Alergija na sunce kod dece i beba


Ostalo Ostalo


Alergija na sunce ili fotosenzitivnost je uobičajena pojava tokom letnjih meseci, naročito na letovanjima. Dečija koža je mnogo tanja nego koža odraslih i zbog toga mnogo brže apsorbuje ultraljubičaste sunčeve zrake.  To omogućava njihov prodor u dublje slojeve kože.

Dečija koža i koža bebe  ima manje prirodnih mehanizama da se zaštiti od sunca. Zbog toga se dešava da se kod bebe razvije alergija na sunce.

Fotosenzitivnost se manifestuje kroz simptome kao što su: opekotine, oticanje ili izražen svrab, čak i nakon ograničenog izlaganja suncu. 

Fotosenzitivnost je zapravo velika osetljivost na prirodnu svetlost. Ova pojava može biti prilično neprijatna za dete. 

Najosetljivaija i najpodložnija su deca koja imaju svetao ten, riđu kosu ili pegice, jer njihova koža proizvodi manje melanina, koji bi trebalo da h zaštiti.

 

Koje su vrste alergije na sunce

Postoji nekoliko vrsta alergija na sunce:

 

Polimorfna svetlosna erupcija

Ovaj oblik alergije na sunce koji se najčešće javlja nekoliko dana nakon izlaganja suncu. Promene na koži su najčešće vidljive na licu, vratu, rukama i šakama. Manifestuje se u vidu osipa nalik sitnim crvenim tačkicama ili malim plikovima ispunjenih tečnošću. 


Solarna urtikarija

Solarna urtikarija se javlja nakon kratkog izlaganja suncu i manifestuje se kroz svrab i crvenilo. 


Fotodermatitis i fitofotodermatitis


Fotodermatitis nastaje usled reakcije na ultraljubičasto zračenje, ali i kao posledica međusobnog delovanja UV zraka i određenih hemikalija, npr. lekova, krema za sunčanje, hrane...

Fotodermatitis se razvija kao klasična alergijska reakcija, zato što se on zapravo javlja kao imunološki odgovor organizma. Karakteriše ga osip koji se javlja najčešće 24 sata nakon izloženosti suncu i može trajati nedeljama, pa i mesecima. Osip može biti praćen svrabom, a mogu se javiti i plikovi.

Ovu vrstu alergije mogu izazvati neki antibiotici i analgetici, kozmetički preparati ili hrana - šargarepa, peršun i celer.

Fitofotodermatitis je stanje koje je slično fotodermatitisu. Nastaje usled kontakta sa pojedinim biljkama koje sadrže fototoksične materije. Promene na koži su praćene intenzivnim svrabom i pečenjem, a mogu ostaviti i trajne smeđe mrlje. Vidljive su nakon nekoliko sati od boravka na suncu u prirodi.


 

Reakcija kože na vrućinu

Deca,a naročito bebe mogu da dobiju osip po koži koji je posledica pregrevanja. Ovaj osip stvara osećaj svraba i neprijatnosti na koži.

Osip nastaje zato što bebe i deca u ranom razvojnom periodu imaju veoma male znojne žlezde, pa zbog toga izmežu ostalog ne mogu da regulišu temperaturu tela. Zbog toga znoj može da ostane zarobljen ispod kože. Dodatni razlog je preterano i neadekvatno oblačenje tokom letnjih meseci. Najčešće se ovaj osip spontano povlači, bez ikakavog tretmana.


Nekoliko je tipova osipa od vrućine:

Miliaria ruba je najčešći tip osipa od vrućine. Do njega dolazi usled blokade u znojnim žlezdama. Manifestuje se sitnim crvenim bubuljicama, crvenilom kože i svrabom.

Miliaria crystallina je najblaži oblik osipa. Nastaje boravka u toploj i vlažnoj sredini, ali i usled dugotrajne povišene temperature tela. Uz crvenilo, mogu se javiti sitni bistri ili beli plikovi. Ovo stanje se najčešće javlja kod novorođenih beba.

Miliaria profunda je prilično redak oblik. Kada znoj iz derma procuri unutar derma, može doći do crvenila kože uz pojavu osećaja pečenja. Tipične su i papule boje kože, što nalikuje izgledu “guščje kože”.




Srodni tekstovi:


Uravnotežena ishrana- ključ za zdrav i pravilan život

Uravnotežena ishrana je jedan o ključnih preduslova za zdrav i skladan život. Raznovrsni prehrambeni...

Detaljnije

Žalfija kao moćan saveznik zdravlja

Žalfija ili kadulja se kao lekovita biljka vekovima koristi u narodnoj medicini, a nekada je imala v...

Detaljnije

Tri razloga zbog kojih sve osobe sa hroničnim bolestima treba da koriste trake za trčanje

Dijabetes, insulinska rezistencija, kardiovaskularni problemi su sve češće bolesti u modernom...

Detaljnije

Evo kako da unapredite razvoj vaše bebe kroz trudnoću!

Trudnoća je neosporno jedno od najposebnijih i najosetljivijih razdoblja u životu svake žene. Tokom ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS