Grčevi kod beba: šta treba da znate?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Kada pitate novopečene roditelje, a posebno mame, šta je to što ih je najviše plašilo i mučilo u prvim mesecima bebinog života, sigurno je da će vam reći da su to grčevi. Iako negde vlada mišljenje da su oni češći kod jednog pola, grčevi se javljaju i kod dečaka i kod devojčica, a kod koga će se javiti zavisi od mnogo faktora. Uglavnom se grčevi kod beba javljaju nakon nekoliko dana od rođenja, pa traju najčešće do trećeg meseca.

Uzročnici grčeva mogu biti brojni: konstipacija, gastroenteritis, netolerancija na laktozu, gasovi. Grčevi kod beba mogu se javiti i usled nekih bakterija i virusa, ali tada oni najduže traju do nedelju dana. Bilo koji, grčevi kod beba su, posebno na početku, praćeni jako glasnim plakanjem i nemogućnošću da se beba smiri, što kod roditelja bez iskustva izaziva paniku i strah. Zato je važno prepoznati simptome i delovati na vreme, kako bi beba imala manje problema i kako bi lepše spavala, a načina za njihovo umirenje je mnogo.

Simptomi koji se javljaju usled grčeva kod beba

Dobra strana je to što se simptomi lako mogu prepoznati i tako se odmah otkriva šta je u pitanju. Najčešće se javlja nervoza kod beba, nemogućnost da spavaju i jedu, što je praćeno glasnim dosta neobičnim plakanjem. Osim toga, beba pravi facijalne izraze koji ukazuju na to da je nešto boli. Pored toga, grčevi kod beba često su praćeni i povraćanjem i dijarejom. Kada uvidite ove i ovakve simptome, vreme je da posetite lekara kako biste dobili odgovor kako da pomognete svom detetu, a svakako ima i mnogo prirodnih, „narodskih“ načina koje možete isprobati kako biste pomogli svojoj bebi da što lakše i brže grčeve prebrodi.

Međutim, kada primetite da se grčevi kod beba ponavljaju jako često, a da ih uz prethodno opisane simptome prati i temperatura, crveno grlo, dijareja koja dugo traje, onda to ukazuje na neko oboljenje, pa odmah posetite izabranog pedijatra kako bi se utvrdilo šta se događa i kako bi se njihov uzročnik lečio, pa će samim tim i grčevi postepeno prestajati.

Kako pomoći bebi kada ima grčeve?

Prilikom pregleda, lekar će vas uputiti na određene kapi koje se daju kako bi grčevi bili blaži i kako bi se što ređe ponavljali. Međutim, pored toga i vi možete dosta da pomognete svom detetu. Jedan od načina jeste da masirate bebi stomak svakodnevno, uz masažuruku i nogu. Masaža će pomoći da ih lakše prebrodi. Uz to uključite i vežbu nogicama kao da beba vozi bicikl, lagano pravite te pokrete, što će učiniti da celokupni digestivni trakt bolje funkcioniše, pa se ni grčevi neće toliko navraćati.

Vodite računa o tome da beba tokom dojenja ne uvlači previše bazduha, jer je to jedan od čestih uzročnika javljanja grčeva. Nemojte odvraćati pažnju bebi tokom jela. Grčevi kod beba se javljaju i zbog mleka. Zato nemojte dopuštati da se dete prejede, a nakon dojenja dojke ispraznite, pumpicom je najbolje, tako da beba uvek ima novo, sveže mleko za obrok. 

Podrigivanje tokom i nakon jela je veoma važno kako se grčevi kod beba ne bi javljali često, pa joj u tome pomozite, a jedan od dobrih saveta jeste da joj toplom peškirićem pokrijete stomak, pa će i to pozitivno uticati.




Srodni tekstovi:


Evo zašto su vam potrebne vlažne maramice za bebe, ako imate mališana

Kada je u pitanju briga o novorođenčetu, jedna od najvažnijih stvari je održavanje čistoće i higije...

Detaljnije

Bol u karlici ne javlja se samo kod žena, nego i kod muškaraca

Postoje bolovi od kojih pati više muška nego ženska populacija, i obrnuto. Postoje, sm...

Detaljnije

Kako izgleda porođaj carskim rezom - priprema i oporavak

Porođaj carskim rezom može imati veliki uticaj na mentalno i fizičko zdravlje majke u nedeljama nako...

Detaljnije

Zašto je higijena u kozmetičkim salonima važna?

Kozmetički saloni su danas defitivno mesto koje svaka žena koja vodi računa o svom izgledu i lepoti ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS