Zašto su probiotici za decu važni za razvoj


Prevencija i lečenje Roditeljstvo


Ako ste roditelj, znate koliki izazov može biti da naterate dete da jede zdravu hranu. Pri tome, ukoliko i uspete u toj nameri kod kuće, svesni ste koliko je potpuno drugačija situacija kada dete krene u školu ili kada ruča kod nekoga drugog.


Snaga medija duboko utiče na ukuse i sklonosti vašeg deteta - i ne šalje onu  poruku koju vi želite. Studija iz 2015. godine otkrila je da su reklame o brzoj hrani na TV-u koje uključuju  poklone u vidu igračaka navele decu da traže od roditelja da ih odvedu u restorane. I što su deca češće gledala ove reklame, to su češće jela brzu hranu! Danas više od trećine američke dece svakodnevno jede hamburgere iz brze hrane.


Fast food je samo jedna od mnogih stvari koje mogu naštetiti crevnoj flori vašega deteta. Hrana kupljena u restoranima brze hrane obično sadrži nezdrave masti, šećer i bioinžinjerirane sastojke. Meso se obično dobija iz fabričkih farmi i može da sadrži ostatke antibiotika i bioinžinjenih žitarica. To može imati štetan uticaj na korisne bakterije na crevima vašega deteta i može podržavati patogene bakterije.


Vaše zdravo dete: Zašto vaša vlastita flora creva mora biti zdrava

Vaše dete je rođeno sa jedinstvenom crevnom florom - njihovim ličnim mikrobiomom. Kvalitet i raznolikost bakterija, i „dobrih“ ili korisnih i manje korisnih ili „loših“, u velikoj meri određuje mamina mikroflora. Fetus dobija svoje bakterije u crevima od mame tokom gestacije, porođaja i putem kontakta sa kožom i dojenja.


Na floru maminih creva utiču mnogi faktori, uključujući mikrobiom oca. I na floru creva bilo kog roditelja mogu negativno da utiču brojne stvari, kao što su prerađena ili slatka hrana, prerađena hrana sa bioinžinjeriranim sastojcima, zagađenje, antibiotici, tablete za kiselinu, pesticidi u hrani, hlorizovana i fluorizovana voda, pa čak i stres.


Idealno je da pri planiranju dece prvo razmislite o zdravlju sopstvene flore creva. Ohrabrite supružnika ili partnera da to isto urade. To je najbolje osiguranje koje možete dati bebi za zdrav, raznovrstan mikrobiom.


Jedan jednostavan korak koji možete preduzeti je da pojačate unošenje fermentisanog povrća u vašu dnevnu ishranu. Ovaj popularni, detaljni recept pokazuje vam kako ih možete pripremiti kod kuće. Konzumiranje obroka ili više pravilno pripremljenog fermentisanog povrća nudi važne benefite za vašu crijevnu floru i za vaše nerođeno dijete.


Još jedan moćan način da pomognete obnavljanju vlastite korisne flore creva je konzumiranje sirovog jogurta ili kefira koji se hrani organskom travom (a ne komercijalnim jogurtom ili kefirom iz prodavnice prehrambenih proizvoda, koji je pasterizovan i može sadržavati velike količine šećera). U idealnom slučaju, napravite svoj jogurt kod kuće sa  sirovim organskim mlekom.


Najlakši, a možda i najpouzdaniji način da povećate svoje korisne mikrobe iz creva je svakodnevno uzimanje visokokvalitetnih probiotičkih dodataka. Ovo se preporučuje većini pojedinaca, a posebno budućim roditeljima. 


Zašto su probiotici za decu toliko važni 

Kada govorimo o bakterijama creva, važno je da ona imaju dobre bakterije. Sve što možete da učinite da podržite nivo dobrih mikroba u crevima deteta poboljšaće mikrobiom creva. Zbog toga se mnogi roditelji danas okreću visokokvalitetnim probiotičkim dodacima za decu.


Osamdeset procenata imunološkog sistema vašeg deteta nalazi se u njegovim crevima, pa ravnoteža gastrointestinalne flore igra veliku ulogu u imunološkoj funkciji. Ovo je posebno važno za zdravlje vaše bebe kako raste i njen nezreli imuni sistem postaje "testiran" patogenim bakterijama i virusima, kao i potencijalnim alergenima. *


Sluznica creva novorođenčeta je propusna i može omogućiti „stranim“ materijalima da prođu u krvotok, povećavajući mogućnost za alergijsku reakciju. Kada se beba doji, majčino prvo mleko ili kolostrum pomaže da se formira zaštitna barijera na ovoj sluzokoži. Ova zaštitna barijera služi i kao uzgajalište korisnih mikroba koji pomažu u dodatnom ojačanju.


Kada svojoj bebi ili detetu date dodatne probiotike, pomažete da se podrži zaštitna barijera protiv „stranih osvajača“. Probiotici, kada se daju detetu ili detetu, pomažu u stvaranju zdrave mikroflore i podstiču zdravu normalnu alergijsku reakciju na potencijalne alergene. 


Istraživači su takođe otkrili ulogu korisnih bakterija u aktivnosti vaših gena. Probiotici usmeravaju aktivnost stotina gena, koji zauzvrat utiču na poruke koje se prenose na vaše ćelije. Korisne bakterije mogu zapravo uključiti ili isključiti gene!


Prednosti probiotika za decu

Mnogi roditelji su svesni potencijalnih koristi koje probiotici mogu ponuditi za imuno zdravlje njihovog deteta. Ali oni možda nisu svesni svih ostalih važnih uloga koje probiotici i zdrava flora creva igraju u zdravlju njihovog deteta:


  • probiotik za decu ima uticaj na metabolizam i na težinu vašega deteta jer podstiču  rast i opstanak dobrih, korisnih bakterija. Zdravu količina mikroba u crevima tokom detinjstva, može biti važna za upravljanje telesnom težinom tokom kasnijeg života. 

  • probiotik može da pomogne u smanjenju potencijalnih štetnih nuspojava od vakcinacije u detinjstvu, ukoliko se odlučite za vakcinaciju, pokazuju nedavna istraživanja

  • probiotik podržava zdravlje mozga tokom rasta i razvoja. Pošto postoji uska veza između creva i mozga vašeg deteta, creva se često nazivaju i "drugim mozgom

  • pomažu u probavi hrane i proizvodnji određenih hranljivih materija koje su potrebne vašem detetu

  • pomažu u podršci zdravlja mokraćnih puteva i vaginalnom zdravlju (kod devojčica) pomažući u održavanju zdrave populacije bakterija



Za bebe i decu korisne bakterije mogu biti ključne za razvoj creva. Studije pokazuju da bebe koje imaju obilje korisnih bakterija ili primaju probiotike imaju manje gasova, grčeva i refluksa, i imaju redovniju stolicu.


Probiotik za decu: kako započeti put ka zdravlju

Idealno je da započnete da dajete probiotik za decu što je pre moguće kako biste pomogli zdrav mikrobiom creva. Što pre možete da pomognete da se ispravi mikrobiom koji nije optimalan, kao i da podržite rast korisnih mikroba, to bolje.


Ako vaše novorođenče ili dete mora da prima antibiotike, dajte probiotike pre i posle lečenja. Većina antibiotika neselektivno ubija mikrobe - i patogene i korisne. Visokokvalitetni probiotik za decu može pomoći u smanjivanju štete uz pomoć zdravih korisnih mikroba na crevima. 


Naročito ako je vaše dete vrlo mlado ili bolesno, želite da počnete polako sa unošenjem probiotika. Mnoge kulture širom sveta rutinski daju svoju mladu probiotsku hranu u ranom uzrastu. Unos male količine soka od domaćeg fermentisanog povrća ili kefira razblaženog vodom ili majčinim mlekom može biti jednostavan način za započinjanje.


Ukoliko hranite bebu sa jednom ili više kašika biljnog soka obezbedićete joj mnoge prednosti i pomoćićete bebi da se navikne na ukus. Uspostavljanje navike konzumiranja fermentisanog povrća bogatog probioticima ili domaćeg kefira od sirovog mleka je idealan početak za uvođenje bebe u zdrave prehrambene navike.


Koje su vrste probiotika najbolje za decu?

Kada birate probiotik za decu, u najmanju ruku potražite onaj probiotik koji sadrži sojeve bakterija Bifidobacteria i Lactobacilli. Laktobacili predstavljaju  sastavni deo crevne mikroflore vašeg deteta. Ljudski sojevi ovih bacila su poželjniji zbog njihove prirodne pojave, dugoročnog stanja bezbednosti za bebe i decu i prilagodljivosti njihovom ekosastavu.


Sa druge strane, dobro je da imate više od jednog ili dva soja u bilo kojem probiotičkom suplementu koji odaberete. Višestruki sojevi su poželjni radi optimalnih koristi.


Druga opcija za probiotike je hranjenje sa dodatkom probiotika, koji je posebno formulisan za decu. 


Imajte u vidu da ukoliko osigurate da vaše dete dobija probiotike koji su mu potrebni, da je u pitanju dragoceno ulaganje u njegovo sadašnje i buduće zdravlje. 




Srodni tekstovi:


Kako možete unaprediti navike u ishrani? - 3 saveta do zdravijeg obroka

Svako od nas ima svoju definiciju navika u ishrani, neke su dobre a neke manje dobre, i kao takve mn...

Detaljnije

Zašto dolazi do pojave policističnih jajnika i kako ih lečiti?

Policistični jajnici, poznati i kao sindrom policističnih jajnika (PCOS), je medicinsko stanje koje ...

Detaljnije

Električne četkice za zube - revolucionarna nega zuba uz praktičnost i efikasnost

U današnjem svetu koji se brzo razvija, udobnost i efikasnost postali su najvažniji u svakom ...

Detaljnije

Značaj i primena 3D štampe u medicini

Primena digitalne štampe zasniva se na kreiranju digitalnih modela odnosno stvaranju trodimen...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS