i stres u kičmi. Redovna fizička aktivnost, posebno vežbe koje jačaju kičmene mišiće, mogu doprineti održavanju zdrave kičme čak iu uslovima sedelačkog načina života.


Prevencija bolova u kičmi


Kao što smo prethodno pomenuli, održavanje pravilnog držanja je ključno za sprečavanje bolova u kičmi. Kada sedite, trebali biste držati kičmu uspravno, s opuštenim ramenima i potpuno oslonjenim na stolicu. Kada stojite, rasporedite težinu tela ravnomerno na obe noge i držite leđa pravo. Misleći o svom držanju tela će vam pomoći da umanjite stres na kičmi i smanjite rizik od bolova.

Pravilno podizanje tereta

Pravilna tehnika podizanja tereta je takođe veoma važna za prevenciju bolova u kičmi. Kada podižete težak teret, trebali biste savijati noge i koristiti mišiće nogu i stomaka, umesto da se oslanjate samo na leđne mišiće. Držite teret što je moguće bliže telu i ravnomerno rasporedite težinu. Uvek budite pažljivi prilikom podizanja tereta i izbegavajte okretanje tela tokom podizanja.

Redovna fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost je ključni faktor u održavanju zdrave kičme i prevenciji bolova. Vežbe koje jačaju kičmene mišiće, kao što su leđna ekstenzija, plank, bridging i trbušnjaci, mogu ojačati kičmu i smanjiti rizik od povreda. Takođe, aerobne vežbe poput trčanja, plivanja ili vožnje bicikla mogu ojačati mišiće, poboljšati cirkulaciju i pomoći u održavanju zdravlja kičme.

Održavanje zdrave telesne težine

Kao što smo već pomenuli, prekomerna težina može izazvati stres i opterećenje na kičmu. Održavanje zdrave telesne težine je veoma važno za prevenciju bolova u kičmi. Pravilna ishrana koja je bogata nutritivnim sastojcima i umerena fizička aktivnost će vam pomoći da održavate zdravu telesnu težinu. Ovo će smanjiti pritisak na kičmu i smanjiti rizik od bolova.


Vežbe za jačanje kičmenih mišića


Leđna ekstenzija je vežba koja jača donje leđne mišiće i pomaže u održavanju zdrave kičme. Lezite na stomak, ispružite ruke i noge, a zatim podižite gornji deo tela od podloge pomoću leđnih mišića. Držite se u tom položaju nekoliko sekundi, a zatim se polako spustite. Ponovite vežbu nekoliko puta.

Plank je vežba koja jača celo telo, uključujući kičmeni stub. Lezite na stomak, podignite se na podlaktice i prste nogu i postavite se u položaj daske. Držite se u tom položaju nekoliko sekundi ili duže, fokusirajući se na održavanje ravne linije od glave do pete. Ova vežba će jačati mišiće trupa i poboljšati stabilnost kičme.

Trbušnjaci su odlična vežba za jačanje trbušnih mišića, ali takođe mogu pružiti korist za kičmu. Lezite na leđa, savijte kolena i postavite stopala na pod. Stavite ruke iza glave ili prekrstite preko grudi. Podignite gornji deo tela ka kolenima, koristeći trbušne mišiće i polako se spustite. Ponovite vežbu nekoliko puta.


Fizikalna terapija za bolove u kičmi


Masaža

Masaža može biti veoma korisna za ublažavanje bolova u mišićima kičme. Masaža može opustiti mišiće, poboljšati cirkulaciju i smanjiti napetost u kičmi. Redovna masaža može biti deo terapeutskog programa za prevenciju i lečenje bolova u kičmi.

Elektroterapija

Elektroterapija je tehnika koja koristi električnu stimulaciju mišića za ublažavanje bolova u kičmi. Električni impulsi mogu smanjiti bol i opustiti mišiće. Elektroterapija se često koristi kao deo fizikalne terapije za bolove u kičmi.

Laserska terapija

Laserska terapija je sve popularnija metoda za ublažavanje bolova u kičmi. Laserska terapija koristi niske nivoe laserske svetlosti za poboljšanje cirkulacije, smanjenje upale i ublažavanje bola. Ova neinvazivna terapija može biti veoma korisna za bolove u kičmi.

Ultrazvuk

Ultrazvuk se takođe koristi u fizikalnoj terapiji za ublažavanje bolova u kičmi. Ultrazvučne talase se primenjuju na površini kože u cilju smanjenja upale, opuštanja mišića i smanjenja bola. Ultrazvuk može biti veoma efikasan za ublažavanje bolova u kičmi i poboljšanje mobilnosti.


Promena životnih navika


Pravilna ishrana je ključna za održavanje zdravlja kičme. Ishrana bogata hranjivim sastojcima, kao što su voće, povrće, cela zrna i proteini, može pružiti telu potrebne hranjive sastojke za obnovu i održavanje zdravih tkiva. Takođe je važno uneti dovoljno kalcijuma i vitamina D, koji su ključni za zdravlje kostiju. Održavanje zdrave telesne težine je takođe jako bitno. Prekomerna težina opterećuje kičmu i povećava rizik od povreda. Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost će vam pomoći da održavate zdravu telesnu težinu i smanjite rizik od bolova u kičmi.

Izbegavanje pušenja cigareta i konzumiranje alkohola mogu imati negativan uticaj na zdravlje kičme. Cigarete smanjuje protok krvi u kičmi i otežava proces ozdravljenja. Alkohol takođe može uticati na zdravlje kičme, oštetiti mišiće i smanjiti količinu kalcijuma u kostima. Izbegavanje duvana i umerena konzumacija alkohola su koraci ka boljem zdravlju kičme.

Redovna fizička aktivnost je ključna za održavanje zdrave kičme. Vežbe koje jačaju kičmene mišiće i poboljšavaju fleksibilnost mogu pomoći u održavanju zdravlja kičme i smanjenju rizika od povreda i bolova. Pokušajte da pronađete aktivnosti koje vam se sviđaju, poput hodanja, trčanja, plivanja ili joge, i budite redovni u njihovom obavljanju.


Dijagnostika i lekarska pomoć


Ako se suočite s bolovima u kičmi koji su dugotrajni, intenzivni ili se pogoršavaju, važno je posetiti lekara. Lekar može obaviti detaljan pregled, razgovarati o vašim simptomima i uputiti vas na dalje dijagnostičke testove ako je potrebno. Pravovremena dijagnoza i lekarska pomoć mogu biti ključni za rešavanje problema sa bolovima u kičmi.

Snimanje kičme

Snimanje kičme, kao što su rendgen snimci, magnetna rezonanca ili kompjuterizovana tomografija, mogu pružiti detaljniji uvid u stanje kičme i otkriti moguće uzroke bolova. Snimanje kičme može biti neophodno kako bi se isključile ozbiljnije povrede ili stanja kičme.

Rehabilitacioni program

Rehabilitacioni program može biti koristan za osobe koje se oporavljaju od povrede ili bolova u kičmi. Ovi programi obično uključuju kombinaciju vežbi, terapije i edukacije o prevenciji i upravljanju bolovima u kičmi. Fizioterapeut ili stručnjak za rehabilitaciju mogu vam pomoći da pronađete odgovarajući rehabilitacioni program za vaše potrebe.

Lekovi za ublažavanje bola

U nekim slučajevima, lekovi za ublažavanje bola mogu biti potrebni za upravljanje simptomima bolova u kičmi. Lekovi kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi, mišićni relaksanti ili analgetici mogu se koristiti za smanjenje bola i upale u kičmi. Važno je slediti preporuke i uputstva lekara prilikom korišćenja ovih lekova.

Zaključak 

Bolovi u kičmi mogu biti izazovni, ali ne morate sebe osuđivati na dugotrajno patnju. Uz pravilne vežbe, promene životnih navika i potražnju lekarske pomoći, možete prevazići ove bolove i vratiti se aktivnom životu. 






Srodni tekstovi:


Postavite temelje za zdravu trudnoću!

Trudnoća je izuzetan period u životu svake žene, pun izazova, očekivanja i radosti. Priprema za zdra...

Detaljnije

Fiksna proteza za decu

Mada je najbolje vreme za nošenje fiksnih proteza period srednje škole i studiranja, r...

Detaljnije

Koliko su sportske vesti popularne?

Sportske vesti predstavljaju informacije koje se odnose na sport. Sport je postao zanimljiv novinari...

Detaljnije

Otkrivena tajna: Kako prljavi tepisi i nečist nameštaj mogu ugroziti vaše zdravlje!

Kada uđemo u svoj dom nakon napornog dana, često se osećamo sigurno i zaštićeno.Međutim, ono ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS