Beta HCG - da li sam trudna?Beta HCG je hormon (human chorionic gonadotropin) koji proizvodi placenta nekoliko dana nakon začeća. Kada dođe do oplodnje koncentracija Beta HCG (β-hCG) raste i nivo iznad normalnog može ukazivati na trudnoću.

Istovremeno, kreće i izlučivanje ovog hormona putem urina. Otuda Beta hCG može biti  pokazatelj trudnoće u brzim testovima za kućnu upotrebu koji se rade na osnovu urina.

Naime, kada se kapi urina ukapaju na predviđeno mesto na testu, dolaze u dodir sa specijalnim reagensima koji detektuju povišen nivo hCG. U većini ovakvih testova, dve crte koje se pokazuju nakon urađenog testa potvrđuju začeće.

U svakom slučaju, treba pažljivo pratiti uputstva proizvođača prilikom upotrebe kućnih  testova za utvrđivanje trudnoće.


Beta HCG u krvi

Prisutnost i nivo Beta hCG može se utvrditi i putem testova krvi. Postoje dve vrsta ovakvih testova i oni se rade u lekarskoj ordinaciji odnosno laboratoriji. To su kvalitativni hCG test i kvantitativan hCG test odnosno Beta hCG.

Kvalitativan hCG test može pokazati samo da li je uzorak pozitivan ili negativan, dok je Beta hCG kvantitativan test koji otkriva ne samo da li je hormon prisutan u krvi, već tačno i u kojim količinama.

Beta hCG meri se u međunarodnim jedinicama po mililitru - mIU/L. Nivo hCG brzo raste u prvim nedeljama trudnoće a najviši nivo pokazuju u periodu između 9. i 12. nedelje nakon začeća. Tada njegove vrednosti iznose oko 288.000 mIU/L.

Nakon toga vrednosti Beta hCG počinju da opadaju da bi do kraja trudnoće prosečne vrednosti iznosile oko 20.000 mIU/L.


Primena Beta HCG testova u trudnoći

Pored ranog utvrđivanja trudnoće test Beta hCG koristi se i u situacijama kada postoji zabrinutost zbog komplikacija u trudnoći, uključujući i opasnost od pobačaja. U ovakvim situacijama, testovi se mogu ponavljati svaka dva do tri dana kako bi se utvrdila brzina rasta nivoa hCG.

Ovi testovi koriste se i u tretmanima za lečenje neplodnosti kako bi se utvrdilo kada je najpogodniji trenutak za intrauterinu ili vantelesnu oplodnju. Sintetički oblik ovog hormona ponekad se koristi se za izazivanje ovulacije pa se testovima prati njegov nivo rasta.

Takođe Beta hCG test koristi se za određivanje starosti trudnoće i fetalni skrining. Za utvrđivanje tačne starosti fetusa pored testa uzimaju se i drugi podaci odnosno datum poslednje menstruacije jer se očekivani rasponi hCG menjaju svake nedelje u prvom tromesečju.

Beta hCG je sastavni deo skrining testa majčinog seruma između 15. i 20. nedelje trudnoće radi procene markera određenih zdravstvenih problema fetusa uključujući i Daunov sindrom.


Na šta ukazuje nivo Beta HCG

Ako je nivo Beta hCG niži od očekivanog, prvo se ponovo radi testiranje. Ukoliko i nakon toga, nivo hormona pokazuje niže vrednosti to može ukazivati na:

- pogrešno izračunato gestacijsko doba

- preteći pobačaj

- vanmateričnu trudnoću


Ako je nivo Beta hCG veći od očekivanog, povišene vrednosti mogu ukazivati na:

- netačan datum trudnoće

- blizanačku ili višestruku trudnoću

- abnormalnu trudnoću (molarna trudnoća)


Niže i povišene Beta hCG vrednosti na testu nisu dovoljne za uspostavljanje definitivne dijagnoze, već ih je potrebno pre svega ponoviti a zatim uraditi i druge testove, uključujući i ultrazvuk.

Treba imati u vidu da je ovaj test pre svega informativne prirode i predstavlja samo jedan od načina na koji lekari prikupljaju podatke o trudnoći.

Nezavisno od trudnoće, Beta hCG test može pomoći u dijagnosticiranju nekih vrsta raka.


Izvor:

https://www.verywellfamily.com/the-pregnancy-hormone-hcg-1960127


Srodni tekstovi:


Tokom trudnoće su redovni ginekološki pregledi vrlo važni

Ne kaže se džabe da je u pitanju drugo stanje, prosto zato što trudnice imaju i drugačiji ose...

Detaljnije

Hormonska terapija za menopauzu

Stav o hormonskoj spupstituciji značajno je promenjen u odnosu na period pre desetak godina. Indikac...

Detaljnije

Kada je poželjna poseta neurologu?

Neurologija je jedna od grana medicine koja je poslednjih godina značajno zastupljena. Ona ispituje ...

Detaljnije

Kako noćni život pomaže našem mentalnom zdravlju?

Prezauzetost raznim obavezama ne ostavlja vam puno vremena za sebe. Jedan od načina da se izborite s...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS