Evo kako da unapredite razvoj vaše bebe kroz trudnoću!


Ishrana Roditeljstvo Roditeljstvo Ishrana

Riblje ulje

Trudnoća je neosporno jedno od najposebnijih i najosetljivijih razdoblja u životu svake žene. Tokom tih devet meseci, svaka odluka koju donesete, svaki zalogaj koji pojedete i svaka kapljica koju popijete može imati uticaj na razvoj vaše bebe. U potrazi za optimalnim razvojem deteta i održavanjem vlastitog zdravlja, mnoge trudnice se oslanjaju na prirodne izvore hranljivih materija. Riblje ulje, bogato esencijalnim omega-3 masnim kiselinama, postalo je sve popularnije kao dodatak ishrani tokom trudnoće. Zašto je tako cenjeno i kakav tačno uticaj može imati na trudnoću i razvoj bebe saznaćete u nastavku teksta.

Svi benefiti ribljeg ulja za majku i bebu

Riblje ulje je dragocen izvor omega-3 masnih kiselina, naročito DHA (dokozaheksaenska kiselina) i EPA (eikozapentaenska kiselina). Te kiseline imaju niz koristi kako za majku, tako i za bebu kao što su:

  • Razvoj bebinog mozga i očiju. DHA ima ključnu ulogu u formiranju neurona i sinapsi u mozgu, kao i u razvoju mrežnjače. Studije su pokazale da majke koje uzimaju adekvatne količine DHA tokom trudnoće često rađaju bebe sa boljim kognitivnim sposobnostima.

  • Podrška kardiovaskularnom zdravlju majke. EPA pomaže u regulaciji krvnog pritiska i smanjenju rizika od preeklampsije, stanja koje može biti opasno za majku i bebu.

  • Jačanje imunološkog sistema. Riblje ulje može pomoći jačanju imunološkog sistema, smanjujući rizik od infekcija tokom trudnoće.

  • Podrška razvoju bebinog nervnog sistema. Adekvatan unos DHA može doprineti pravilnom razvoju bebinog nervnog sistema, što će biti ključno za njen dalji rast i razvoj.

Uzimajući u obzir sve navedene koristi, jasno je da ovaj suplement može biti dragoceni dodatak ishrani svake trudnice. Naravno, pre upotrebe bilo kog suplementa, uvek se posavetujte sa svojim lekarom ili ginekologom.

DHA i razvoj bebinog mozga - zašto je to ključno?

DHA je jedna od glavnih omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribljem ulju. Ima centralnu ulogu u razvoju mozga i nervnog sistema fetusa. Ali zašto je baš DHA ključan za bebin mozak?

  • DHA je esencijalna komponenta fosfolipida, koji čine osnovne građevinske blokove ćelijskih membrana, naročito u mozgu. Adekvatan unos DHA tokom trudnoće može doprineti formiranju neurona, što je osnovni korak u razvoju mozga.

  • Komunikacija između neurona zavisi od sinapsi, a DHA je ključan za njihovu formaciju. Jače sinaptičke konekcije mogu doprineti boljem kognitivnom razvoju bebe.

  • Pored mozga, DHA je takođe ključan za razvoj mrežnjače u očima. DHA je dominantna masna kiselina u mrežnjači, i neophodna je za optimalnu vizualnu funkciju.

  • Ispitivanja su pokazala da bebe čije su majke tokom trudnoće unosile adekvatne količine DHA imaju bolje kognitivne sposobnosti, uključujući pamćenje i sposobnost učenja.

Kako omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od postporođajne depresije?

Postporođajna depresija je ozbiljno stanje koje može uticati na sve novopečene mame. I dok se tačan uzrok postporođajne depresije još uvek istražuje, neki dokazi ukazuju na važnost omega-3 masnih kiselina, naročito DHA, u održavanju mentalnog zdravlja tokom i nakon trudnoće. Naime, omega-3 masne kiseline mogu uticati na nivo neurotransmitera kao što su serotonin i dopamin. Sa druge strane, postoje čvrsti dokazi da riblje ulje, zbog svojih protivupalnih svojstava, može pomoći u smanjenju inflamatornih procesa u telu, čime se potencijalno smanjuje rizik od depresije, kao i da mogu pomoći u regulaciji hormonskih fluktuacija koje se javljaju tokom i nakon perioda drugog stanja.

Naravno, uvek je važno konsultovati se sa zdravstvenim stručnjacima pre nego što se odlučite za bilo koji dodatak ishrani pa i kada je riblje ulje u pitanju.
Srodni tekstovi:


Starenje kože je moguće usporiti

Nema sumnje da svi žele dug i zdrav život. Mnogo je faktora koji utiču na zdrav život. Raznovrsna is...

Detaljnije

Afte kod dece - borba sa malim, ali bolnim neprijateljima

Afte kod dece predstavljaju čest i često bolan problem koji može značajno uticati na kvalitet života...

Detaljnije

Refluks kod bebe - zašto se javlja i kako pomoći bebi?

Verovatno vam se mnogo puta dogodilo da vaša beba, nakon podoja, izbaci malu k...

Detaljnije

Sve što trebate da znate o punjenju bora popularnim tretmanom hijaluronom

Ovaj sve popularniji estetski tretman koristi hijaluronsku kiselinu kako bi se smanjile bore i linij...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS