Kako smršati na Zlatiboru?


Fitnes Ishrana Fitnes Ishrana

Problem gojaznosti u moderno vreme sve je izraženiji, a čak i kod nas sve veći broj ljudi se odlučuje za različite tretmane i konsultacije sa lekarima, ne samo iz estetskih razloga, već i iz zdravstvenih.

Izbor načina mršavljenja je veliki - od restriktivnih dijeta, preko pojačane fizičke aktivnosti, balansirane ishrane do korišćenja različitih suplemenata, ali se ni za jedan način ne može reći da je univerzalan i da će svakome odgovarati. Zbog toga je važno znati da mršavljenje nije uopšteni, već lični proces - niz aktivnosti koji je prilagođen baš vama, a koji će kao rezultat doneti manju kilažu, zdraviji organizam i veće zadovoljstvo.

Ipak, ukratko sve načine mršavljenja možemo svesti na dva najvažnija faktora - zdrava ishrana i zdrava fizička aktivnost.

Zašto je važna zdrava kilaža?

Iako se mršavljenja i brige o telu setimo tek pred sezonu letnjih godišnjih odmora, zdrava linija je nešto što je od ključne važnosti za zdrav život i izbegavanje niza bolesti. Poznato je da manjak fizičke aktivnosti, nezdrava ishrana i gojaznost uvećavaju višestruko mogućnost za nastanak ozbiljnih oboljenja našeg organizma.

Upravo zbog toga kilaži i zdravoj ishrani moramo posvetiti posebnu pažnju, i to ne tek kada se određeni problem javi, već preventivno kako do zdravstvenih problema ne bi ni došlo.

Kada je u pitanju mršavljenje među mlađim generacijama, najpoznatiji načini su odlazak u teretane i dijete. Međutim, iako takve tretmane nije lako priuštiti, programi mršavljenja specijalnih bolnica i centara daju znatno bolje rezultate od individualnih planova za mršavljenje. Ovi programi posebno su popularni među ljudima srednje i starije životne dobi, koji specijalne bolnice posećuju zbog problema sa gojaznošću.

Profesionalni programi mršavljenja

Specijalne bolnice se bave kompletnom dijagnostikom i terapijom gojaznosti ne samo kod odraslih, već i kod dece i tinejdžera. Razlog zbog koga izdvajamo ovakve programe jeste što se oni realizuju pod konstantnim nadzorom stručnog osoblja, što je jako važno pre svega iz ugla bezbednosti i mogućnosti ugrožavanja vašeg zdravlja primenom nepouzdanih metoda mršavljenja koje je moguće pronaći na internetu.

Šta obuhvataju programi mršavljenja?

Ovakvi programi zasnivaju se na prvenstveno zdravoj ishrani, svakodnevnim vežbama i edukativnim predavanjima. Važno je znati da je u pitanju izbalansirana ishrana, fizička aktivnost koja se prati od strane stručnjaka i ne prevazilazi vaše mogućnosti, kao i da su edukativna predavanja ključna za dugoročan i zdrav život.


Fizička aktivnost je na svim profesionalnim programima mršavljenja pažljivo dozirana, u skladu sa mogućnostima gosta i ritmom obroka. Aktivnosti uglavnom traju 3 do 4 sata dnevno i obuhvataju rekreativne šetnje, vežbe u sali i u bazenu. Po 45-60 minuta traja svaka aktivnost i sprovodi se uz nadzor profesora sporta.

Rad u grupi će vam pomoći da lakše savladate prepreke, da budete motivisaniji i bolje raspoloženi.

Zašto baš Zlatibor?


Zlatibor je već decenijama poznat kao jedna od omiljenih destinacija za odmor u Srbiji, a kroz godine povećavao se i obim sadržaja u kojima možete uživati na ovoj planini.

Osim skijanja u zimskom periodu, Zlatibor nudi niz hotela sa SPA centrima, centre za rehabilitaciju, niz sadržaja za rekreaciju, kao i mogućnost boravka na čistom vazduhu i u prirodi.

Pozitivna stvar je što je Zlatibor dobro povezan sa gotovo svim delovima Srbije, pa se do planine stiže za par sati vožnje od svih većih gradova u zemlji.

Od ustanova koje se na Zlatiboru bave problemom viška kilograma, posebno se izdvaja specijalna bolnica Čigota.


Specijalna bolnica Čigota


Kroz Čigota program za mršavljenje od 1989. godine kada je osnovan prošlo je više od 50.000 ljudi. Pomoću Čigota programa nećete samo smanjiti telesnu težinu, već ćete i naučiti kako da se zdravije hranite, više vežbate i generalno, kako da sami uočite greške koje pravite u svakodnevnom životu a tiču se loše ishrane i lošeg stila života.

Program za mršavljenje bazira se na balansiranoj dijeti, precizno određenoj i doziranoj fizičkoj aktivnosti, edukativnim predavanjima lekara, nutricionista, psihologa i trenera, kao i na stvaranju pozitivne, afirmativne, grupne atmosfere.

Kada je u pitanju smeštaj, gostima u Čigoti su na raspolaganju jednokrevetne i dvokrevetne sobe, kao i apartmani.


Ishrana - ključ zdravog života

Koliko god se trudili da trenirate ili spavate redovno, faktor koji ima najvećeg uticaja na vašu liniju i zdravlje je to kakvu ishranu imate. Važno je da znate da nijedan trening nema efekta ako nakon njega unesete pljeskavicu i gazirano piće. Ovo je informacija koju je važno zapamtiti ukoliko imate želju da vaši treninzi i fizička aktivnost pokažu rezultate.

Upravo zbog toga je pri programima mršavljenje posebna pažnja data ishrani. To je primer koji bi trebalo slediti i u našim redovnim aktivnostima.


Najjednostavniji odgovor na pitanje “Šta je zdrava i balansirana ishrana?” može se predstaviti kroz poznatu piramidu ishrane. Ona prikazuje vrste namirnica čija je konzumacija poželjna, ali i u kojoj meri. Primera radi, nutricionisti za doručak savetuju konzumiranje proteina - to može biti omlet od jaja, integralni sendvič ili nešto slično uz čašu jogurta. Od važnih informacija, treba zapamtiti da ugljene hidrate, iako ih generalno treba konzumirati što je manje moguće, posebno treba izbegavati u večernjim satima.


Na kraju, zapamtite i još jednu jako važnu stvar - vaš organizam se nakon određenog vremena potpuno navikava na nov režim ishrane i učestaliju fizičku aktivnost, stoga se potrudite par meseci da steknete zdrave navike, nakon čega će pridržavanje biti mnogo lakše, a vodićete znatno zdraviji život i svesti mogućnost nastanka bolesti na minimum.




Srodni tekstovi:


Za prelom kičmenog pršljena postoji pouzdano rešenje

Prelomi kičmenih pršljenova najčešće se dešavaju starijim ljudima usled degener...

Detaljnije

Lasersko skidanje dioptrije – prednosti ove metode

Uklanjanje dioptrije postalo je veoma važna i popularna tema u savremenom dobu, posebno zahvaljujući...

Detaljnije

Laringitis - Simptomi, Lečenje i Prevencija kod Dece, Odraslih

U modernom svetu, gde je svakodnevna komunikacija neizbežna, laringitis može postati izazov sa kojim...

Detaljnije

Kada sve druge metode ne pomognu – zube spašava Režanj operacija

Režanj operacija je minimalno invazivan zahvat na desnima sa kojim se uklanja oštećeno tkivo ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS