Kako se rešiti kandide?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje


Kandida je normalan stanovnik organizma i ima važnu ulogu u varenju razlaganju nutritijenata, ali u odredjenom trenutku, uglavnom usled imunološke neravnoteže, dodje do njenog prekomernog razmnožavanja i tada  može da stvara ozbiljne zdravstvene probleme. Kandida je gljivica koja živi u ustima i crevima. Kada se prekomerno namnoži ona nagriza zid tankog creva koji pod njenom agresijom slabi, propušta je u krvotok i tako se ona raširi po celom telu. Oslobadja toksine koji prouzrokuju infekciju kandidom. Pošto se prenosi krvotokom kandida u ustima  može lako da se raširi i da zahvati skoro sve delove tela. Do infekcije kandidom dolazi kada imunitet oslabi usled nekih bolesti poput dijabetesa, neutrofilije, Adisonove bolesti dodje do pada imuniteta. Na njeno gomilanje utiče i nezdrav način života, svakodnevni stres i vrlo često je uzrok preterana upotreba antibiotika, kortikosteroida ali i kontraceptivnih tableta. 

Simptomi koji ukazuju na infekciju kandidom

Zbog široke rasprostranjenosti kandide u organizmu i njeni simptomi su raznovrsni, brojni i često nespecifični za ovu vrstu infekcije. Najčešće se dijagnostikuje kandida u ustima, crevima i genitalnom traktu zato ćemo najviše obratiti pažnju na simptome inficiranja ovih organa kandidom. Postoje neki opšti simptomi koji se ispoljavaju bez obzira koji je organ inficiran poput malaksalosti, umora i iscrpljenosti, kod teže infekcije dolazi čak i do depresije, bola u mišićima. Kandida u ustima praćena je belim naslagama na jeziku i u usnoj šupljini, nadražajima za kašalj i suvim kašljucanjem, osećajem knedle u grlu, grebanjem u ždrelu, otežanim disanjem, kratkim dahom, hrkanje prouzrokovano zapušenim nosem, stalne pojave upale grla . Kandidu u crevima prati nadutost trbuha i gubitak apetita, poremećaj rada creva koji prouzrokuje česte promene stolice od retke do čvrste, sluzava stolica i proliv. Kada se kandida pojavi u genitalnoj regiji javlja se peckanje i svrab polnih organa. Kod žena je znak i pojačan vaginalni sekret bele boje a vagina bude prekrivena belim kolonijama ove gljivice. Kod muškaraca se retko javljaju drugi simptomi osim peckanja i svraba, mada, ukoliko je posle odnosa to peckanje pojačano, treba da odrade rezultate na kandidu. 

Kandida u ustima je najčešći oblik infekcije ovom gljivicom

Najčešća infekcija kandidom dešava se u usnoj šupljini kada gljivica zahvati usnu duplju, jezik i grlo. Kod čak polovine zdrave populacije je kandida izolovana u grlu, ali ne stvara nikakve probleme dok se ne umnoži. Kod pacijenata koji nose zubne proteze procenat pojave kandide u ustima ide i do 90%. Nastaje kao samostalna  infekcija ili kao prateće stanje nekih drugih bolesti uzrokovanih lokalnim ili sistemskim činiocima. Od sistemskih činioca najčešću uzročnici kandide u ustima je dugotrajna upotreba antibiotika, kortikosteroida, citostatika i kontraceptivnih tableta. U sistemske činioce se ubraja i dijabetes, leukemija, različiti maligni tumori, smanjena funkcija štitne žlezde. Neredovna i nedovoljna oralna higijena, neodgovarajuće zubne proteze i konzumiranje alkohola i cigareta su lokalni činioci pojave kandide u ustima. Lečenje traje nedelju-dve, lekovi protiv gljivica se ne koriste u dužem periodu, mogu da dovedu do mučnine, povraćanja i proliva. Gljivica se često navraća zato se njenom lečenju pristupa ozbiljno i mnogo šire od primene odgovarajuće terapije. Najbolje je sintetičke antimikotike  kombinovati sa prirodnim, a ulje divljeg origana je dokazano najjači antiseptik. Ulje divljeg origana ima izuzetnu antigljivičnu sposobnost, jednako je efikasno kao i najjači sintetički antimikotici. 

Kako se rešiti kandide u crevima

Kandida je stalni stanovnik creva, u normalnim uslovima ona ne predstavlja problem, ali kada dodje do neravnoteže, ona se razvije toliko da se nekontrolisano poveća i  nadvlada ostale mikroorganizme u crevima, onda dolazi do kandidijaze. Različiti su faktori koji dovode do prekomernog povećanja kandide u crevima. Do poremećaja uglavnom dolazi zbog upotrebe jakih antibiotika koji uništavaju bakterije koje dovode od infekcija ali naruše i ravnotežu mikroorganizama u crevima pa u takvim uslovima buja kandida. Organizmi sa oslabljenim imunitetom isled nekih bolesti poput autoimunih bolesi ili hepatita imaju poteškoća u suzbijanju gljivica, kao i kod nelečenog dijabetisa kada razvoju kandide pogoduje višak šećera u krvi. Kandida se hrani šećerima zato u ishrani treba da se izbegavaju slatkiši, gazirana pića i visokokalorične namernice koje doprinose njenom razvoju. Uobičajeni simptomi kandide u crevima su probavne tegobe, gasovi, nadutost, dijareja, praćene umorom, glavoboljom, osipom na koži, a kod žena je prati i vaginalna infekcija. Lečenje kandide u crevima je kompleksno obuhvata dijetalni režim ishrane, uzimanje probiotika, uzimanje antigljivičnih lekova. Dokazano dobar prirodni lek protiv kandide u stolici je ulje divljeg origana. 

Vaginalna kandidijaza

Kandida je uporna gljivica i kod žena se često razvija u vaginalnoj regiji. Pojava kandide u vaginalnoj regiji praćena je peckanjem, svrabom, pojačanim sekretom i crvenilom. Ona ne pogadja samo spoljašnje već i unutrašnje organe, a kada se razmnoži i ne leči se može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija pa i steriliteta. Kandidijaza predstavlja zaraznu bolest vaginalne sluzokože, prenosi se spolja, polnim putem. Skoro svaka žena se srela sa ovom upornom infekcijom, uglavnom žene pogodi u reproduktivnom dobu. Kada se laboratorijski potvrdi prisustvo gljivice onda se ona leči uglavnom kombinovanjem antibiotika, antimiotika i antiseptika.








Srodni tekstovi:


Kako do podmlađenog izgleda?

Mladost je doba kojeg čovek često postane svestan tek kada prođe. Neretko se dešava da se ona...

Detaljnije

Aditivi u hrani - zašto se dodaju i koji su efekti?

Šta su aditivi?Aditivi su hemijske supstance koje se dodaju u hranu u malim količinama, kako bi se p...

Detaljnije

Kada se može javiti krvarenje u trudnoći?

Pitanje koje je važno odmah rešiti jeste: da li je svako krvarenje u trudnoći opasno po majku...

Detaljnije

Šta svaki pacijent treba da zna pre nego se podvrgne liposukciji?

Liposukcija kao jedan od najpoznatijih i najpopularnijih zahvata u estetskoj medicini predstavlja tr...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS