Jedan dan posta - ideje za obroke


Ishrana Ishrana

Dok neki ljudi praktikuju post kada god je to propisano u crkvenom kalendaru i preporučeno od strane sveštenika, drugi poste samo u vreme nekoliko praznika. Kada dođu Sveti Nikola, Badnji dan ili Veliki petak, pojedine domaćice nemaju baš puno ideja za posne obroke. U nastavku teksta naći ćete savete kako da pripremite ukusna jela za jedan dan posta. U zavisnosti od toga da li postite na ulju ili na vodi, primenite recept koji vam se čini najprikladnijim. 

Ideje za posni doručak


Ukoliko se pitate šta da pripremite za prvi posni obrok u danu kad postite na vodi, najbolja ideja su tost i namazi. Ideja za odličan namaz od avokada potiče iz meksičke kuhinje, a u pitanju su gvakamole. Kako biste ih pripremili, sve što vam je potrebno su dva zrela avokada (birajte mekše), jedan paradajz, dve kašike maslinovog ulja, sok od jednog limuna ili limete, so, jedna kašika sitno iseckanog crnog luka i jedan ustinjen čen belog luka. 

Kao namaz za posni doručak možete koristiti humus. Humus možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili u većim maketima, ali možete ga napraviti jednostavno I u svojoj kuhinji. Ostavite preko noći 300 grama svežih leblebija (nikako pečenih) u vodi sa malo sode bikarbone. Kada ujutru nabubre, prosuti vodu, dodati novu  i kuvati ih dok potpuno ne omekšaju. Dobro ih ispasirajte, dodajte sok od jednog većeg limuna, so, 3 kašike tahini paste, 4 kašike maslinovog ulja, so po ukusu, malo kumina, i sve to stavite u blender. U namaz možete dodati malo tucane paprike. 

Palenta i kačamak su posni doručak pogodan ukoliko ste u žurbi. Iako mnogi misle da su palenta i kačamak isto, zapravo postoji razlika u teksturi. Palenta se obično priprema u razmeri 4 : 1 (4 dl vode na 100 g palente). Za kačamak se najčešće koristi žuto ili belo kukuruzno brašno, duže se kuva od palente i gušće je teksture. Kada ne postite na vodi možete dodati i malo maslinovog ulja u ključalu vodu tokom priprema obe verzije ovog posnog doručka. 

Za one koji vole slatki doručak, zanimljiva opcija su ovsene kaše sa voćem. Prelijte vodom instant ovsene pahuljice, izgnječite bananu i dodajte neko crveno bobičasto voće: borovnice, maline, kupine ili ribizle. 

Posni ručak – ideje za jedan dan posta

Tokom posta od 40 dana, domaćice imaju na umu brojne recepte bez proizvoda životinjskog porekla. 

Ljubitelji povrća mogu pripremiti ukusnu i bogatu obrok salatu sa kinoom ili prosom. Tokom noći ostavite u vodi žitarice, ujutru ih dobro isperite i koristite kao osnovu za salatu. dovoljno je 50 grama po osobi. Od povrća koristite nekoliko čeri paradajza, zelenu salatu, tofu sir, 20 grama badema, kašičicu tahinija i pola limuna. Od začina možete upotrebiti suvi bosiljak, peršun ili origano. 

Rižoto sa povrćem je brza opcija za posni ručak. Osim 200 grama pirinča, za pripremu je potrebno još 200 grama kukuruza šećerca, 200 grama graška, 1 glavica crnog luka, 2 šargarepe, ulje, so, biber i peršun. 

Tradicionalni ručak u vreme posta podrazumeva pečenu ribu, pasulj prebranac i krompir salatu. Često se na meniju nađu i posne sarme ili posne punjene paprike. Papriku možete napuniti umesto pirinča bukovačama i prazilukom. Podvarak takođe možete pripremiti bez butkica, a kada se dobro začini i zapeče ima fantastičan ukus. 

Šta sve može biti posna večera?

Pred kraj dana, očekuje vas priprema posne večere. Za porodičnu večeru možete pripremiti picu sa posnim sastojcima, poput pardajz sosa, biljnog kačkavalja, pečurki, paprike i tunjevine. Posne tortilje punjene povrćem, avokadom, sa ljutim začinima (ukoliko preferirate ovaj ukus), takođe mogu biti dobra ideja za porodičnu večeru ili večeru sa prijateljima u toku posta. 

Večera za jedan dan posta može da bude i pečeni krompir punjen povrćem – pečurkama, paprikom, kukuruzom, pasuljem i tikvicama. 

Za poslednji obrok u danu često se pripremaju pite. Posne pite sa krompirom, prazilukom, spanaćem ili pečurkama savršeno zamirišu u kuhinjama srpskih domaćica. 

Posni deserti 

Kada u toku posta želite da se zasladite, osim instant slatkiša, možete pripremiti i zdravije varijatne. Posni mafini sa jabukama pripremaju se na sledeći način: očistite i izrendajte dve veće jabuke (slatke), dodajte med ili javorov sirup, dve kašike džema, prašak za pecivo, ulje, cimet i vodu. Možete ubaciti i ovsene mekinje, koje su odlične u regulisanju probave. Smesu dobro sjedinite, pa u kalup za mafine stavite papirne kalupe i sipajte smesu. Nemojte da napunite do vrha. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata. Kada se malo ohlade izvadite ih kalupa i pospite po želji šećer u prahu. 

Još jedan zdrav i ukusan posni desert je hleb od banana ili banana bread. Viljuškom izgnječite 3 zrele banane, dodajte 150ml bademovog (ili nekog drugog biljnog mleka), 200 grama brašna, 2 kašičice praška za pecivo, 70 grama meda ili 50 ml ulja. Kolač treba da se peče oko 30 do 40 minuta na 180 stepeni. 

Bombice od urmi možete napraviti od samo 3 sastojka. Potrebno je 200 grama urmi (datula), 150 grama oraha, badema ili lešnika i 3 kašike kakaa. Urme oljuštite i potopite u vodu da odstoje oko 15 minuta. Zatim ih, zajedno sa orašastim plodovima i kakaom, stavite u blender i dobro sameljite. Mokrim rukama pravite bombice, kuglice koje možete posuti kakaom ili kokosom ili mlevenim orasima.

Kada ste videli koliko se jela može napraviti za jedan dan posta, neće vam više predstavljati problem da postite više od 24 sata. 

Bonus savet: Za merenje manjih preciznih količina, idealan izbor može biti vaga u obliku kašike jer pruža mogućnost tačnog doziranja različitih sastojaka.




Srodni tekstovi:


Kako smršati na Zlatiboru?

Problem gojaznosti u moderno vreme sve je izraženiji, a čak i kod nas sve veći broj ljudi se odlučuj...

Detaljnije

Šta da radim kada mi se pojavi herpes na usni

Oralni herpes je infekcija usana, usta ili desni zbog virusa herpes simpleksa. Izaziva male, bolne p...

Detaljnije

Kako da znate da li je razvod dobra odluka

Nije tajna da je podnošenje zahteva za razvod ozbiljna odluka koju ne treba shvatiti olako. P...

Detaljnije

Kada i kako koristiti cink tablete?

Cink je minaral koji se nalazi u ljudskom organizmu u količina od svega 2-3 grama i za koji je važno...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS