Kada se javlja alergija kod beba i kako se leči?


Prevencija i lečenje Roditeljstvo Prevencija i lečenje Roditeljstvo

Deca i bebe nemaju dovoljno razvijen imunitet pa su osetljivije na infekcije i bolesti, ali ne mogu ni da pravilno reaguju na alergene što izaziva previše burne reakcije organizma i zahteva oprez.

Deca u kasnijem periodu najčešće prerastu te prve alergije, ali je neophodno praćenje i kontrolisanje svih simptoma koji se jave jer neki mogu biti izuzetno opasni i zahtevaju hitnu medicinsku negu.

Konsultujte pedijatra koji je najstručniji da oceni zdravstveno stanje deteta i predloži načine lečenja i mere opreza. To je najbolji način tretiranja svih stanja u najranijem dobu.

beba place zbog alergije

Prevencija razvoja alergije kod beba

Znajući da su deca osetljiva ne treba provocirati imunitet već je važno pratiti savete lekara i stvoriti čistu sredinu za svog mališana i koristiti samo ono što kod deteta neće izazvati pojavu alergijskih reakcija.

Preporuke se ne odnose samo na način hranjenja, već i na garderobu, kozmetiku i prostor gde dete boravi.

Deca treba da budu u čistoj sobi koja se redovno održava, ali da se pri tome ne koristi agresivna hemija koja ostavlja tragove u prostoru.

Garderoba mora biti od pamučnih materijala, a preporuke tokom najranijeg uzrasta su i da se redovno otkuvavaju i peglaju pod jakom temperaturom. Pedijatar će dati preporuku koliko dug period to treba raditi, da li je dovoljno prvih 40 dana ili se mora biti obazrivije duži vremenski period.

Kozmetika ne sme da izaziva alergiju kod beba. Naprotiv, treba da bude na bazi prirodnih sastojaka, a povedite računa i o vlažnim maramicama za decu i hemijskim proizvodima sa kojima perete dečiju garderobu. Omekšivači se ne koriste ma koliko se tvrdilo da su bezbedni, a od sredstava za pranje veša birajte specijalne praškove ili one koji imaju blago dejstvo. 

Majčino mleko je najbolja preventiva alergijama kod beba jer pomaže jačanju imuniteta, ali ishrana majke ne sme da sadrži jake alergene koji se kroz mleko mogu preneti i na bebu.

Nepravilan rad imuniteta izaziva i pojavu atopijskog dermatitisa što je signal da dete može razviti alergije pa i deca sa kožnim promenama moraju preventivno raditi na smanjenju reakcije imuniteta.

Uz sve preporuke, važno je i pravilno održavanje pribora koji se koristi pa će dete imati odgovarajuće uslove u prvim danima života.

Iako sve deluje komplikovano, svake sedmice kako beba jača to se i oprez smanjuje, a preporuka je sve manje.

Kako izgleda lečenje alergija kod dece i beba?

Prvi korak u lečenju alergijske reakcije kod beba podrazumeva isključenje alergena koji ga izaziva. To je jako važno kao najbolji način za sprečavanje budućih reakcija na koži, ali i pojave kašljanja, curenja nosa ili najtežih oblika alergija – gušenja.

Pored osnovnog izvora alergija, morate biti oprezni i pri kontaktu sa drugim izazivačima jer jedan izvor može podstaći burnu reakciju i na druge alergene.

Pedijatri mogu da propišu i medicinsko lečenje alergija kroz sirupe, kreme, ali i bolničko lečenje. Sve preporuke se moraju ispoštovati da bi se nastavio zdrav rast i razvoj.

Užine mogu da budu specijalna mleka za decu koja su sklona alergijama, a uz to i organske namernice koje su pripremljene na pravi način. Svaka se uvodi uz veći oprez i duže postepeno prihvatanje organizma, a pojedine namernice se odlažu sve dok dete ne razvije veću otpornost organizma na trenutne probleme.

Ono što je sigurno je da se svaka promena na koži ili reakcija bebe mora pažljivo pratiti i prijaviti pedijatru. On će preventivno dati savete kako da se ponašate u ovakvim situacijama, a ako imate nedoumice najbolje je odmah kontaktirati lekare ili otići na pregled.

Deca često tokom prve godine života razvijaju alergijske reakcije na različite izazivače iz sredine. Svaka reakcija kod roditelja izaziva strah i zabrinutost, ali većina reakcija bude blaga, ispolji se na koži i onda se potom pravilno kontroliše i ne dolazi do nekih većih problema.

Pratite savete lekara jer je to preduslov za zdravo detinjstvo. Morate poštovati i mere preventive jer postoje sa razlogom i ostavljaju dalekosežne posledice ako se ne poštuju pravilno.

Svakim danom, svakom sedmicom, dete napreduje, razvija se i jača, a imunitet će reagovati adekvatno pa će i ovaj period biti ubrzo iza vas. Alergijske reakcije će proći i najčešće ih dete preraste tokom prve 3 godine života, ali ako i do toga ne dođe reakcije se mogu smanjiti tokom života i staviti pod apsolutnu kontrolu.




Srodni tekstovi:


Razlika između napetosti, nervoze i anksioznosti

Različiti pojmovi kao što su nervoza, napetost, anksioznost uveliko su svima poznati, ali se ...

Detaljnije

Kako do zdrave i zategnute kože?

Starenje je prirodan proces, a prvi znaci obično se pojavljuju već oko dvadesetpete godine života. G...

Detaljnije

O čemu sve treba razmišljati na putu ka samostalnosti

 Bilo da imate osamnaest ili trideset i osam godina, jednom će doći trenutak kada ćete morati d...

Detaljnije

Šta da radim kada mi se pojavi herpes na usni

Oralni herpes je infekcija usana, usta ili desni zbog virusa herpes simpleksa. Izaziva male, bolne p...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS