Fasete ili krunice za zube – šta izabrati?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

krunice za zube

Kada se radi o ulepšavanju osmeha, toliko je načina i saveta koji dolaze sa svih strana. Kao i u mnogim slučajevima kada su estetske intervencije u pitanju, imamo one koji su za negovanje prirodnog izgleda, i one koji odobravaju sve zahate samo da bi se dobio lepši izgled. Prirodan izgled je u redu, ali šta kada izostane nega i ne spreče se neke stvari i problemi na vreme? S druge strane, šta kada se sa estetskim intervencijama ode predaleko pa se postigne kontraefekat? Ključ oba pitanja je jednostavan – umerenost! Sve što je umereno, deluje prirodnije, a kada se sa negom ne krene na vreme, treba uhvatiti korak i usporiti starenje i sve promene koje s njim idu.

Kako se danas ulepšavaju zubi – izbeljivanje na prvom mestu

Asocijacija na lepe zube odnosi se pre svega na njihovu belinu. Zato se u ulepšavanju osmeha obično kreće od izbeljivanja zuba (svim estetskim intervencijama prethode pregledi, i potrebno je da svi zubi budu zdravi). Izbeljivanje zuba danas se obavlja na više načina, kojima je zajedničko da je neophodno detaljno uputstvo stomatologa. Naime, to je naročito važno kada je u pitanju izbeljivanje određenim pastama kod kuće. Zbog čega je to tako, vrlo je jasno – da ne bi došlo do oštećivanja zuba i gleđi, odnosno da se ne stvori veći problem umesto da se reši jedan. Kudikamo je najbolje rešenje da ceo proces nadgleda zubar, odnosno da on obavi izbeljivanje laserskim putem. To jeste i najefikasniji način da se dođe do osmeha koji jednostavno blista. 

Za sitne nedostatke tu su fasete, dok su krunice za zube za malo krupnije stvari

Fasete i viniri su dva naziva za jednu istu stvar – a to su navlake za zube u vidu ljuspica, kojima se rešavaju sitni nedostaci koji narušavaju celokupan osmeh i izgled. Često se dešava da nismo zadovoljni pigmentacijom nekog zuba, ili njegovom prebojenošću, kao ni oblikom. 

bezmetalne krunice

Ponekad je neki zub malo oštećen i naprsao i da bi se ispravio potrebno je da se na njega stavi faseta. Fasete nude savršen osmeh, takoreći, preko noći, ali daleko od toga da je njihovo postavljanje potpuno neinvazivno. Kako je potrebno da se malo izbrusi zdrav zub, da bi se faseta dobro nalepila, to je ipak intervencija koja se radi kad je baš neophodno. Krunice za zube se, s druge strane, postavljaju na zub koji je izbrušen sa svih strana, te je to svakako još invazivnija metoda. Međutim, sasvim je opravdana kada se postavljaju da bi se sprečilo dalje krunjenje zuba, i njegovo ojačavanje.

Krunice ili fasete – izbor zavisi od vrste oštećenja

Ono što nije napomenuto u vezi sa vinirima, a pozitivna je strana, jeste to što se njima može i rešiti problem umerenog razmaka između zuba. Dok su krunice neprevaziđene i neophodne kada nedostaje veći deo zuba il čak ceo zub. One su i sastavni deo imlantata, i zahvaljujući njima izbegava se postavljanje parcijalnih proteza, na koje se tako teško navići. Svake su opravdane u određenim situacijama, a tu procenu najbolje može napraviti stomatolog, i dati svoj predlog koji je za pacijenta najbolji.   




Srodni tekstovi:


Urinarne infekcije i dijagnostika putem laboratorije

Tokom života, gotovo da svaka osoba jednom dobije neki oblik urinarne infekcije. Kod žena mogućnost ...

Detaljnije

Zelena stolica kod beba? Uobičajene roditeljske dileme sa jednostavnim rešenjima

Iako je rođenje deteta jedan od najlepših trenutaka u životu svakog roditelja, tek sa izlasko...

Detaljnije

Zbog čega bismo trebali prioritet dati kupovini domaćih proizvoda u odnosu na proizvode iz supermarketa?

Danas po supermarketima možete pronaći robu koja se uvozi iz najrazličitijih delova sveta, pa je sam...

Detaljnije

Koliko zuba može da nadoknadi zubni most?

Jedno od veoma čestih pitanja sa kojima se stomatolozi susreću u svojoj praksi je upravo pitanje kol...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS