Da li vodite računa o svom zdravlju?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Da li redovno proveravate da li je u vašem organizmu sve u redu? Da li li idete kod ginekologa ili urologa? Kada ste poslednji put otišli do neke biohemijske laboratorije i proverili vašu krvnu sliku? Po skorašnjim istraživanjima vrlo malo ljudi danas proverava stanje svog zdravlja sem ako nema neke tegobe. Neke probleme možda ne vidite i ne osetite, a treba da reagujete na njih. Evo kako da budete sigurni da ste zdravi i da li treba nešto preduzeti kada je u pitanju vaše zdravlje. 

Merač pritiska

Ovu spravu ima skoro svaka kuća u svetu. Nema razloga zašto ne biste proverili vaš pritisak kada to traje samo par minuta. Povećan ili snižen pritisak može da bude znak neke boljke. Ako vam je pritisak drugačiji od normalnog, nemojte to zanemariti već idite kod svog doktora i uradite potrebne analize da budete sigurni da li ste dobro. To vam može sačuvati život.


Laboratorija

Vađenje krvi i odnošenje urina na analizu je malo veći posao od jednostavnog merenja pritiska, ali ako to radite na svakih šest meseci ili godinu dana, u zavisnosti od zdravstvenog stanja vašeg organizma, možete primetiti promene vrlo brzo i na vreme. Na povećan šećer ili holesterol treba odmah reagovati, proveriti kod doktora šta treba smanjiti ili povećati da bi ih vratili u normalu i raditi na tome. Bakterije u urinu nisu nimalo bezazlena stvar i na njih treba reagovati odmah i lečiti ih odgovarajućom terapijom. 

Ginekolog

Ako ste žensko vrlo je važno da vaše preglede kod ginekologa zakazujete na svakih šest meseci do godinu dana. Nakon vaginalnog pregleda možete zakazati pregled dojki, PAPA test i kolposkopiju. Mnoge žene, baš zbog redovnog odlaska kod ginekologa, nađu karcinom na dojci ili materici u ranim fazama. Ozbiljnost takve situacije je velika i reaguje se odmah. Nažalost, zbog ne odlaženja kod ginekologa, neke žene ovu bolest primete u kasnijim fazama i mnogo je teže izlečiti se od nje. 

Stomatolog

Nije na odmet i povremeno da odete kod stomatologa, da proveri da li postoji neki kvar na zubu, da li je sve u redu i ako nije šta treba preduzeti da bude. Skidanje kamenca treba da obavljate redovno kako ne biste imali naslage. Ovo možete da obavljate jednom godišnje i da budete sigurni da će vaš osmeh biti lep i pre svega zdrav! 

Pored svih ovih doktorskih pregleda i testova vrlo je bitno da vodite računa o tome šta jedete, pijete i da li se krećete. Tegobe koje možda imate dolaze baš iz toga što pijete gazirani sok ili ne pijete dovoljno vode dnevno. Hidratacija je na prvom mestu kada je reč o zdravlju. Pored toga, slatkiši i grickalice neće pomoći normalizaciji vašeg šećera ili holesterola. Lagana vežba kod kuće, u teretani, trčanje ili šetnja kroz kraj u kome živite pomaže vašoj cirkulaciji, metabolizmu i kondiciji. Ako imate problema sa kilažom možete se obratiti nutricionisti koji će vam napraviti režim ishrane koji je pogodan za vas. Uz to, postoje i namirnice koje treba i ne  treba da jedete u zavisnosti od toga koja ste krvna grupa. O svemu ovome možete da se raspitate kod vašeg doktora opšte prakse koji će vam dati sve potrebne podatke o tome kako da čuvate sebe. 







Srodni tekstovi:


Deca i psi

Većina vlasnika kućnih ljubimaca zna koje su to neposredne radosti koje im donosi deljenje njihovi...

Detaljnije

Kako noćni život pomaže našem mentalnom zdravlju?

Prezauzetost raznim obavezama ne ostavlja vam puno vremena za sebe. Jedan od načina da se izborite s...

Detaljnije

Značaj vitamina E

U pitanju je hranljiva materija koja je važna za vid, reprodukciju i zdravlje krvi, mozga i kože. Po...

Detaljnije

Zašto je FSWT metoda apsolutan hit u lečenju impotencije?

Bilo da pripadate grupi muškaraca starije starosne dobi ili spadate u mlađu populaciju, problem koji...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS