DO ZDRAVE ISHRANE NIKAD LAKŠE – BIRAJ PROSO


Fitnes Ishrana


Izvesno je da put do zdravlja vodi preko zdrave i uravnotežene ishrane, koja ne mora biti skupa, egzotična, niti komplikovana za pripremu. Otuda je proso, žitarica koja se koristi već vekovima u ishrani, ponovo postala poželjna i često korišćena.

ZDRAVLJE KROZ USTA ULAZI

Poslednjih godina se kao nikada ranije govori o ishrani, njenoj važnosti za zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno, odnosno opšte stanje tela i duha. Novine su pune članaka o brojnim namirnicama, njihovim benefitima za čoveka, različitih recepata, smernica i saveta. Takođe, mnogi nutricionisti daju intervjue i gostuju u emisijama. Pritom su vrlo prisutne i teme koje se odnose uopšte na dnevnu rutinu, od redovnosti i rasporeda obroka, njihovog sastava, preko vežbanja, spavanja, do organizacije obaveza. S jedne strane i možemo pomisliti da je cela priča o zdravoj ishrani svojevrsno pomodarstvo, jer se i brojne poznate ličnosti opredeljuju za pojedine režime i propagiraju ih. Sa druge strane, više nego ikada ranije živi se brzo i stresno, te se i jede hrana koja više nije zdrava i sigurna kao ona kakva se konzumirala pre nekoliko decenija. Stoga je, čak i ukoliko nemamo problema sa zdravljem, izuzetno važno povesti računa o ishrani, ali tako da to ne postane potpuna preokupacija. Na tom putu je proso odličan izbor.

ZAŠTO JE DOBRO?

Iako je proso trenutno aktuelno kao žitarica bogata vlaknima, mineralima, raznim vitaminima, pa i belančevinama, i koja ne sadrži gluten, te vrlo delotvorno deluje na organizam, a i pogodna je za vegansku ili vegetarijansku ishranu, njegovo konzumiranje nije novotarija. Naime, proso se u ishrani koristi hiljadama godina širom sveta. Njegovoj rasprostranjenosti, osim lakog uzgoja, doprinosi i to što je ukusno i vrlo sito, te može da se kombinuje sa različitim sastojcima i od njega prave najraznovrsnija jela, a i vrlo je zdravo. Ono je vrlo važno za održavanje imunosistema i za sistem varenja, a pozitivno utiče i na nivo holesterola ili šećera, rad srca ili krvnih sudova, potom na rad nekih organa, na primer bubrega, ili pak na gustinu kostiju, na ćelije i mišiće, njegovim unosom zubi bivaju kvalitetniji, odličan je diuretik i antioksidant. U svakom slučaju, benefiti koje pruža organizmu zaista su mnogobrojni.

KAKO SE KONZUMIRA?

Proso je zrnasto, opna se ljušti, a sprema se na više načina. Može se kuvati, potom začiniti i služiti poput pirinča, pirea, može se dodavati u čorbe umesto testa, od njega se prave pite, proje, pljeskavice i dr. Dakle, u zavisnosti od vrste jela, dodaju se i drugi sastojci i začini, a samo proso može biti kako u zrnu, tako se od njega može praviti i brašno od kojeg se potom mese hleb ili peciva. Međutim, ono se ne mora konzumirati samo u slanoj varijanti, šta više, uz dodatak, na primer, voća ili orašastih plodova, biva vrlo ukusna kaša, koja je odličan doručak ili užina. Prema tome, zahvaljujući ovoj žitaricu možemo dobiti različita jela, priloge, glavna jela ili pak poslastice. Recepata je pregršt, tako da svako može pronaći onaj koju mu odgovara, dajući prosu mesto koje zaslužuje.






Srodni tekstovi:


Xiaomi beleži rekordne rezultate dok su promet i profit za Q1 2021. na najvišem istorijskom nivou

Strategija „Smartphone × AIoT“ poboljšava performanse svih segmenata poslov...

Detaljnije

Tokom trudnoće su redovni ginekološki pregledi vrlo važni

Ne kaže se džabe da je u pitanju drugo stanje, prosto zato što trudnice imaju i drugačiji ose...

Detaljnije

Tri olakšavajuće okolnosti koje će vam pomoći da smršate

U modernom vremenu svi govore o zdravoj hrani i ako ste na društvenim mrežama, sigurno ste us...

Detaljnije

Na koje zdravstvene probleme ukazuju tamni podočnjaci

Koliko god godina da imate, kog god da ste pola i čime god da se bavite – tamni podočnjaci su ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS