I veštačke zube je neophodno održavati, implante naročito


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

zubni implanti

Opšte je poznata stvar da su zubni implanti nešto što na najbolji način zamenjuje prirodne zube. Mnogo bolje od totalnih i parcijalnih proteza u mnogo toga: izdržljiviji su, pružaju prirodni osećaj, fiksirani su, i tako dalje. Prednosti je dosta, ali kao da se sve poljulja kada se prisetimo toga da i cena ide u skladu sa njihovim karakteristikama. Najskuplje su rešenje za bezubost, ali ujedno i najbolje. Ipak, jednom kada ih stomatolog, odnosno oralni hirurg ugradi pacijentu, oni će biti tu doživotno. To pak ne znači da je vlasnik implanata lišen brige o oralnom zdravlju, naprotiv. I zubni implanti se moraju održavati. 

Jedan ili više implanata – higijena je obavezna 

Pre svega, u vilici ne moraju svi zubi biti implanti. U nekim slučajevima to je tek nekoliko njih, kada u vilici ima i nešto prirodnih zuba. U tom slučaju jasno je zašto se oralna higijena podrazumeva – svakako najpre zbog tih prirodnih zuba, ali i zbog zubnih implanata. Jeste, ne moramo da se plašimo karijesa kada imamo sve implante u vilici, ali postoje drugi problemi koji se mogu javiti ako se ne održava pravilna higijena implanata.

Načini kako se održavaju zubni implanti 

Kada se ne uspostavi pravilna higijena, na koju obavezno upućuje stomatolog i daje konkretne instrukcije za održavanje i čišćenje. Ukoliko se zubni implanti ne održavaju kako treba, dolazi do opasnosti da se stvori periimplantitis – kada se pali tkivo i desni oko implanata, nakon čega dođe do promena u samom tkivu. Važno je pre svega kakvu četkicu koristite – preporuka je da ona bude kao i kod osetljivih desni – mekana, a takođe se preporučuje da to bude električna četkica za zube kao efikasnija. Osnovna higijena je ista kao i kod prirodnih zuba – peru se najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče.

Vodeni tuš, konac za zube i specijalne paste za zube...

Vodeni tuš se koristi najpre da se operu džepovi koji se javljaju u desnima oko zuba, gde se sakupljaju bakterije i kamenac. Ovaj aparat pomoću mlaza vode izbacuje sve bakterije i nečistoće na površinu, i uklanja ih bolje nego obične četkice, i na mestima koja su teško dostupna. Kada je u pitanju konac za zube, najbolje je sa stomatologom utvrditi pravilan način kako se čisti prostor među zubima, i to onda kada ima još paste na zubima, odnosno pre ispiranja. Paste za zube treba da budu specijalne za implante – one uglavnom podrazumevaju paste bez sode bikarbone.

Redovne kontrole su i dalje važne 

Posete stomatolozima nisu okončane onda kada postavite krunice i mostove. I dalje je neophodno odlaziti na preventivne preglede i to najmanje jednom u godinu dana. Postoje neka stanja koja se javljaju a mogu štetiti implantima, kao što je na primer buksizam (nevoljno škrgutanje zubima noću), koji može škoditi implantima. Takođe, ukoliko stomatolog posumnja da sa implantima nešto nije u redu, što se ne dešava tako često, predlaže se snimanje vilice da se utvrdi stanje. Sva pravila higijene posebno se  moraju poštovti neposredno nakon ugradnje i u periodu srastanja implanata, jer od nje dosta zavisi uspešnost cele procedure.  




Srodni tekstovi:


Kako da znate da li je razvod dobra odluka

Nije tajna da je podnošenje zahteva za razvod ozbiljna odluka koju ne treba shvatiti olako. P...

Detaljnije

Kvalitetan trening u kući bez opreme? Da, moguće je.

Za sve vas koji ste imali naviku redovnog odlaska u teretanu, situacija u poslednjih još malo...

Detaljnije

Vitamin D i sport

Vitamin D je veoma važan za funkcionisanje našeg organizma. Poslednjih decenija se otkrilo mn...

Detaljnije

Zašto je higijena u kozmetičkim salonima važna?

Kozmetički saloni su danas defitivno mesto koje svaka žena koja vodi računa o svom izgledu i lepoti ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS