Neustrašivo protiv straha


Prevencija i lečenje


Još od malih nogu čovek se suočava sa mnogim strahovima – strah od mraka, od nepoznatih ljudi, strah od odvajanja od roditelja, strah od insekata i slično. Svako se sa nekim od njih suočio, iako ih se iz tog najraijeg uzrasta slabo sećamo. I svakom tom strahu karkateristika je ili da su neracionalni, ili da su nastali zbog nedovoljnog znanja, odnosno neinformisanosti. Sve u svemu, dođe trenutak u životu kada su strahovi nešto što može prerasti i u nešto ozbiljnije – nešto što nas sputava u našem napretku na bilo kom planu i nešto što nam pravi prilične psihičke probleme. Strahovi su u velikoj vezi sa neizvesnošću, a mnogi bi rekli da upravo u takvom vremenu živimo.

Strah od bolesti, strah od smrti, strah od otvorenog prostora, strah od javnog nastupa, strah od finansijske neizvesnosti, strah od stupanja u veze – i mnogi drugi – razlozi su koji osobu vode u neizvesnost te je sprečavaju da se ostvari u svom punom zamahu. Može se reći da je pitanje današnjice kako izbaviti savremenog čoveka iz kandži straha.


Kako se osloboditi straha 

Kad je savremeno doba toliko napredno, mora da nam može ponuditi i načine kako da svoj potencijal ostvarimo i kako da se oslobodimo sputavajućih iracionalnih strahova. Jer svaki strah je posledica nesvesnog – zato ga treba suočiti sa realnoću i naterati ga da nestane. I upravo brojni lajf koučevi, psiholozi, koji čini se imaju sve više posla kako su ljudi sve više pritisnuti raznim okolnostima, upućuju na različite načine kako se treba uhvatiti ukoštac sa strahovima. Rečeno, ali ne tako lako učinjeno. 

Polazna tačka kako se osloboditi straha jeste da osvestimo realne razloge zašto je do tog straha uopšte došlo. Popularnom rečenicom psihologa rečeno – „da počnemo od vašeg detinjstva“, odnosno da se ode do samog nastanka straha. Od kog trenutka on datira, pod kojim okolnostima se razvio i da li jedan konkretan slučaj iz kog se strah izrodio treba da definiše sva ostala iskustva. U tome svemu su potrebne posebne tehnike koje u veoma velikom broju slučajeva zaista pomažu. Jer, kada znate srž problema, vi možete i da ga rešite uspešno, u protivnom, samo ćete se vrteti ukrug.


Prevaziđimo strah pomoću razgovora i potražimo podršku

Kada sami sa sobom rešimo da se upšustimo u borbu sa strahovima, i kada pozovemo racionalizam u pomoć, nije zgoreg i da o svojim strahovima pričamo sa drugima, najbolje onima koji su objektivni i koji će isto tako biti racionalni, onda kada mi to nismo dovoljno. Neki bi rekli da je uspešan način da se sa strahovima suočimo, odnosno da se naviknemo postepeno na izlaganje tom strahu kako bismo ga na kraju skroz prevazišli. 

Razgovor sa drugima i razmena iskustva su vrlo korisni jer tako možemo doći do novih ideja kako da se nosimo sa problemom koji imamo. Kada smo u strahu, onda smo i pod stresom – i zato je još jedna preporuka da odvojimo vreme za opuštanje, i to pomoću meditacije. Strpljenje je ono čime treba da se naoružamo – ne da mislimo da ćemo se straha rešiti preko noći, već da malim koracima idemo ka cilju – a to je život bez straha.







Srodni tekstovi:


Zanimljivosti o hirurgiji koje niste znali

Hirurgija predstavlja bitan mediciniski element uspešnog lečenja mnogih problema i bolesti ko...

Detaljnije

Zašto je važno redovno korišćenje kreme za sunčanje i kako odabrati najbolju?

Jedan od najvažnijih kozmetičkih preparata koje treba koristiti tokom cele godine su kreme za sunčan...

Detaljnije

Xiaomi predstavio Mi MIX FOLD, prvi sklopivi pametni telefon

Mi MIX FOLD predstavlja novu prekretnicu u industriji pametnih telefonaBeograd, 30.3.2021.  &nd...

Detaljnije

Prirodna sredstva za lečenje kandide

Iako se oboljenje izazvano pojačanom pojavom gljivice Candida Albicans, odnosno takozvana kandidijaz...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS