Koliko zuba može da nadoknadi zubni most?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Jedno od veoma čestih pitanja sa kojima se stomatolozi susreću u svojoj praksi je upravo pitanje koliko zuba može da nadoknadi zubni most.

Ukratko, zubni most može da nadoknadi jedan ili najviše dva vezana zuba, a u nastavku ćemo objasniti šta su zubni mostovi, na koji način funkcionišu, kao i koje su alternativne mogućnosti kada je potrebno nadoknaditi više vezanih ili pak zuba koji nisu u nizu.

Šta su zubni mostovi?

Izrađeni od metala i keramike, ili isključivo od keramike, zubni mostovi su jedan od najpopularnijih stomatoloških protetskih radova.

Koriste se za nadoknadu jednog ili dva vezana zuba, uz preduslov da sa obe strane praznog prostora koji je nastao gubitkom zuba postoji po jedan zdrav zub koji će služiti kao oslonac mosta i koji će nositi sa most.

Sam most predstavlja niz zubnih krunica, od tri ili četiri krunice.

Zdravi zubi koji okružuju prostor koji se nadoknađuje će tokom ugradnje mosta biti izbrušeni, a za njih će biti vezana sa svake strane mosta.

U slučaju da se između zdravih zuba nalazio jedan zub koji je potrebno nadoknaditi, most će se sastojati od ukupno tri krunice, po jedne koje imaju ulogu da nose most, i centralne krunice koje nadoknađuje izgubljen zub.

Kada je potrebno nadoknaditi dva zuba, most će imati četiri člana.

Nažalost, više od dva vezana zuba nije moguće nadoknaditi jer bi most bio isuviše velik i trpeo veliki pritisak, pa bi pre ili kasnije došlo do njegovog loma i otkaza.

Kako nadoknaditi veći broj zuba?

Kada je potrebno nadoknaditi veći broj zuba, ili zube koji nisu u nizu, pacijentima su na raspolaganju dve opcije:

  1. Kombinacija zubnih implanata i mostova

  2. Parcijalna proteza

  3. Proteza na implantima kod kompletne bezubosti vilice

Zubni implanti menjaju prirodni koren izgubljenog zuba, i po oporavku mogu da budu opterećeni krunicom ili mostom, te preuzeti ulogu prirodnog zuba.

U ovom slučaju, nakon ugradnje implanta pristupa se ugradnji mosta na isti način kao što smo prethodno opisali, osim što je umesto prirodnog zuba pacijenta, ulogu osnove preuzeo veštački koren zuba.

Alternativa kombinovanom protetskom radu je ugradnja parcijalne proteze, koja se izrađuje tako da se vezuje za zdrave zube pacijenta, a nadoknađuje ostale potrebne zube.

Smatra se da osim povoljnije cene i manje invanzivnog tretmana koji ne zahteva operaciju, pa je komforniji i brži za pacijenta, ovaj način nadokanade zuba nema prednosti u odnosu na kombinovani protetski rad sa implantima i mostovima.

Kod pacijenata kod kojih je došlo do kompletnog gubitka zuba u vilici, ili su preostali zubi u izuzetno lošem stanju, moguće je pristupiti izradi takozvane proteze na implantima, nekada nazivanom i All-On-4.

Ovo rešenje podrazumeva ugradnju četiri do šest implanta u vilicu pacijenta, koji su potom opterećeni protezom. 

Prednost ovog rešenja jeste u ceni, budući da se ugrađuje samo četiri implanta, a cela struktura je izuzetno stabilna, dugotrajna i ne pomera se, za razliku od uobičajenih totalnih proteza.

Zaključak

Zubni mostovi mogu nadoknaditi jedan ili dva zuba koji se nalaze jedan pored drugog, uz preduslov da se sa prostora koji se nadoknađuje okružuju zdravi zubi.

Alternativa mostovima su mostovi podržani implantima, parcijalne skeletirane proteze, ili čak takozvano All-On-4 rešenje, koje podrazumeva četiri implanta i totalnu protezu.




Srodni tekstovi:


Kako da odabrane naočare za vid budu izbor koji će upotpuniti izgled

Nakon 30. godine, a posebno deceniju kasnije, pojavljuju se prvi znaci da će biti potrebne naočare z...

Detaljnije

Kad internet postane lekar

Za zdravstvene tegobe, nekada davno u posetu su dolazili kućni lekari. Do ne tako davno, kad nas ne&...

Detaljnije

Koji su trendovi u plastičnoj hirurgiji popularni?

Potreba ili moda?Da, da, ovo je prvo pitanje na koje se pomisli kada se pomene estetska hirurgija. M...

Detaljnije

Šta je OGTT test i zašto ga lekar traži?

Dijabetes je peti uzrok smrtnosti u Srbiji, a procena je da skoro pola miliona odraslih ima ovu bole...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS