Kada treba koristiti tablete za prehladu?


Prevencija i lečenje


U prelaznim periodima godine posebno treba voditi računa o imunitetu i jačati ga, kako biste izbegli prehladu ili grip. Naime, u vreme pred zimski period u toku godine, ali i pred dolazak proleća, dobro je poznato da odbrambene snage organizma slabe. Ipak, to nije jedini razlog zbog koga su ljudima potrebne tablete za prehladu, budući da je poznato i da pojačana izloženost stresnim situacijama, kao i iscrpljenost organizma, te nedovoljna i neredovna fizička aktivnost, ali i neadekvatna ishrana i te kako mogu negativno da utiču na odbrambene snage ljudskog organizma.

Baš zbog svega toga treba na vreme voditi računa o redovnom odmoru i o pravilnoj i izbalansiranoj ishrani, kako bi imuni sistem bio što je moguće jači. Isto to se odnosi i na redovnu fizičku aktivnost, koja je prilagođena konkretnom organizmu. I uz sve to valjalo bi izbegavati stresne situacije, naravno kad god i koliko god to bilo moguće za pojedinca. Vrlo je verovatno da ako o svemu tome povedete računa neće biti potrebe da koristite ni različite suplemente za jačanje imuniteta ni tablete za prehladu, prosto zato što će imuni odgovor vašeg organizma biti na visokom nivou, pa će se i boriti na najbolji mogući način sa bakterijama i virusima sa kojima budete dolazili u kontakt i to ne samo u prelaznim periodima godine, kada je organizam ujedno i najizloženiji infekcijama, već i u bilo kom drugom trenutku.

U kojim situacijama treba koristiti tablete za prehladu?

Na tržištu se mogu naći najrazličitiji preparati, koji su namenjeni jačanju imunih snaga organizma. Isto tako se u prodaji nalaze i tablete za prehladu različitih proizvođača. Osnovni cilj koji takvi preparati imaju jeste da pruže mogućnost ljudskom organizmu da se oporavi u što kražem roku od prehlade. 

Međutim, samim tim što postoje brojni preparati tog tipa, trebalo bi pažljivo odabrati onaj, koji će imati maksimalno pozitivan učinak u konkretnom slučaju. Upravo iz tog razloga i jeste opšta preporuka da čak ni tablete za prehladu ne bi trebalo uzimati na sopstvenu ruku. U principu je uvek dobro najpre se posavetovati sa stručnjakom, koji će vas uputiti ne samo u prednosti korišćenja takvih preparata, nego i u to da li možda imaju neke mane i koje su to. Takođe je vrlo važno napomenuti i to da mnoge tablete za prehladu kao nus pojavu imaju pospanost, pa bi to svakako trebalo imati na umu prilikom njihovog korišćenja, čisto da se ne uplašite ukoliko primetite taj efekat prilikom konzumiranja odabranog proizvoda. Baš zato i jeste važno u potpunosti se pridržavati tačno definisanog uputstva za primenu, kako bi izabrane tablete za prehladu ispoljile najbolji efekat.

Podrazumeva se da prehlada neće prestati sama od sebe čak i kada koristite takve preparate, a ako se ne odmorite u potpunosti. Iz tog razloga se preporučuje da tokom oporavka i korišćenja tih preparata svakako odležite, što bi se narodski reklo, ali i da povedete računa o načinu ishrane. Topli čajevi, kao i domaća supa ili čorba su u tm slučaju lekoviti. Podrazumeva se da je preporuka konzumirati i sokove od agruma, ali i unositi dovoljno tečnosti i hranljivih materija, koje će doprineti bržem i lakšem oporavku.


Srodni tekstovi:


Theta healing - osnovne stvari koje treba da znate o ovoj tehnici

U poslednje vreme vrlo često se spominju različite tehnike koje nam mogu pomoći da prebrodimo stresn...

Detaljnije

Glavni principi organske poljoprivrede: negovanje održive budućnosti

U svetu koji se suočava sa brojnim izazovima kao što su klimatske promene, degradacija zemlji...

Detaljnije

Šta poseduju rančevi za vrtić koji su dobri za leđa deteta?

Više puta ste sigurno mogli da čujete priču o tome šta je sve važno za normalan razvoj...

Detaljnije

Astma i sport

Astma - najčešći simptomiAstma je hronična zapaljenska bolest disajnih puteva u plućima. &Sca...

Detaljnije
Copyright © 2018 Centar Zdravlja. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS