Koliko je važno vežbanje kada imate povećan holesterol?


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Saveti koje ćete dobiti odmah nakon konstatovanja da imate povišen holesterol će se između ostalih, odnositi i na redovnu vežbu. Pre svega doktor će vam naravno reći šta je uzrok, odnosno zbog čega vam se povećao holesterol. On će to utvrditi na osnovu pregleda i detaljne analize. Ako dođete kod doktora sa viškom kilograma i sa lošim rezultatima i sami znate šta će vam on prvo reći, ne morate ni da ga pitate ništa, sve ćete već i sami znati. Nekada ne želimo da prihvatimo neke stvari, bežimo od realnosti, trudimo se da ne vidimo sebe, da ne razmišljamo o hrani, a vrlo često je to i te kako pogrešno. Jedna stvar je biti neopterećen ishranom i uživati u svakom zalogaju, ali ipak voditi računa da sve bude u granicama normale, a druga stvar je potpuno zanemariti sebe. Dakle, svi lekari, nutricionisti i svi koji se i malo razumeju u zdrave navike reći će vam da morate da vodite računa o ishrani, ali i da vežbate kada se javi problem sa povećanim holesterolom. Poželjno je da se sa vežbanjem krene i pre nego što se jave problemi, ali ako ste to već propustili, krenite što pre. Zato, evo nekih saveta u vezi sa samim vežbanjem kada osoba ima povećan loš holesterol, a više detalja o povišenom holesterolu i prirodnim načinima za njegovo lečenje možete pročitati na www.probotanic.com.

Samo pola sata dnevno je dovoljno 

Da, kao što i vidite, samo pola sata vežbe dnevno je sasvim dovoljno da krenete putem ozdravljenja u svakom smislu. U početku će vam i to biti naporno, biće vam dosadno, nećete moći sebe da naterate da uradite bilo šta. Vremenom će vam biti sve lakše i lakše, a onda u jednom trenutku neće moći da prođe dan, a da ne vežbate nešto ili bar da se malo ne pokrente. Dakle, vežbajte i onda kada ste mrzovoljni i kada vam nije dan i onda ćete znati da za sebe radite nešto dobro, bićete srećniji i zadovoljniji, ali ćete biti i zdraviji i sa holesterolom u normalnim parametrima.

Neke vežbe mogu da budu nebezbedne, zato obavezno konsultujte lekara

Dakle, ako pijete lekove ili ako vam je povećan krvni pritisak ili imate neki drugi zdravstveni problem, onda definitivno pre vežbanja treba da se konsultujete sa lekarom. Treba da ga pitate koje to vežbe nikako ne biste smeli da radite, kao i to koliko dnevno možete da trenirate i da li treba da trenirate na primer svakog drugog dana po sat i po vremena, ili to možete da radite svakog dana po pola sata. To je sada na vama da odlučite.

Brzo hodanje

Ako do sada nikada niste vežbali ili su prošle godine kada ste poslednji put vežbali, onda morate lagano da krenete, nikako naglo. Dakle, prvo šetnja i brzo hodanje, pa onda ozbiljniji treninzi. Ovo će vam biti i zanimljivo, pa kada vidite da vam to ide, onda se malo ubrzajte, potrčite nekada malo, zatim krenite da vozite biciklu. Ukoliko je lepo vreme možete i da plivate, ali možete da plivate i u zatvorenim bazenima, jer je plivanje i te kako dobra vežba.

Obavezno zagrevanje pre vežbanja

Nikako naglo ne treba da krećete sa teškim vežbama. U proces vežbanja treba da ulazite postepeno, posebno ako imate povišeni holesterol i ako niste do sada vežbali. Dakle, prvo se malo zagrejete, istegnete, ništa naglo i ništa odsečno. Za sve je potrebno vreme i dobra priprema. Dakle, samo polako i onda prelazite na malo teže i zahtevnije vežbe.

Ukoliko ipak niste sigurni kako treba da izgleda trening kada imate holesterol ili se plašite onda treba da razmislite o personalnim treninzima.




Srodni tekstovi:


6. nedelja trudnoće - Kako napreduje beba i šta se dešava sa telom majke

Svaka žena koja priželjkuje trudnoću ili koja je već trudna, uglavnom razmišlja samo kako da ...

Detaljnije

Kada je potrebno uraditi ultrazvuk abdomena?

Ultrazvuk predstavlja jednu od najkorisnijih i najkorišćenijih stvari u medicini, jer pomaže ...

Detaljnije

Ovo su rančevi za školu koje prvaci obožavaju i koji su dobri za njihova leđa

Polazak u školu deteta izaziva veliku radost, ali i nervozu u kući. Život porodice se menja i...

Detaljnije

Spremite se za lekarski pregled za vozačku dozvolu

Ukoliko i vas muči ovo pitanje šta uključuje lekarski pregled za vozačku dozvolu, onda evo i ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS