Mnogima je omiljeni jutarnji napitak, ali kafu možete upotrebiti i na druge načine
Ostalo Ostalo
Gotovo da smo sigurni da i vi spadate u ljude koji početak savršenog dana nikako ne mogu da zamisle
bez tople, domaće kafe. U ukusu kafe uživaju milijarde ljudi na planeti, ali ono što je manje poznato je da
kafa, koju gotovo svi imamo u kući, može biti upotrebljena na najrazličitije moguće načine.
Kafu volimo zbog njenog ukusa, efekta na organizam, arome i rituala, ali možemo da je zavolimo i zbog
brojnih drugih korisnih razloga. Kako ostatke kafe (taloga), zrna kafe ili mlevenu kafu možete upotrebiti
i na druge načine, pročitajte u nastavku teksta.
Omekšajte meso
Sigurno već znate da sveže meso sadrži mišićna vlakna i proteine koji poboljšavaju krvnu sliku, ali mu
mogu dati čvrstu konzistenciju, nekada žilavu i tešku za žvakanje. Zato je veće komade mesa
najpametnije pripremiti za pečenje, tako što ćete mu napraviti mekšu strukturu.
So, enzimi i kiseline su tri prirodne vrste „omekšivača“ za meso, a kako kafa sadrži prirodne kiseline i
enzime, ovo je čini posebno efikasnom u njegovom omekšavanju. Kisela priroda kafe takođe može
pomoći da se poboljša i sam ukus mesa.
Kako to postići? Jednostavno, uz pripremu mesa kada ga mažemo začinima da ostoji, dva sata ranije (pre
pripreme) utrljajte i mlevenu kafu na njega. Rezultat će biti takav da će sredina biti sočna i mekana, a
korica hrskava, bilo da meso pečete u tiganju, rerni ili na roštilju. Kao alternativu ovom receptu, možete
da sačuvate iskorišćeni talog od kafe i zamrznete ga da vam uvek bude pri ruci. Kada se odledi,
marinirajte talogom meso u frižideru do 24 sata pre kuvanja.
Svi će vas pitati za recept!
Đubrenje bašte
Većina zemljišta koje imamo po svojim dvorištima ili kućnim baštama ne sadrže osnovne hranljive
sastojke potrebne za optimalan rast biljaka. Sa druge strane, kako biljke rastu, upijaju hranljive materije
iz tla, ostavljajući ga na kraju „iscrpljenim“. Stoga, zemljište treba dodatno nahraniti ili pođubriti kako
bi se osiguralo da biljke imaju hranu koja im je potrebna da prežive. Tu na scenu stupa talog iz ispijene
šoljice kafe!
Talog kafe sadrži nekoliko ključnih minerala za rast biljaka - azot, kalcijum, kalijum, gvožđe, fosfor,
magnezijum i hrom. Oni takođe mogu pomoći u eliminisanju teških metala koji mogu kontaminirati
zemljište, a samim tim i naše biljke. Još jedna od prednosti je ta da talog kafe pomaže u privlačenju crva,
koji su odlični za zemljište i rastresitost. Upotreba taloga na ovaj način je, takođe, jednostavna- samo ga
pospite po zemlji koja okružuje biljke. Kod nekih vrsta povrća, poput šargarepe ili rotkve, ubacivanje
taloga kafe zajedno sa semenom pomoći će klijanju i doprineti tome da biljka ima zdraviji rast.
Teranje štetočina
Različite vrste štetočina, a pod ovim pre svega mislimo na bube i insekte, ne vole jake kiseline i aromu
taloga kafe, pogotovu ako je kafa prokuvana. Zašto to ne biste iskoristili na najbolji mogući način,
umesto da kupujete štetne hemijske rastvore za prskanje insekata?
U toplim mesecima mravi znaju da budu posebno uporni kako bi ušli u kuću, a obično se skupljaju oko
mesta gde se sprema ili konzumira hrana. Možete ih sprečiti tako što ćete prosuti talog kafe oko svih tih
mesta, debljine oko jednog centimetra. Potrebno je da talog zamenite novim na svakih 15 dana, ali ćete
biti sigurni da mravi ne ulaze u vaš dom.
Puževe takođe možete držati izvan svoje bašte tankom linijom prosute kafe oko biljaka, a ukoliko želite
da svog ljubimca zaštitie ili očistite od buva, dovoljno je da ga operete mlevenom kafom. Buve od toga
beže „kao lude“.
Osveživač rashladnih uređaja
Zar nije bolje da rashladni uređaji mirišu na kafu nego na pokvareno mleko, meso ili ustajalo povrće? Bilo
da su mesta koja želite da osvežite frižideri, vertikalni zamrzivači ili kombinacija ta dva, potrebno je da u
njih stavite posudu sa svežom, mlevenom kafom i ostavite je tu dan ili dva. Kafa će upiti sve neprijatne
mirise, a ovaj trik za uništavanje mirisa deluje i za bilo šta drugo - samo stavite predmet u zatvorenu
plastičnu kesu zajedno sa otvorenom kesicom kafe i neprijatan miris će nestati.
Ovo je posebno važno ako ste tek očistili frižider, jer sve nepoželjne mirise možete u startu preduprediti
ostavljanjem kafe u vratima.
Čak i ako ne volite da pijete kafu, a niste od onih koji je kupuju za goste, razmislite o tome da uvek pri
ruci imate bar najmanju kesicu, jer uz ove korisne savete ćete najbezbednije i najpovoljnije imati brojne
benefite u svom domu.
Srodni tekstovi:
Do malog oglasa brzo i lako slanjem SMS poruke
Mali oglasi su svuda oko nas. Gde god da pogledate, gde god da se okrenete, videćete da je neko ogla...
DetaljnijeKako se izboriti sa gljivičnim infekcijama tokom leta?
S dolaskom toplijih dana, raste i broj pacijenata sa ne...
DetaljnijeZasto su vazni preventivni pregledi kod zena za ocuvanje vutalnosti organizma
Zamislite svoje telo kao raskošan vrt, prepun raznovrsnog cvetanja, voćaka, i mirisnih biljak...
DetaljnijeNegovati prirodnu lepotu ili se dodatno ulepšati - večita dilema
U savremenom dobu ljudi u ogledalu uglavnom vide svoje nedostatke. Ovo se podjednako odnosi na mu&sc...
Detaljnije