Koliko je čistač vazduha koristan u vašem domu?


Ostalo Ostalo


Ove uređaje sve više nalazimo u upotrebi, u kućnim uslovima. Čistači vazduha filtriraju kućnu prašinu, spore plesni i bakterije, ali njihovo korišćenje nije uvek razumno. Za koga, i kada su aparati za prečišćavanje vazduha od koristi – pročitajte u nastavku našeg teksta.U zatvorenim prostorijama koncentracija zagađujućih materija je i do pet puta veća nego na otvorenom. Pogledajte koliko je čistač vazduha zaista koristan protiv kontaminacije životnog prostora.


Najvažnije činjenice ukratko:

  • Prečišćivači vazduha filtriraju polen, spore plesni, kućnu i finu prašinu, mirise, bakterije i viruse iz vazduha... Međutim, čak i najmoćniji uređaji mogu ukloniti samo deo zagađivača.

  • Čistači vazduha imaju smisla za zdravlje alergičara, astmatičara, kao i ljudi u područjima sa visokim nivoom zagađenja finom prašinom.

  • HEPA filteri se ugrađuju u visokokvalitetne čistače vazduha. Zahvaljujući zamenljivim filterima, HEPA sistemi čiste temeljno, te su stoga izuzetno korisni za alergije. Postoje i EPA filteri, koji su manje efikasni.

  • Prečišćivači vazduha se često izjednačavaju sa ovlaživačima vazduha i jonizatorima, ali je njihova funkcionalnost veoma različita.

  • Uređaji za ovlaživanje vazduha ispiraju i vlaže vazduh vodom, i na taj način smanjuju njegovo zagađenje u prostoriji. Neki napredniji uređaji u sebi kombinuju funkcije ovlaživača i prečistača vazduha.

  • Jonizatori su hemijska sredstva za prečišćavanje vazduha, u kojima joni vezuju zagađivače za sebe. Međutim, njihova upotreba ima nedostatke, jer alergičari mogu da reaguju burno na nusproizvod – ozon. Jonizator je takođe manje koristan u domaćinstvima pušača.


Alergičari često uključuju čistače vazduha da rade kontinuirano, dan i noć, kako bi umanjili simptome. Međutim, to je nepotrebno i neprijatno, jer ovi uređaji razvijaju određeni nivo buke. U slučaju blažih alergija, dovoljno je prečišćavanje po potrebi, u trajanju od 10 do 30 minuta, u zavisnosti od osetljivosti, veličine prostorije i modela uređaja.

Za koje zagađivače i čestice su korisni čistači vazduha?

Astma i alergije su godinama u porastu u svim starosnim grupama. Lekari identifikuju zagađenje vazduha kao najčešći uzrok. Prečišćivači vazduha ne leče bolesti, ali smanjuju zagađenje, a time i simptome. Međutim, zagađivači kao što su hemijske supstance: formaldehid, toluen i benzol, prodiru u vaš dom od spolja. Zbog svega ovoga, postoji mnogo razloga da nabavite uređaj za prečišćavanje vazduha.

Koliko su prečišćivači vazduha efikasni protiv polena?

Svako ko pati od polenske alergije prinuđen je da se bori sa stalnom prehladom, pečenjem očiju i drugim problemima, posebno u proleće i leto. Nivo polena je često veći u zatvorenom prostoru. Uređaji sa visoko efikasnim HEPA filterima uklanjaju i najsitnije čestice iz vazduha, i tako smanjuju gustinu alergena u okruženju, te su svakako razumna kupovina. Ipak, obratite pažnju na to da vazdušni filteri ne eleminišu sav polen, već samo one čestice koje lete, dok one koje leže po površinama ostaju. Stoga, alergičarima samo čistači vazduha neće biti dovoljni.

Prečišćivači vazduha u borbi protiv buđi

U slučaju infestacije plesni u kući, spore gljivica opterećuju respiratorni trakt i imuni sistem. Ovde se, takođe, upotreba čistača vazduha pokazala korisnom. Najbolji uređaji filtriraju preko 99% spora plesni. Ipak, uzrok buđi ostaje i treba ga neizostavno ukloniti.

Efikasnost uređaja za čišćenje vazduha protiv prašine

Kućna prašina se sastoji od organskih i neorganskih delova. Grinje se hrane organskim delovima. Naš imuni sistem preterano reaguje na određene proteine iz izmeta grinja. Posledice su glavobolja, suv kašalj i astma. Čistači vazduha uklanjaju prašinu iz vazduha i smanjuju njen transport preko vazdušnih vrtloga, ali su nemoćni protiv prašine na predmetima. Alergičari bi zato trebalo da češće brišu prašinu sa nameštaja i podova. Ovo se odnosi i na čestice fine prašine koje dopiru iz spoljnog sveta.

Čak i najefikasniji čistači vazduha, nisu dovoljno snažni u borbi protiv virusa i bakterija. Iako mogu da smanje njihovu koncentraciju, veći deo patogena će jednostavno proći kroz filter.

Dakle, nabavkom uređaja za prečišćavanje vazduha svakako nećete pogrešiti. Obzirom da na tržištu ima dosta modela ovih korisnih aparata, savetujemo online-kupovinu, gde možete lako proveriti mogućnosti i osobine svakog od modela, uporediti cene i obaviti narudžbinu na najjednostavniji način.





Srodni tekstovi:


Šta je potrebno da znate pre operacije nosa?

Estetski zahvati ni u najmanjem pogledu više nisu nepoznanica, niti nešto što i...

Detaljnije

Hipotireoza: 9 najboljih prirodnih načina za normalizaciju rada štitne žlezde

Kada telu zapreti ozbiljna bolest, uzdamo se u signale koji će nas alarmirati da nešto nije u...

Detaljnije

Redovno na stomatološke preglede od pojave prvih zuba

Prva stvar koju decu treba da naučimo kada je u pitanju broga o zubima jeste da se zubaru ne odlazi ...

Detaljnije

Lepota i zdravlje se čuvaju u dermatološkim ordinacijama

Nega kože nije samo stvar estetike, već i brige o svom zdravlju. Prva asocijacija na dermatolo&scaro...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS