Vožnja bicikla najbolja fizička aktivnost


Fitnes FitnesAko volite da vozite bicikl onda vam zima sigurno teško pada. Iako nije bilo naleta snega, bilo je drugih smetnji prijatnoj ili sigurnoj vožnji. Tu su obilne i ledene kiše, blato i snažan, hladan vetar kao smetnja svakome ko bi da sedne na sedište svog bicikla. Međutim, lepše vreme vedrog neba i toplog daha proleća polako dolazi, i to treba iskoristiti za više fizičke aktivnosti van kuće. Ako sebe ubrajate među one koji se često korist biciklom, onda će vam ovaj tekst doći kao dobar podsednik za to kako treba dovesti svoje vozilo u vozno stanje. Ako, pak, niste, onda dobro pročitajte sledeće poglavlje. 


Učinite to radi ličnog zdravlja

Dobro je poznato da se mnogi ljudi služe biciklom. Zapravo, bilo bi odista teško naći nekoga u vašoj okolini koji je zdrav, a ko ne može ili ne zna da vozi ovo jednostavno, svetski prihvaćeno vozilo. Jednostavnost dvotočkaša na ljudski pogon, međutim, krije oprečne zdravstvene prednosti koje ono nosi. 

Najpre, tu je kardio, odnosno zdravlje srca ili kardiovaskularnog sistema. Dobro je poznato da je duža vožnja biciklom odličan način građenje kondicije, pa time zdravlja srca. Ono pozitivno utiče i na pluća, služivši kao dobar metod izgradnje navike pravilnog disanja pri fizičkoj aktivnosti. Zatim, bicikl ima dobro zabeležene mentalne prednosti. Korišćenjem bicikla smanjuje se opasnost od depresije jer podrazumeva redovno izlaženje napolje. Brzina vožnje stvara za mozak interseantniji prizor, stoga nema umora ponekad dosadnog trčanja, ali sa druge strane i dalje ostavlja dovoljno prostora za odmaranje od stresa, introspekciju i druge aktivnosti opuštanja uma. Najzad, aktivnost okretanja pedala prati iznenađujuće široko uključivanje mišića u telu, ne samo nogu već i abdomena i leđa, pa čak i ruku. A uz sve to, povećava se i oko-telo koordinacija.

Pritom, korišćenje bicikla sve ove benefite nudi tek nakon nekolicine sati nedeljno. Ono stoga ne zahteva preveliku fizičku aktivnost ili spremu da bi pružilo primetne i opipljive rezultate po vaše zdravlje, posebno ako se borite protiv gojaznosti. 


Spremite vaš bickl za leto proverom skf ležajeva

Bickl je, dakle, alatka kojom možete doći do boljeg zdravlja. Međutim, alatka mora biti ispravna ne bi li se postiglo ono što se od njega traži. Dakle, morate pravilno održavati vaš bicikl. 

Održavanje bicikla se najpre vezuje za proveru guma, koju smo sigurni da većna zna da napumpa. Međutim, postoji tu još par detalja. Najpre, treba proveriti da li je potrebno nauljiti lance. Ako se pojavljuje rđa ili se čuje škripanje, onda imate Vaš odgovor. Tragovi rđe moraju biti eleminisani i na ramu, a specijalno se moraju obratiti pažnja na skf ležajeve. U slučaju da su neispravni, razmotrite da li ih možete popraviti ili su vam novi ležajevi SKF potrebni. Najzad, svetlosna signalizacija je vrlo bitna za noćnu vožnju.


Za šta ćete koristi vaš bicikl?

Bicikl se možda čini jednostavnim ali postoji nekoliko različitih kategorija ovog vozila namenjeno različitim namenama. Ako planirate da prelazite planinske staze, morate uzeti tkz. Mountain bike, odnosno planinski bickl sa širokim gumama. Gradska vožnja traži tanke gume i viši, zakrivljeni volan, dok postoje i hibridne verzije sposobne da u nekoj meri zadovolje oba zahteva. 
Srodni tekstovi:


Zdrav pristup odevanju: Odeća koju nosimo ima svoju energiju i uticaj

Sve odluke koje donosimo o svom načinu života direktno ili indirektno utiču na naše zdravlje....

Detaljnije

Strahovi koji nas opterećuju i kako ih pobediti

Strah je normalna ljudska emocija na stvarnu ili zamišljenu opasnost. Utiče na naše te...

Detaljnije

Testirajte se na ureaplazmu i sačuvajte reproduktivno zdravlje

Ureaplazma je parazitska bakterija prisutna u genitalnom ili urinarnom traktu kod većine ljudi. U pi...

Detaljnije

Zašto je bitno da se deci obezbede anatomski rančevi?

Postoji često jedno mišljenje, koje je veoma pogrešno, a to je da se anatomski rančevi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS