Kako izgleda hranjenje i jelovnik nakon prvog rođendana?


Ishrana

Čini se da je za vama najteža faza u odrastanju deteta – rast zuba, ali i nakon 12 meseci beba i dalje menja rutinu i sve češće ispoljava bunt kod stvari koje su do tada bile uobičajene. Takva situacija nije nova, dete raste i ispituje svet i granice u njemu, a naročito strpljenje roditelja koje može biti na velikom testu.

Jedan od prvih primera velikih promena jeste negodovanje u hranjenju jer beba sada traži i prepoznaje određene ukuse, a bljutavu hranu odbija. Nervozi dodatno doprinosi vrućina i promena u režimu spavanja što sve utiče i na dnevne obroke.

Mleko za decu stariju od 12 meseci

Neka vas ne brine to što dete slabije jede, to je najverovatnije faza koja će proći, ali vi morate nastaviti sa insistiranjem i raznovrsnim obrocima.

Milumil je tečna formula koja se daje deci koja su starija od godinu dana i sadrži posebnu mešavinu vlakna, proteina, dovoljno vitamina C, kalcijuma, gvožđa i vitamina D što će nadomestiti neophodne vitamine i minerale i obezbediti normalan rast.

Deci će biti zanimljivo da flašicu zamene šoljom jer se ovo posebno mleko za decu priprema kao napitak koji se pije iz šolje. Nema zaslađivače i veštačke boje pa je reč o potpuno zdravoj užini koju će dete obožavati.

Postepeno izbacujte flašicu i lažu

Iskoristite detetovu fazu da dete naviknete na čašu i potpuno odbijete od varalice i flašice. 

Dečija šolja treba da ima ergonomski oblik, da je zanimljiva, interesantna tako da je dete lako drži. Biće puno prosipanja, ali će se veština usvojiti, a duda u potpunosti izbaciti kada dete nije zbunjeno celokupnim priborom.

Tečni Milumil će svakako pomoći jer je reč o prijatnom napitku koji će detetu pokazati da je korišćenje šolje nešto sasvim prirodno i da se koristi za mnogo toga više nego što su voda ili sok.

Borba sa grickalicama

Najveći problem utvrđenom jelovniku predstavljaju grickalice koje dete voli i sigurno je probalo.

Normalno je da nakon prvog rođendana dete proba suvi keks ili nešto drugo što je zbog kravljeg mleka bilo zabranjeno. Ipak, to uvodi proste šećere u ishranu, a trebalo bi da ih bude što minimalnije.

Možete napraviti domaće varijante i davati detetu, ali nakon obroka. Pokušajte da se dogovorite bez stava „ne može“ jer se tako stvara veći revolt i uvedite: „može, ali nakon…“ što će u mnogim situacijama zaustaviti protest.

Konstantno grickanje između obroka pokvariće apetit pa treba biti uporan i dosledno kontrolisati količine i vreme kada će ih dete jesti.

Verovatno vam je postalo jasno da se roditeljski posao nikada ne završava. Fazu grčeva je zamenila faza nicanja zuba, nju potiskuje reč „NE“ koju deca obilato koriste nakon 1. rođendana… Šta vas dalje čeka nećemo otkrivati, to su čari roditeljstva i treba uživati u njima jer deca tako brzo rastu.

Pronađite prečice, saveznike koji će nadomestiti nutrijente koji nedostaju u ishrani, uključite Milumil i svakog dana insistirajte na 3 zdrava obroka. To su jedini dobri saveti koje možete da primenite, a da pri tome sačuvate zdravlje deteta iako se želja za hranom smanjuje.


Srodni tekstovi:


Kolagen, gde ga ima i zašto je tako bitan

Raznovrsna i organizovana ishrana daje našem telu potrebne materije, koje mu služe za održava...

Detaljnije

Zašto su probiotici za decu važni za razvoj

Ako ste roditelj, znate koliki izazov može biti da naterate dete da jede zdravu hranu. Pri tome, uko...

Detaljnije

Kako da zdrave palačinke budu na vrhu liste omiljenih obroka?

Tradicionalno, u detinjstvu omiljena poslastica kod većine dece su palačinke, a danas vam predstavlj...

Detaljnije

Folna kiselina za trudnice i njen značaj tokom reproduktivnog perioda

Početkom tridesetih godina prošlog veka naučnica Lusi Vilis u svom naučnom radu opisala je zn...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS