Ašvaganda – metod za prevazilaženje anksioznosti


Prevencija i lečenje Prevencija i lečenje

Asvaganda ili na latinskom Withania somnifera, jeste biljka koja ima široku primenu u farmaceutskoj industriji i u indijskoj alternativnoj medicini. Korisna svojstva ove biljke poznata su još od drevnih vremena, a zahvaljujući današnjim medicinskim poduhvatima uspostavljen je svojevrstan napredak u primeni.

Za šta se upotrebljava ašvaganda?

Kao što je rečeno primena ispitivanje biljke je višestruka, ali najčešća primena je kod:

  • Smanjenja tegoba aksioznosti;

  • Ublažavanje razvoja bolesti kod starijih trudnica ili sportista;

  • Lečenje tumora;

  • Lečenje astme i bronhitisa;

  • Poboljšava imunitet;

  • Produžetak životnog veka;

  • Eliminiše ili ublažava simtome reumatizma i artritisa...

Kako se koristi ašvaganda

Ukoliko se osećate iscrpljeno, umorno ili imate neko od simptoma aksioznosti, reuzmatizma, ili artritisa, stručnjaci će vam poreporučiti neki od suplemenata asvagande. Dakle, koren asvagande u sebi sadrži lekovito svojstvo. U delovima gde je asvaganda autohtona biljka, svakako će se koristiti čaj, melem za unutrašnju ili spoljnu upotrebu, međutim, zbog udaljenosti, načina čuvanja i transporta farmaceutska industrija je patentirala sumplemente na bazi asvagande, koji u sebi sadrži najbitnije komonente biljke, odnosno vitaferin A i vitanolid B. U svetu se danas koristi asvaganda u vidu lekova, odnosno terapijski se upotrebljava. Izabrani lekar ili farmaceut prepisaće adekvatnu dozu. 

Uticaj biljke na stres

Sama biljka ili njeni suplementi značajno mogu ublažitit ili eliminisati stres. Korisna svojstva iz ispitivane biljke razlažu se i pomažu organima da se odupru uticaju negativnih efekata koje izaziva stres, čineći stanje umirujućim. Savet je uzimati asvagandu u terapijskom intervalu, odnosno svakodnevnu dozu u perodu do 60 dana. Na taj način vaš organizam biće pripremljen na moguće toksične ili druge negativne agense, a samim tim i regenerisan. Primena je jednostavna i ne zahteva posebnu ishranu. 

Anksioznost

Statistički gledano primećena je pojava povećanog broja obolelih od anksioznosti. Bolest napada podjednako osobe svih uzrasta, ne izostavljajući ni decu. Upravo jedan od načina da se prevaziđe anksioznost je ste upotreba biljke ašvagande, u vidu čajeva, ali češća je primena raznih farmaceutskih suplemenata na bazi ove biljke. Deluje umirujuće i stimuliše hormon sreće. 

Smanjuje šećer u krvi

Dijabetis je bolest današnjice. Takođe, patentirani su lekovi da ublaže ovu vrstu bolesti, a lek na bazi ašvagande je jedan od njih. Svakodnevnom primenom, adekvatne doze u određenom vremenskom intervalu može se regulisati nivo šećera u krvi. Tačnije, ukoliko se koriste antipsihotici za lečenje nekih bolesti, oni mogu povećati nivo šećera u krvi, upravo se iz tih razloga koriste suplementi asvagande, koji će regulisati ili eliminisati to povećanje. 

Eliminisanje osećaja umora

Oboleli od raka prolaze kroz razne i životne faze, ali i faze tokom lečenja. Upravo se bolesnicima, koji se bore sa opakom bolešću preporučuje uzimanje lekova na bazi ašvagande. Na taj način moglo bi se nadomestiti energije, a smanjiti hronični umor. Bitno je adekvatno dozirati lek i koristiti u određenom intervalu, bez prekida. Pozitivni efekti su očigledni. 

Zaključak: primena alternativne medicine oduvek je interesovala naučnik. Zahvaljujući znanjima naših predaka patentirani su lekovi i za najteže bolesti. Biljka, koju mnogi nazivaju i prirodnim čudom, iznedrila je značajne farmaceutske proizvode izzetno bitne za ublažavanje ili eliminisanje određenih bolesti. 

Za još saveta iz sveta zdravlja, pratite naš portal centarzdravlja.rs




Srodni tekstovi:


9 ženskih odevnih kombinacija za vrele letnje dane

Kod odabira dobre letnje garderobe nije potrebno samo obratiti pažnju na izgled, već je veoma značaj...

Detaljnije

Sačuvajte zdravlje respiratornog sistema preventivnim delovanjem

Tokom raznih vremenskih prilika od kojih se posebno ističe period ranog proleća, jeseni i zime, najč...

Detaljnije

Theta healing - osnovne stvari koje treba da znate o ovoj tehnici

U poslednje vreme vrlo često se spominju različite tehnike koje nam mogu pomoći da prebrodimo stresn...

Detaljnije

Zašto je važno redovno korišćenje kreme za sunčanje i kako odabrati najbolju?

Jedan od najvažnijih kozmetičkih preparata koje treba koristiti tokom cele godine su kreme za sunčan...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS