Spremite se za lekarski pregled za vozačku dozvolu


Ostalo Prevencija i lečenje Ostalo Prevencija i lečenje

Pregled za vozačku dozvolu


Ukoliko i vas muči ovo pitanje šta uključuje lekarski pregled za vozačku dozvolu, onda evo i odgovora u ovom tekstu. Sam pomen lekara i nekih pregleda umeju da izazovu javljanje nervoze, nelagodnosti, međutim, kada se radi o pregledima za dobijanje lekarskog uverenja da je kandidat sposoban da ide na obuku za vožnju nekog motornog vozila, onda se rade skoro pa rutinski i vrlo bzri pregledi. Ono što može ceo proces da skrati jeste da pronađete možda neku kliniku koja ima i online zakazivanje, pa da svoj termin čekirate od kuće i da se na tačno vreme pojavite, pa sve ide mnogo brže i dosta lakše, jer ne postoje redovi i čekanja koja su u stvari i najgori deo celog procesa odlaska i vađenja nekih papira i potvrda. Ali, pre svega toga, evo kako izgleda provera za dobijanje lekarskog uverenja.

Pregled kod oftalmologa

Jedna od osnovnih stvari kada je u pitanju lekarski pregled za vozačku dozvolu jeste da se utvrdi da li kandidat ima dobar i kvalitetan vid, ili su potrebne naočare za vid, posebno u toku vožnje. Kada se prepišu, naočare za vid moraju da se nose, bar u toku vožnje, kao i za slikanje za vozačku dozvolu, kada na to dođe reč. Doptrijske naočare na taj način postaju zapravo stalni i jedan od najvažnijih delova opreme tokom svake vožnje. 

Naočare za vid se mogu pronaći danas skoro svuda, muške naočare za vid, ženske, unisex, postoje zaista različiti modeli, brendovi, boje i kombinacije boja, a tako postoje i najrazličitija stakla, od običnih do onih koji imaju dodatne zaštite, a koje naočare za vid ćete odabrati zavisi samo od vas. Jedino je sigurno to da kada se dioptrija ustanovi, onda one moraju da se nose, jer kazne za nenošenje su prilično visoke. 

Pregled kod psihologa / neuropsihijatra

Ono što je bitno jeste da svaki kandidat bude u potpunoj psihičkoj spremnosti da upravlja motornim vozilom i da učestvuje u saobraćaju. I ne samo psihičkom, već i fizičkom, pa zbog toga auto škola lekarsko uverenje stavlja to kao uslov za prijavu. Sam psihijatrijski pregled je prilično kratak, prijatan i lagan, sastoji se od razgovora, nekih rutinskih provera, nakon čega lekar daje svoj potpis kao pristanak da je sve u redu. 

Pregled kod lekara opšte prakse

Lekar opšte prakse je tu da proceni sveopšte stanje svog pacijenta, a u ovom slučaju kandidata za vožnju nekog motornog vozila. Naime, radi se o sasvim uobičajenom i jednostavnom lekarskom pregledu za vozačku dozvolu, a kako smo ih uglavnom svi prošli od malena jako mnogo, onda ovde nema nekih nepoznanica i razmišljanja. 

Vađenje krvi

Jedini deo lekarskog uverenja koji se razlikuje usled toga za koju kategoriju se prijavljujete da dobijete vozačku dozvolu, jeste vađenje krvi i njeni rezultati. Ukoliko ste se prijavili za polaganje za B kategoriju, onda vam na pregledima neće vaditi krv, jer to nije potrebno. Međutim, C kategorija, polaganje za CE kategoriju, kao i za D kategoriju, zahtevaju da pre same obuke i prijave bude krv izvađena i poslata na analizu, te da i sa te strane bude potvrdan odgovor da je sve u redu, kako bi lekarsko uverenje bilo potpuno.




Srodni tekstovi:


Šta poseduju rančevi za vrtić koji su dobri za leđa deteta?

Više puta ste sigurno mogli da čujete priču o tome šta je sve važno za normalan razvoj...

Detaljnije

Neuhranjenost kod dece i odraslih – kako regulisati?

Malnutricija je stanje pothranjenosti organizma koje nastaje usled smanjenog i neadekvatnog unosa vi...

Detaljnije

Nekoliko saveta kako da izgledate mlađe i budete zdravi

Pravo je vreme da počnete da mislite o sebi i svom zdravlju. Da biste izgledali mlađe i bili zdravi,...

Detaljnije

Šta je ušni vosak i kako reagovati kad dođe do začepljenja uha

Ušni vosak, poznat i kao cerumen, je prirodna supstanca koju proizvode žlezde u spolja&scaron...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS